ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Κείμενο συμβολής στο 5ο Συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας




                                                                                9/12/2017

Η φερόμενη ως μετεξέλιξη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε περιφερειακή διακυβέρνηση δεν είναι παρά ένα ακόμα κομμάτι, στο έντεχνα σχεδιασμένο πάζλ,  εφαρμογής μιας νέο-μνημονιακής πολιτικής - σπλάχνου της νεοφιλελεύθερης – απόλυτης,  επί της ουσίας,  εξάρτησης σε οικονομικό-πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Η ακαθόριστη, για όσους έτσι την αναφέρουν, ανθρωπιστική κρίση δεν είναι παρά δομική κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που προσπαθώντας να βγει από αυτή καταστρέφει  κράτη, ζωές και συνειδήσεις, δημιουργώντας ως συνέπεια κρίση σε πολλαπλά επίπεδα.

 Οι συνεχιζόμενες  αντιλαϊκές πολιτικές, και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποταγμένες απόλυτα στους δανειστές και τις κεντρικές πολιτικές της Ε.Ε., πολιτικές εξόντωσης και αποικιοκρατίας δεν μπορεί παρά να επηρεάζουν τις ασκούμενες πολιτικές στην αυτοδιοίκηση Α΄ και  Β΄ βαθμού. Οι δε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, στο όνομα μιας δήθεν αποκέντρωσης, δημοκρατίας και συμμετοχής ακολουθούν νομοτελειακά τις αναγκαστικές αλλαγές του ίδιου του αστικού κράτους, που ασθμαίνοντας επιχειρεί να ισοφαρίσει την λεηλασία του εισοδήματος και του ξεπουλήματος κάθε δημόσιου αγαθού, κάθε δημόσιου φορέα, των ίδιων τελικά των εργαλείων παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Όσοι πρεσβεύουν τέτοιου είδους αλλαγές χωρίς να απαντούν στα μέγιστα πολιτικά επίδικα έχουν ως μοναδικό στόχο να θολώσουν εντέχνως τα νερά ώστε οι Περιφέρειες να αποτελέσουν το μακρύ χέρι του ίδιου του κράτους και των Βρυξελλών, στραγγαλισμένες από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.
  Οι δε λογικές  ενσωμάτωσης και διαχείρισης  με ψήγματα αποσπασματκών αντιδράσεων είναι αδύνατον να αποσοβήσουν την μέγιστη πολιτική ευθύνη των Περιφερειών και των θεσμικών οργάνων στην αποδοχή ενός διαπραττόμενου κοινωνικού εγκλήματος στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδυναμίας των Περιφερειών να παράξουν πολιτική, να διαχειριστούν μείζονα ζητήματα  είναι και όσα τραγικά συμβαίνουν με το προσφυγικό. Τοπικές κοινωνίες που πραγματικά δοκιμάζονται και κινούνται στα όρια τους από τη μια, και χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι να είναι εγκλωβισμένοι  και να πεθαίνουν  από τις αντίξοες καιρικές ή τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Κι όλα αυτά την ώρα που εκατομμύρια ευρώ διακινούνται, υποτίθεται για τους πρόσφυγες. Σε όλο αυτό το σκηνικό, η Περιφέρεια, κυριολεκτικά, είναι απλός παρατηρητής.

Η αυτοτέλεια των Περιφερειών δεν μπορεί παρά να ενταχθεί σε ένα ριζικά αντίθετο πολιτικό μοντέλο ενάντια σε δανειστές και χρέη, ενάντια σε ιδιωτικοποιήσεις κομβικής σημασίας φορέων και πηγών, με επαρκείς κεντρικές χρηματοδοτήσεις και όχι με μετακινήσεις φόρων στην αυτοδιοίκηση εις βάρος των πολιτών, με ανάπτυξη που δεν θα εκποιεί δίνοντας μεροκάματα πείνας αλλά θα έχει ως επίκεντρο τον πολίτη και τη χώρα μας, στα πλαίσια ενός σχεδιασμένου μοντέλου παραγωγής σε όλους τους τομείς.

Οι επιμέρους αποσπασματικές αλλαγές, όπως αυτή της απλής αναλογικής, μετακινούν τη συζήτηση από την ουσία, καθώς δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό πλαίσιο αριστερών, ριζοσπαστικών αλλαγών και μάλλον προωθούν «συνεργασίες» άλλοθι εφαρμογής νέων αντιλαϊκών πολιτικών.

Η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για συνολικές αλλαγές ενάντια σε νεοφιλελεύθερες, μνημονιακές και μετά-μνημονιακές αλλά βαθύτατα εξαρτώμενες και εποπτευόμενες πολιτικές αν σταθεί στον κεντρικό της ρόλο, που είναι ένας και μοναδικός, η υπηρέτηση του πληττόμενου λαού, των δικαιωμάτων του και της αξιοπρέπειάς του.

Διεκδικούμε την ανατροπή αυτών των πολιτικών και προτείνουμε ένα ριζικά αντίθετο αυτοδιοικητικό μοντέλο, που θα προτάσσει τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών,θα διαμορφώνει μαζί τους ένα συνολικό σχέδιο προστασίας δικαιωμάτων και κοινωνικών δομών και θα στοχεύει σε μια ανάπτυξη με επίκεντρο το λαό και το περιβάλλον.

Μιχάλης Κριτσωτάκης Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης

Κατερίνα Θανοπούλου Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής

Πρωτονοτάριος Γιάννης Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής

Κυρίτση Αγλαΐα Περιφερειακός Σύμβουλος Β.Αιγαίου Επικεφαλής

                                           παράταξης Β.Αιγαίο-Γόνιμη γραμμή

Ποταμίτης Νίκος Περιφερειακός Σύμβουλος Ιονίων Νήσων

Φοντάνας Ιωάννης  θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Σταθακιός Αλέξανδρος Περιφερειακός Σύμβουλος Β.Ελλάδας

Στραβοράβδης Διονύσης θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων

                                                                                    νήσων  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου