ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Έξωση σε ΑμΕΑ μεγάλης ηλικίας...

ΠΗΓΗ : 902gr
Το αδίστακτο πρόσωπό της έδειξε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό σε δεκάδες οικογένειες να δεχτούν το εγκληματικό κλείσιμο του Ιδρύματος Σκαραμαγκά και τη μεταφορά των οικείων τους σε άθλιες και επισφαλείς συνθήκες.
Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος αποτελούσε μέχρι πριν δύο δεκαετίες πρότυπο ως προς τις υποδομές και την παροχή υπηρεσιών για ανθρώπους με πολλαπλές και βαριές αναπηρίες. Χρόνο με το χρόνο εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης ο χώρος ρήμαξε, το προσωπικό αποψιλώθηκε, ανοίγοντας το δρόμο για το κλείσιμό του.
Ήδη στις 18/10,  κατά τη διάρκεια του κλεισίματος, μέλος της διοίκησης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «η μετακίνηση έγινε για οικονομικούς λόγους, για να μειωθεί το κόστος», αποκαλύπτοντας την υποκρισία της κυβέρνησης όταν επικαλείται επιστημονικοφανή ιδεολογήματα. Γιατί η πραγματική αιτία για το κλείσιμο του ιδρύματος Σκαραμαγκά βρίσκεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ για μείωση κατά 50% των δαπανών για την Πρόνοια (μέσω κλεισίματος ιδρυμάτων, συρρίκνωσης υπηρεσιών κ.ά.) φορτώνοντας το κόστος στην ίδια την οικογένεια και διευρύνοντας την επιχειρηματική δράση στον ευαίσθητο αυτόν τομέα.
Συγκεκριμένα, στις 9 το πρωί έγινε η πρώτη προσπάθεια να μεταφερθούν οι περιθαλπόμενοι από το Ίδρυμα Σκαραμαγκά. Κάτω από την ισχυρή παρέμβαση των οικογενειών τους (23 από τις 27 οικογένειες έχουν αρνηθεί εγγράφως τη μεταφορά των οικείων τους σε άλλα ακατάλληλα ιδρύματα) η απόφαση αναστάλθηκε προσωρινά. Οι οικογένειες έκαναν μήνυση στο ΑΤ Χαϊδαρίου για μετακίνηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους, όπου ενημερώθηκαν ότι δεν μπορεί να γίνει μεταφορά χωρίς εισαγγελική παρέμβαση.
Στις 11 το πρωί υπήρξε τηλεφωνική εισαγγελική παραγγελία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των οικογενειών, αστυνομικές δυνάμεις  τους απειλούσαν ότι θα συλληφθούν και θα περάσουν αυτόφωρο αν εμποδίσουν τη διαδικασία μεταφοράς. Πούλμαν στο οποίο επέβαιναν οι 24 περιθαλπόμενοι αναχώρησε αμέσως μετά από το Ίδρυμα Σκαραμαγκά με συνοδεία περιπολικών και έφτασε το μεσημέρι στο Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων Λοιμωδών. Οι άνθρωποι που μεταφέρθηκαν ήταν σε κατάσταση παροξυσμού και κρίσης, μετά τη μετακίνησή τους, καθώς τέτοιου είδους ενέργειες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη και τον ψυχισμό τους.

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους στάθηκαν αλληλέγγυοι η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, οι Λαϊκές Επιτροπές και το Σωματείο Συνταξιούχων Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου.
«Πρόκειται για απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Παρ' όλες τις αντιδράσεις οικογενειών, φορέων και της Δημοτικής Αρχής Χαϊδαρίου -όπου έχει πάρει ομόφωνη απόφαση να μη μεταφερθούν τα παιδιά, παράλληλα με τη βελτίωση των συνθηκών και της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στο Ίδρυμα Σκαραμαγκά- η κυβέρνηση προχώρησε σε μια άθλια μεθόδευση, με προφορική εισαγγελική παρέμβαση και απειλές για συλλήψεις. Ο χώρος στον οποίο μεταφέρθηκαν αυτοί οι άνθρωποι είναι εντελώς ακατάλληλος. Θυμίζει στρατώνα, οι άνθρωποι φιλοξενούνται στο δεύτερο όροφο σε μικρά και ακατάλληλα δωμάτια, ενώ στο ισόγειο φιλοξενούνται πάσχοντες με χρόνια περιστατικά», δήλωσε στον «Ρ» ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος.
Να υπενθυμίσουμε ότι για να μπει κάποιο περιστατικό με άνοια ή ένας χρονίως πάσχων στο Λοιμωδών έπρεπε να περιμένει 6 μήνες - 2 χρόνια σε λίστα αναμονής, λόγω έλλειψης κρεβατιών. «Ξαφνικά βρέθηκαν 30 κρεβάτια που θα στερηθούν άνθρωποι που τα έχουν ανάγκη και παράλληλα έκλεισε μια δομή που ήταν ασύγκριτα καλύτερη με το σημερινό χώρο φιλοξενίας των παιδιών. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Από τη μια η κυβέρνηση δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στη μείωση του κόστους και για τα προνοιακά ιδρύματα, στέλνοντας ανθρώπους να ζήσουν σ' ακόμη πιο άθλιες συνθήκες. Και από την άλλη στο πλαίσιο του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της δήθεν "αξιοποίησης" της παραλίας και της περιοχής του Σκαραμαγκά θα δώσει ένα χώρο φιλέτο στα ιδιωτικά συμφέροντα», κατέληξε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου.
«Τον γκανγκστερικό τρόπο κλεισίματος του Ιδρύματος και μεταφοράς των περιθαλπόμενων», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΣΕΑΑΝ, αποδίδοντας τεράστιες ευθύνες στις «συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΕΣΑΜΕΑ και της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ γιατί όχι μόνο δεν αντέδρασαν, αλλά και ο εκπρόσωπός τους στη διοίκηση του οργανισμού παρά την αποφασιστική αντίθεση των γονιών ψήφισε υπέρ(...) Τεράστιες είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, που (...) για το κλείσιμο του Σκαραμαγκά τηρούν σιγή ασυρμάτου, ενώ στέλεχός της πρωτοστατεί για το κλείσιμο». Παράλληλα η ΣΕΑΑΝ καταγγέλλει ότι «ο χώρος του Ιδρύματος Σκαραμαγκά που κλείνει είναι φιλέτο για τα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά). Υπενθυμίζεται πως χθες η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας (Διαβάστε εδώ αναλυτικά). 
«Η κυβέρνηση δικαιολογεί το έγκλημα εμφανιζόμενη ότι θέλει να προστατέψει τους περιθαλπόμενους πηγαίνοντάς τους σε καλύτερο χώρο. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο! Πρόκειται για μνημονιακή επιταγή που έχει ψηφιστεί από 222 βουλευτές το 2015 κι έχει μεταφερθεί αυτούσια στα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη και τρίτη αξιολόγηση», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ και καλεί σε έκτακτη σύσκεψη αύριο Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου