ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

«ΔΩΡΟ» ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΑΚ ΦΥΛΗΣ


από το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ



Η επιχειρούμενη αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ(= Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης) από την Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ(=Ειδικός Διαβαθμικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), δείχνει πόσο ψεύτικες είναι οι υποσχέσεις για το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής. Η απόφαση του ΕΔΣΝΑ για το ΕΜΑΚ δείχνει  πως και η σημερινή διοίκηση του  συνδέσμου, με πρόεδρο την κ. Δούρου, εξακολουθεί να βαδίζει στα χνάρια των προηγούμενων. Ο ΕΔΣΝΑ κάνει αυτό που έκανε πάντα. Θυσιάζει τα συμφέροντα των κατοίκων της Φυλής και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής-Δυτικής Αθήνας στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων του ομίλου Μπόμπολα, που λυμαίνεται το σύνολο, σχεδόν, των δραστηριοτήτων στην εγκατάσταση της Φυλής.



Το ΕΜΑΚ υποτίθεται ότι είναι εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης - κομποστοποίησης σύμμεικτων απορριμμάτων. Λειτουργεί στην εγκατάσταση της Φυλής από το 2010, συμβάλλοντας και αυτό στη χρόνια περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής. Παρά το τεράστιο κόστος κατασκευής (περίπου, 100 εκατ. ευρώ) και της  εργολαβικής διαχείρισής του (περίπου, 12 εκ. ευρώ το  χρόνο), αυτά που ανακτά -από την αρχή της λειτουργίας του, έως σήμερα- είναι της τάξης του 5%, επί του συνόλου των εισερχομένων σύμμεικτων αποβλήτων. Το σύνολο, σχεδόν, των άλλων «προϊόντων» του καταλήγει στο ΧΥΤΑ Φυλής. Παρόλα αυτά και η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και της περιφέρειας Αττικής εξακολουθεί να θεωρεί το ΕΜΑΚ βασικό πυλώνα του συστήματος διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της Αττικής. Αποφασίζει για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής, χωρίς να έχει κάνει το παραμικρό για τις νέες, αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας, που -υποτίθεται- πως θα γίνονταν στην υπόλοιπη Αττική.




Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ εκτιμά ότι η απόφαση του ΕΔΣΝΑ, «ντυμένη» με το μανδύα του περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ), για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ είναι επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα, που δείχνει πώς αντιλαμβάνεται η περιφερειακή αρχή την «οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων» και το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Στην απόφαση για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ καθρεφτίζεται:

·      Η λογική της συγκεντρωτικής διαχείρισης σύμμεικτων σκουπιδιών, σε βάρος της προδιαλογής των υλικών στην πηγή και σε βάρος της ουσιαστικοποίησης των τοπικών σχεδίων των δήμων.

·      Η πρόθεση να διαιωνιστεί η λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής, σε αντίθεση με τις αρχικές εξαγγελίες της περιφερειακής αρχής για την παύση των πιο πολλών δραστηριοτήτων και για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.

·      Η διατήρηση και επέκταση της εμπλοκής των ιδιωτών μεγαλοεργολάβων στο κύκλωμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και η ανομολόγητη επιδίωξη της καύσης, σε μεγάλη κλίμακα.

·      Η ισχυρή επιρροή των εργολαβικών συμφερόντων σε διάφορους αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΔΣΝΑ.



Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ θεωρεί την απόφαση για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ σκανδαλώδη υπέρ των εργολαβικών συμφερόντων και άδικη για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας. Για το λόγο αυτό, καλεί τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας, την ΠΟΕ - ΟΤΑ και το σωματείο εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ, να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να αποτρέψουν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης οδηγεί στην αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ στην Φυλή.



16.10.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου