ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Η Τουρκία είναι μακράν...

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θεωρούσε την Κύπρο ως ευρισκόμενη "μακράν" - κι αυτή κουβέντα πέρασε στην Ελληνική ιστορία  ως δηλωτική ενός κράματος ενδοτισμού, μικροπολιτικής, ανεπάρκειας έναντι εθνικών κινδύνων...Τώρα η Ουάσιγκτον σιγοψιθυρίζει ότι η Τουρκία είναι μακριά από τη σφαίρα επιρροής της - λαμβάνοντας υπόψη τις νέες πραγματικότητες ισχύος στη συγκεκριμένη περιοχή -  πράγμα που  δίνει την ευκαιρία στον Ερντογκάν να επιβεβαιώνει τα νέα στρατηγικά δεδομένα  "βγάζοντας γλώσσα" στον πρώην κηδεμόνα. Η επίθεσή του εναντίον της Ουάσιγκτον όπως και εναντίον της ΕΕ, δεν είναι ιδιαίτερα φρέσκια, όμως για πρώτη φορά έχει τέτοια ένταση.
« Είναι απαράδεκτο για της ΗΠΑ να θυσιάζουν ένα στρατηγικό εταίρο επειδή ένας πρέσβης δεν ξέρει τη θέση του» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος στην προχθεσινή δήλωσή του, και συμπλήρωσε: «Δεν σας χρειαζόμαστε».
Ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε δριμεία κριτική και για τη «στήριξη» των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές  και την «υπόθαλψη του τρομοκράτη» Φετουλάχ Γκιουλέν. 
Το αμερικανικό CNN μετέδωσε  ότι η ομιλία του Τούρκου προέδρου καταστρέφει κάθε ελπίδα για γρήγορη επίλυση της κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή την έκδοση βίζας. Η τουρκική κυβέρνηση έκανε ακόμη πιο δύσκολη την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον, καθώς συνέλαβε έναν εργαζόμενο της αμερικανικής πρεσβείας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Ο Μετίν Τοπούζ, Τούρκος υπήκοος, είναι ο δεύτερος εργαζόμενος της αμερικανικής πρεσβείας που συλλαμβάνεται φέτος. Και οι δύο πλευρές έχουν «παγώσει» την έκδοση βίζας.
«Η απόφαση της αμερικανικής πρεσβείας και οι δηλώσεις που ακολούθησαν δεν είναι ούτε δίκαιες ούτε αληθείς» είπε ο Ερντογάν, και συνέχισε: «Η Ουάσιγκτον δίνει δωρεάν όπλα σε μια τρομοκρατική οργάνωση» - εννοώντας τους Κούρδους μαχητές  που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Ακόμη ισχυρίστηκε  ότι οι ΗΠΑ έστειλαν 3.500 φορτηγά με όπλα στη Συρία -και βαρύ οπλισμό- που θα χρησιμοποιηθούν από τους Κούρδους για την περικύκλωση της Τουρκίας από το νότο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου