ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

H ακροδεξιά(AFD) στη γερμανική βουλή για πρώτη φορά μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόlemo


his Sharing Buttons
e to FacebookShare to TwitterShare to Google+Share to PrintFriendlyShare to ΑγαπημέναShare to Περισσότερα...
ΠΗΓΗ : ANTINEWS


Oρισμένα σημεία του κειμένου :


Η Αλις Βέιντελ,  κορυφαία υποψήφια του AfD, δήλωσε ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει το κόμμα θα είναι να ξεκινήσει μια κοινοβουλευτική έρευνα για "όλες τις παραβιάσεις του νόμου" που διαπράττει η "κυρία αυτή"- εννοώντας την Άνγκελα Μέρκελ


"Μπορείτε να μου αναφέρετε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε σχετικά με την ελληνική διάσωση; Ή την υπόθεση κατασκοπείας της NSA; Ή τις κυρώσεις της Ρωσίας;" (Aλεξάντερ Γκάουλαντ, Πρόεδρος του AFD)


Το AfD δεν ήταν πάντα τόσο δεξιό. Ξεκίνησε τη ζωή του το 2013 ως ευρωσκεπτικιστικό "κόμμα καθηγητών" εναντίον των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης.


Ο Γερμανοϊσραϊληνός ιστορικός Μίκαελ Βόλφσον λέει ότι το AfD είναι χαρακτηριστικό της νέας άνθησης των ευρωπαϊκών δεξιών κομμάτων που έχουν αναδειχθεί ως "αντιδράσεις σε νέα προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί από τα παραδοσιακά κόμματα" - όπως η κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου και η άνοδος της ισλαμικής τρομοκρατίας.





ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ


Οι φετινές εκλογές πρόκειται να γραφτούν στην Ιστορία για τη μεγαλύτερη επιτυχία ακροδεξιού κόμματος στη Γερμανία μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το οποίο εισήλθε στο κοινοβούλιο. Τα πρώτα exit polls δείχνουν ότι το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (Alternative for Germany -AfD) έχει κερδίσει έως 13% και τουλάχιστον 80 έδρες, και έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Μπούντεσταγκ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κατόρθωμα για μια έντονα αντι-μεταναστευτική, αντι-ισλαμική οργάνωση, η οποία σχηματίστηκε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια και για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν απομονωμένη, ως ένα περιθωριακό φαινόμενο. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που ένα τέτοιο δεξιό κόμμα βρίσκεται στο γερμανικό κοινοβούλιο εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.



Καθώς ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα, οι οπαδοί του AfD που συγκεντρώθηκαν σε ένα κλαμπ στο κεντρικό Βερολίνο πανηγύρισαν έξαλλα. Ένας καταρράκτης από μπλε και άσπρα μπαλόνια έπεφταν από το ταβάνι και το πλήθος ξέσπασε τραγουδώντας δυνατά τον γερμανικό εθνικό ύμνο. "Είμαστε στη γερμανική Μπούντεσταγκ και θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα", δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ένας από τους δύο πρώτους υποψήφιους του κόμματος στις εκλογές. "Θα βεβαιωθούμε ότι αυτό που οι άνθρωποι λένε στους δρόμους τελικά παίζει ρόλο στο κοινοβούλιο". Ο Γκάουλαντ δήλωσε ότι το κόμμα "θα κυνηγήσει την Άνγκελα Μέρκελ" και "θα πάρει πίσω τη χώρα μας". "Από τώρα και στο εξής υπάρχει ένα κόμμα αντιπολίτευσης στην Μπούντεσταγκ ", είπε. Η Αλις Βέιντελ, η άλλη κορυφαία υποψήφια του AfD, δήλωσε ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει το κόμμα θα είναι να ξεκινήσει μια κοινοβουλευτική έρευνα για "όλες τις παραβιάσεις του νόμου" που διαπράττει η "κυρία αυτή"- εννοώντας την Άνγκελα Μέρκελ.


Η επιτυχία του AfD έρχεται ως σοκ για τους μετριοπαθείς που σκέφτηκαν ότι οι φρικαλεότητες του γερμανικού ναζιστικού παρελθόντος είχαν ανοσοποιήσει τη χώρα στην έκκληση του σκληρού δεξιού εθνικισμού. Σήμερα προσπαθούν μανιωδώς να εκτιμήσουν πώς η επανάσταση του κόμματος θα επηρεάσει την πολιτική κουλτούρα της χώρας. Αυτόν το μήνα ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ παραδέχτηκε με κάποια θλίψη την τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου κοινοβουλίου: "ήξερα ότι ήταν πολύ πιθανό μόλις επιστρέψω στη Βουλή, να υπάρχουν πραγματικοί Ναζί που στέκονται στις έδρες για πρώτη φορά από το 1945".


Τα αρχικά σημάδια έδειξαν ότι οι εκλογές του τρέχοντος έτους θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια αιχμή, καταλήγοντας σε παλιούς τρόπους που γίνονται τα πράγματα στην Μπούντεσταγκ. Το AfD, το οποίο γιορτάζει για το σπάσιμο των ταμπού και την επίθεση στα πολιτικά "καρτέλ" των "παλαιών κομμάτων", θα προκαλέσει περισσότερες συγκρούσεις σε ένα σύστημα που επί δεκαετίες στρέφεται προς τη συναίνεση και τον συμβιβασμό. Οι Γερμανοί είχαν μια πρόωρη γεύση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κατά την οποία οι υποστηρικτές του AfD "έπνιγαν" τις συνηθισμένα τις ομιλίες της Μέρκελ με σφυρίγματα και αποδοκιμασίες και κατηγορούσαν την καγκελάριο ως "ψεύτρα", "προδότρια" και ότι "καταπατά τους όρκους της".


Η ένταξη του κόμματος στο κοινοβούλιο θα οδηγήσει σε "πόλωση του πολιτικού διαλόγου", λέει ο Αλεξάντερ Χένσελ του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία του Γκέτινγκεν, ο οποίος μελέτησε τις επιδόσεις του AfD στις περιφερειακές εκλογές της Γερμανίας. "Θα δείτε ένα μείγμα αιχμηρών κριτικών των καθιερωμένων κομμάτων του 'καρτέλ', καθώς και προσωπικές επιθέσεις εναντίον μεμονωμένων πολιτικών και εσκεμμένες προκλήσεις για την αύξηση του προφίλ του κόμματος". Ο Γκάουλαντ αναφέρει ότι το κόμμα θα αναβιώσει ένα κοινοβουλευτικό σύστημα που έχει περιέλθει σε λήθαργο υπό την κυρία Μέρκελ. "Μπορείτε να μου αναφέρετε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε σχετικά με την ελληνική διάσωση; Ή την υπόθεση κατασκοπείας της NSA; Ή τις κυρώσεις της Ρωσίας;" ρώτησε ο Γκάουλαντ την περασμένη εβδομάδα. "Θα προσπαθήσουμε να αναζωογονήσουμε μια κουλτούρα συζήτησης και να παράσχουμε μια πραγματική εναλλακτική λύση για τη συναίνεση που έχουμε τώρα".


Υπάρχουν φόβοι ότι το AfD θα μπορούσε να εισαγάγει έναν έντονα ριζοσπαστικό τόνο που δεν έχει παρατηρηθεί στο εθνικό κοινοβούλιο της Γερμανίας από τη δεκαετία του 1930.


Ο κατάλογος των βουλευτών του κόμματος περιλαμβάνει ακροδεξιούς ιδεολόγους, υποστηρικτές θεωριών συνωμοσίας και πολιτικούς που διατηρούν στενούς δεσμούς με εξτρεμιστικές οργανώσεις που κυμαίνονται από τη ριζοσπαστική Burschenschaften ή τις φοιτητικές οργανώσεις, ως ομάδες νεοναζιστών.


Ένας από τους κορυφαίους υποψήφιους είναι ο Γενς Μάγερ, δικαστής που επέκρινε την "κουλτούρα ντροπής" της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ένας άλλος, ο Βίλχελμ φον Γκότμπεργκ, περιέγραψε το Ολοκαύτωμα ως "μύθο, ένα δόγμα που προστατεύεται από όλες τις ελεύθερες ιστορικές έρευνες". Ο Πετρ Μπίστρον βρίσκεται στη λίστα παρακολούθησης των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών από τον Μάρτιο λόγω της υποστήριξής του στο ακροδεξιό Κίνημα Ταυτότητας. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης προσωπικότητες όπως ο Σεμπάστιαν Μενζενμάγερ, ο οποίος βρίσκεται σε δίκη για κατηγορίες σοβαρής σωματικής βλάβης και απόπειρας ληστείας σε σχέση με φερόμενη επίθεση στους οπαδούς της ομάδας FSV Mainz 05 το 2012.


Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από το Ινστιτούτο Λόγου και Κοινωνικής Έρευνας του Ντούισμπουργκ διαπίστωσε ότι από τους 235 υποψήφιους του AfD, οι 98 είναι ακροδεξιοί και μόνο 40 είναι από τη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος. (Η μελέτη ανέφερε ότι 97 από τους υποψηφίους διατήρησαν τόσο χαμηλό προφίλ, που ήταν δύσκολο να καταλάβουμε πού βρίσκονταν πολιτικά).
Το AfD δεν ήταν πάντα τόσο δεξιό. Ξεκίνησε τη ζωή του το 2013 ως ευρωσκεπτικιστικό "κόμμα καθηγητών" εναντίον των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης. Αλλά μετατοπίστηκε απότομα προς τα δεξιά, μετά από ένα εσωτερικό πραξικόπημα το 2015 που άφησε υπεύθυνη την Φράουκε Πέτρι. Αυτή το μετέτρεψε σε κύριο επικριτή στη Γερμανία της προσφυγικής πολιτικής της Μέρκελ, μια στροφή που ενίσχυσε τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις, καθώς οι δημόσιες αμφιβολίες για την εισροή προσφύγων αυξήθηκαν. Μέχρι το καλοκαίρι αυτό είχε αποκτήσει εκπροσώπηση σε 13 από τα 16 περιφερειακά κοινοβούλια της Γερμανίας.


Οι πολιτικοί επιστήμονες λένε ότι ο ορισμός του Γκάμπριελ για το AfD ως ένα μάτσο από Ναζί ήταν λάθος. Ο Γερμανοϊσραϊληνός ιστορικός Μίκαελ Βόλφσον λέει ότι το AfD είναι χαρακτηριστικό της νέας άνθησης των ευρωπαϊκών δεξιών κομμάτων που έχουν αναδειχθεί ως "αντιδράσεις σε νέα προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί από τα παραδοσιακά κόμματα" - όπως η κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου και η άνοδος της ισλαμικής τρομοκρατίας. Ο Γιούργκεν Φάλτερ, καθηγητής πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Μάιντς, δήλωσε ότι η είσοδος του AfD στην Ομοσπονδιακή Βουλή δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται υπερβολικά δραματικά -θεωρεί ότι απλώς θέτει τη Γερμανία στο ίδιο επίπεδο με άλλες χώρες της ΕΕ, όπου τα ακροδεξιά κόμματα έχουν καταλάβει εδώ και καιρό μέρος του πολιτικού τοπίου. "Η επιτυχία του AfD δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, αλλά μια εξομάλυνση της γερμανικής πολιτικής στο πλαίσιο της ιστορία μας", προσθέτει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου