ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Κύπρος : Αποφασίστηκε πενταμερής;



 του Γιάννου Χαραλαμπίδη
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης  Μουσταφά  Ακιντζί με δηλώσεις του, μετά την Τριμερή της Νέας Υόρκης,  υποστήριξε, μεταξύ άλλων, τα εξής: 1. Τα θέματα δεν θα συζητηθούν με τη σειρά που αναφέρονται στο ανακοινωθέν του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ότι αυτό έχει ξεκαθαρίσει στο δείπνο. Άρα δεν θα θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι πρώτο το θέμα της  ασφάλειας και των εγγυήσεων. Μπορούν, όπως ισχυρίζεται, οι δυο πλευρές να ξεκινήσουν με οποιοδήποτε άλλο κεφάλαιο. Διότι, -τόνισε - δεν υπάρχουν προϋποθέσεις.  2. Η συζήτηση για την ασφάλεια θα γίνει στο πλαίσιο μιας Πενταμερούς, όπως είπε, και στο διπλανό τραπέζι θα συζητούνται άλλα ζητήματα. Στην ουσία, ο κατοχικός ηγέτης διαψεύδει όσα υποστηρίζει η Κυβέρνηση ό,τι αποφασίστηκαν στη Νέα Υόρκη. Εν ολίγοις ο καθένας δίδει τις δικές του ερμηνείες. 

Εμείς δεν έχουμε καμιά πρόθεση να μην πιστεύουμε την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο. Θα ήταν άδικο. Λογικό, όμως, είναι να συμβεί το εξής:  Να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση, εάν θα πάμε σε  Πενταμερή ή όχι.  Και αν ναι, ποια ιδιότητα θα έχει ο καθένας στο τραπέζι όταν θα συζητείται το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ο Πρόεδρος θα παρευρεθεί ως τέτοιος ή ως επικεφαλής της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας; Και ο κ. Ακιντζί θα είναι παρών ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ή ως Πρόεδρος της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»; Εάν ο Πρόεδρος αναφέρεται ρητώς ως «Πρόεδρος» της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κ. Ακιντζί ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων καλώς, αλλά εάν εφευρεθεί η φόρμουλα της απουσίας από τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων της ιδιότητας ενός εκάστου θεωρούμε ότι ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος θα συμφωνήσει μαζί μας ότι υπάρχει πρόβλημα.
Δεν ισχυριζόμαστε ότι αυτόματα αναγνωρίζεται ο κ. Ακιντζί ως «Πρόεδρος» και το ψευδοκράτος ως νόμιμο κράτος ή ότι αποαναγνωρίζονται αυτόματα η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της. Εκείνο που τονίζουμε και μάλλον θα συμφωνήσει μαζί μας και η Κυβέρνηση, είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος της υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του θεσμού του Προέδρου και αναβάθμισης από την άλλη του ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη στη λογική του acknowledgment. Δηλαδή της «αμοιβαίας αποδοχής» του ενός από τον άλλον στη βάση της εν δυνάμει λύσης και των δυο ισότιμων συνιστώντων κρατών. Άλλωστε, εάν αυτοί οι κίνδυνοι δεν ήταν εμφανής, γιατί υπάρχει η κοινή θέση περί της απόρριψης της Πενταμερούς; Διότι, δημιουργείται προηγούμενο και διαβρώνεται η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας επί τη βάσει της τουρκικής θέσης περί εκλιπούσας.  

Τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί αυτοί λαμβάνουν υπόψη τον ισχυρισμό Ακιντζί ότι στη Νέα Υόρκη έχει  αποφασιστεί όπως πραγματοποιηθεί στη Γενεύη Πενταμερής. Εκτιμούμε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να διευκρινίσει τι τελικά αποφασίστηκε και κάτω από ποιες συνθήκες και πώς θα εκπροσωπηθεί ο καθένας. Εάν πάντως είναι διαφορετική η θέση της Κυβέρνησης από εκείνη του κ. Ακιντζί εγείρεται και θέμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Στοιχεία που αν δεν συντρέχουν δεν μπορεί να υπάρξει  συμφωνία, αλλά και αν υπάρξει  θα ερμηνεύεται κατά το δοκούν, με ό,τι αυτό σημαίνει. Σημαντικό, όμως,  είναι και κάτι άλλο: Να μην κτυπηθεί κάτω από τη μέση η Κυπριακή Δημοκρατία. Επί τούτου, εκτιμούμε ότι ουδείς σώφρων διαφωνεί!   
ΠΗΓΗ - http://www.sigmalive.com/blog/charalambidesg/2017/06/2122/apofasistike-pentameris#.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου