ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Κύπρος : Τα παραμύθια της Χαλιμάς



του Γιάννου Χαραλαμπίδη 
Το φάρμακο της αποτροπής του θερμού επεισοδίου, τονίζει ο κ. Έιντα, είναι η συνέχιση των συνομιλιών. Με άλλα λόγια, τι λέει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό;  Συμβουλεύει  την Τουρκία ότι, εάν θέλει να προβεί σε επεισόδιο, θα πρέπει βρει τρόπους να γίνει πιο σκληρή στην πολιτική της και να μην συνεχίσει τις συνομιλίες! 

 Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας  έχει δίκαιο όταν υποστηρίζει ότι είναι η ώρα της αλήθειας. Φτάνει να την πει και ο ίδιος.  Άλλωστε, η πατρότητα της φράσης αυτής ανήκει  στον  κ. Έιντα. Την διατύπωσε στη Γενεύη. Και ο Ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ αντί να πει την αλήθεια, εκβιάζει με το δικό του διπλωματικό μεν άκομψο τρόπο  δε. Διότι, γνωρίζει καλά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί υπό κατοχή και  ότι αυτή τη στιγμή και οι θάλασσές της, καθώς και ο εναέριος της χώρος τελούν υπό το ίδιο καθεστώς, που είναι αντίθετο με τη βασική, θεσμική και θεμελιακή αρχή του Οργανισμού που εκπροσωπεί. Αυτή του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών.  

Αντί, λοιπόν, ο κ. ΄Ειντα να υιοθετεί την τουρκική πολιτική των εκβιασμών θα πρέπει να πει την αλήθεια. Και θέλει τόλμη και σεβασμό προς τις αρχές και αξίες των Ην. Εθνών και της παγκόσμιας πολιτισμένης ανθρωπότητας για να το πράξει . Δυστυχώς δεν τη διαθέτει.
Διότι, θα πρέπει να παραδεχθεί ότι απέτυχε. Και ότι φούσκωνε τα μυαλά του κόσμου με παραμύθια της Χαλιμάς. Είναι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει. Αντί για λύση, όπως υποσχόταν, με τη δική του καθοδήγηση, οι συνομιλίες  οδηγούνται σε κρίση. Τι είναι αυτό το που τον πείθει ότι εάν συνεχιστούν οι συνομιλίες θα πάμε σε λύση και ότι η Τουρκία δεν θα συνεχίσει τις απειλές και ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ένα νέο αδιέξοδο για να δικαιολογήσει την κρίση; Όπως έπραττε και στο παρελθόν. Όπως πράττει σήμερα. Όπως  πράττει πάντα.  

Αντί ο κ. Έιντα να  πάρει επιτέλους θέση και να προχωρήσει στον καταλογισμό ευθυνών επί της Άγκυρας ποιεί την νήσσαν. Δεν λέει την αλήθεια, καθιστώντας εαυτόν αναξιόπιστο. Βεβαίως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, γιατί ο κ. Έιντα να πάρει θέση, όταν οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ δεν επιθυμούν τον καταλογισμό ευθυνών στην άλλη πλευρά. Είναι στην ίδια γραμμή με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ.  Διότι, δεν έχουν σχέδιο Β. (Όχι ότι έχει η αντιπολίτευση…)  Διότι, η πολιτική του εξευμενισμού δεν οδηγεί σε λύση,  όπως υπόσχονταν, αλλά, όπως οι ίδιοι παραδέχονται, σε απειλές για κρίση.  Διότι, αν προχωρήσουν σε σχέδιο Β, θα παραδεχθούν ότι η πολιτική τους απέτυχε. Και τότε πώς θα πάνε σε εκλογές; Με το στίγμα της αποτυχίας; Άτυχη Κύπρος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου