ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Η κοινή δήλωση των BRICS για την παράνομη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία

Η πρόσφατη δήλωση Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής (BRICS) που  καταδικάζει  τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στη Συρία, χωρίς σχετική έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου. Κυρίως όμως και προπάντων, στη συγκεκριμένη συγκυρία η δήλωση αυτή εκφράζει τις τάσεις  εξισορρόπησης δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο. Παρά την επιδεικτική μονοκαλλιέργεια ισχύος από τις ΗΠΑ - και μάλιστα παρά την πρόσφατη επιδεικτική υπόμνηση της στρατιωτικής δύναμης του Τραμπ προς τη Μέρκελ  ! - η αντίδραση των 5 δείχνει ότι στο διεθνές σύστημα υπάρχουν και λειτουργούν αντίρροπες δυνάμεις, που μπορούν να αποτρέψουν κάθε βίαιη αλλαγή στο status quo......
Μερικά στοιχεία της  δήλωσης:
Οι BRICS  εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις εσωτερικές κρίσεις που έχουν προκύψει σε μια σειρά κρατών της περιοχής τα τελευταία χρόνια. Οι κρίσεις αυτές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς προσφυγή στη βία ή εξωτερικές παρεμβολές και μέσω της δημιουργίας  εθνικού διάλογου με τον δέοντα σεβασμό για την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των χωρών της περιοχής (Μέσης ανατολής) . Οι BRICS  υπογράμμισαν τη νομιμότητα των προσδοκιών των λαών της περιοχής, στο να απολαμβάνουν πλήρεις  πολιτικές και κοινωνικές ελευθεριες και  σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τονίστηκε επίσης ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις που δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι συμβατές με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και είναι απαράδεκτες.
Οι BRICS εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους σχετικά με τη συνεχιζόμενη βία στη Συρία, την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και την αυξανόμενη απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στη χώρα αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου