ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Γιάνννης Βαρουφάκης : «Παρακαλάω για ειδικό δικαστήριο»
Μόνη λύση για την έξοδο από την κρίση είναι να μην κλείσει ποτέ η αξιολόγηση και η κυβέρνηση να έρθει σε ρήξη με τους θεσμούς, σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Γιάνης ΒαρουφάκηςΟ Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, «δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση» και «δεν υπάρχει διαπραγμάτευση», αλλά μια καθυστέρηση έως ότου έρθει η ώρα η κυβέρνηση να υπογράψει τα πάντα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον Ιούλιο, όταν η Αθήνα θα κληθεί να καταβάλλει περίπου 4 δισ. ευρώ.
Όπως τόνισε, από το 2010 ζούμε επαναλαμβανόμενο το ίδιο σενάριο και πως η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία, διότι είναι σχεδιασμένη για να αποτύχει, όπως θα ήθελε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ώστε να έχουμε Grexit.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι αυτή ήταν και η μεγάλη διαφωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, στον απόηχο της επικράτησης του «όχι» στο δημοψήφισμα. Όπως υποστήριξε, του είχε πει πως «στόχος τους είναι να επιλέξουν εκείνοι πότε θα συμβεί το Grexit».
Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, το κλείσιμο της αξιολόγησης θα έιναι καταστροφικό και μόνη επιλογή της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η ρήξη με τους δανειστές.
Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε εάν αυτός ο δρόμος οδηγεί στην επιστροφή στη δραχμή, ο κ. Βαρουφάκης είπε χαρακτηριστικά «ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τη δραχμή είναι να τη φοβόμαστε λιγότερο από το κλείσιμο αυτής της αξιολόγησης».
Εξήγησε ότι η παγίωση ενός πλεονάσματος 3,5% θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.
Όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου τον ρώτησε αν φοβάται τη διενέργεια δικαστηρίου για τη διαπραγμάτευση του '15, που έφερε κλείσιμο τραπεζών και δημοψήφισμα, απάντησε:
«Τους παρακαλώ να κάνουν ειδικό δικαστήριο. Παρακαλώ για ειδικό δικαστήριο, θέατρο, ανοιχτό ή κλειστό, οποιοδήποτε forum, να έρθουν επιτέλους να αντιμετωπίσουν την αλήθεια, για να δούμε ποιος κοτάει και ποιος φοβάται».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και σε ερώτηση τι θα είχε συμβεί αν το 2015 η κυβέρνηση είχε έρθει σε ρήξη με τους δανειστές, επανέλαβε ότι θα μπορούσαν να προτείνουν στους δανειστές τέσσερα μέτρα για την έξοδο από την κρίση: πλεόνασμα 1,5% για πάντα, μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων, δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας και μιας «κακής τράπεζας» για τα κόκκινα δάνεια.
Όταν του επισημάνθηκε ότι αυτές είναι οι προτάσεις και του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους θεσμούς, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε:
«Ίσως ο Κ. Μητσοτάκης να με αντιγράφει», επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις αυτές είναι δικές του και είναι καταγεγραμμένες από τον Μάιο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου