ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Το τουρκικό (πολιτικό) οφσάϊτ και ο Κοτζιάς που αντιστέκεται...

Ευθύνες στην τουρκική πλευρά για την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη υπογραμμίζει ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών, με δήλωσή του στο Παρίσι, απαντά και στο δημοσίευμα του Politico σημειώνοντας ότι περιέχει σειρά διαστρεβλώσεων στα γεγονότα.
«Αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν εάν παραδινόμασταν στους Τούρκους. Εάν νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα και τη δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου» επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών και προσθέτει ότι «εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο ευρωπαϊκός και διεθνής νόμος, πρέπει να αποδοθεί στην Κύπρο η κυριαρχία, να αποδοθούν το μέγιστο δυνατόν των δικαιωμάτων στους Τουρκοκυπρίους και το μέγιστο δυνατό αίσθημα ασφάλειας στους Ελληνοκυπρίους».
Τοποθετούμενος για το δημοσίευμα του Politico αναφέρει ότι «περιέχουν σειρά διαστρεβλώσεων στα γεγονότα. Για παράδειγμα λένε ότι διακόψαμε εμείς τη διαδικασία, επειδή οι τεχνικές ομάδες πάνε την άλλη εβδομάδα».
«Αυτό δεν είναι αλήθεια» εξηγεί ο Ν. Κοτζιάς και συνεχίζει «Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως και εγώ, προτείναμε να συνεχισθεί την Παρασκευή η Διάσκεψη της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο, όπως ήταν προγραμματισμένο».

«Το ότι έπρεπε να συνεχισθούν οι ομιλίες σε πολιτικό επίπεδο ήταν πολύ σημαντικό, διότι έπρεπε να δοθούν οι οδηγίες για το πως θα δουλέψουν οι τεχνικές ομάδες. Και αυτό διότι οι Τούρκοι οι οποίοι εγκατέλειψαν τη διαπραγμάτευση και έφυγαν το πρωί της Παρασκευής, είπαν ότι δεν είχαν χρόνο για διαβουλεύσεις και ζήτησαν να συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες. Η απάντηση όμως ήταν ότι χωρίς πολιτικές οδηγίες δεν μπορούν να συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες» πρόσθεσε.
Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, είχαν προγραμματισθεί οι πολιτικές διαβουλεύσεις και το πολιτικό περιεχόμενο της Διάσκεψης για την Πέμπτη και την Παρασκευή, τις οποίες όμως ακύρωσαν οι Τούρκοι.
«Είναι καταπληκτικό ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά ελληνικά ή και άλλα μέσα ενημέρωσης τα οποία υιοθετούν αυτούς που ακύρωσαν τη συμφωνηθείσα διαδικασία στη Γενεύη. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και επιπλέον μετά ρίχνουν τα βάρη σε αυτούς που επιμένουν στις συμφωνίες» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

«Βγάζουν εκτός των διαπραγματεύσεων τον Κοτζιά»

Σημειώνεται ότι το Politico σε δημοσίευμά του υποστηρίζει ότι ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να τεθεί εκτός της συνέχειας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Σύμφωνα με το Politico στις επόμενες συναντήσεις δεν αποκλείεται την Ελλάδα να εκπροσωπήσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι υπήρξαν παράπονα από ΟΗΕ, Κύπρο και Τουρκία για τη συμπεριφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών την Πέμπτη.
Γράφει το politico:
Παρά τις εβδομάδες διπλωματίας μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών, των Αναστασιάδη-Ακιντζί και των τριών εγγυητριών χωρών ο Νίκος Κοτζιάς μπήκε στη συνεδρίαση με νέες απαιτήσεις από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, όπως η συνολική και γρήγορη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από το νησί. Τις επανέλαβε και σε μια αναπάντεχη συνέντευξη Τύπου σε ένα διάλειμμα των συζητήσεων.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έδειξε να «μαλακώνει» τη θέση της Ελλάδας την Παρασκευή με μια άτυπη ενημέρωση σημειώνοντας ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το «σημαντικό μομέντουμ» προς μια «δίκαιη και βιώσιμη» συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.
«Σε συνεχή συντονισμό και συνεργασία με τη Δημοκρατία της Κύπρο θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε και να προωθούμε προτάσεις βασισμένες στις αρχές που έχουμε διακηρύξει στους τομείς των εγγυήσεων και της ασφάλειας στους οποίους εμπλεκόμαστε» ανέφερε το κείμενο προσθέτοντας ότι «επιθετικές δηλώσεις δεν έχουν καμία θέση σε αυτές τις συζητήσεις».
Από τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα απουσιάζουν κάποιες από τις σκληρές κουβέντες που είπε ο Ν. Κοτζιάς την Πέμπτη. Στη συνέντευξη Τύπου ο Κοτζιάς ζήτησε άμεση αποχώρηση των περίπου 30.000 Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται στην τουρκοκυπριακή πλευρά και ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν στις 23 Ιανουαρίου, μια ημερομηνία στην οποία δεν είχαν συμφωνήσει οι πλευρές.
«Πιστεύουμε ότι, και νομίζω έχουμε δίκιο, πως το σύστημα των εγγυήσεων πρέπει να τερματιστεί» είπε. «Αναφορικά με την αποχώρηση του στρατού θέλουμε, πρώτα απ΄ όλα η ροή αποχώρησης να είναι συνεχής, να υπάρξει αποχώρηση μεγάλου αριθμού την πρώτη εβδομάδα. Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη διορία» πρόσθεσε.
Το Politico σε αυτό το σημείο σημειώνει ότι δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για κάποιο σχόλιο.
Ελληνοκύπριοι και Ερντογάν «ενωμένοι»
Η ιστοσελίδα επισημαίνει ότι τα σχόλια του Νίκου Κοτζιά εκνεύρισαν τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος δεν γνώριζε για αυτή τη συνέντευξη Τύπου και ανέβασε την ένταση όταν ξεκίνησαν εκ νέου οι συζητήσεις το απόγευμα της Πέμπτης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί παρέμειναν ήρεμοι, αλλά, σύμφωνα με πηγές μέσα από την αίθουσα, απάντησαν σε αυστηρό τόνο.
Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σε αυστηρό τόνο την Παρασκευή δηλώνοντας «Έχουμε πει στην Κύπρο και την Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια. Θα είμαστε εκεί για πάντα».

«Δημοσιεύματα στερούμενα σοβαρότητας» 

Στο θέμα τοποθετήθηκε το γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «για άλλη μια φορά, δημοσιεύματα που παρουσιάζουν υποτιθέμενη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία ή ερμηνεύουν ως ανελαστική τη στάση της ελληνικής πλευράς στερούνται σοβαρότητας και αξιοπιστίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης EUROKINISSI
Στο σχόλιο του γραφείου Τύπου, αφού σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε διαρκή συνεννόηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρέχει στήριξη στον κ. Κοτζιά, ως ακολούθως: «Ο υπουργός Εξωτερικών υλοποιεί με επιτυχία, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, τη στρατηγική που έχει αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου