ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ: «Η ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 8 ΔΕΝ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ»


ΠΗΓΗ : ΙΣΚΡΑ
Με ένα ασύνηθες, αν όχι πρωτοφανές διάγγελμα του Τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα κλιμακώνεται αφόρητα η πίεση προς την Αθήνα για την έκδοση των 8 στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.
Σε μία προκλητική για τα δεδομένα της διπλωματίας κίνηση, ο Τούρκος πρεσβευτής Κερίμ Ουράς έδωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισε ότι το ενδεχόμενο να μην εκδοθούν οι 8 εκζητούμενοι με την κατηγορία της συμμετοχής στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία «δεν θα βοηθούσε τις διμερείς σχέσεις» Ελλάδας και Τουρκίας. Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, μάλιστα, υποστήριξε με θρασύτητα ότι η Αθήνα δεν έπρεπε να είχε δώσει καν άδεια για να προσγειωθεί το ελικόπτερο με τους 8 στρατιωτικούς, παραβλέποντας το γεγονός ότι η χώρα μας δεν είχε επιλογή από τη στιγμή που είχε δηλωθεί «Mayday», δηλαδή ότι το ελικόπτερο βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο.
Η δήλωση του Τούρκου πρεσβευτή μεταδόθηκε από το Reuters, το οποίο στο τηλεγράφημά του σημειώνει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν αναθερμανθεί τα τελευταία χρόνια, μετά από μακρά περίοδο εχθρότητας.
Νωρίτερα, πάντως, και ο τουρκικός Τύπος είχε μπει στο παιχνίδι της άσκησης πίεσης προς την Ελλάδα για την έκδοση των οκτώ εκζητούμενων στρατιωτικών, με την φιλοκυβερνητική Star να υποστηρίζει, χωρίς να παραθέτει στοιχεία, πέραν του ισχυρισμού, ότι οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί μετείχαν στην ομάδα των κομάντος που είχε αναλάβει το σχέδιο της φυσικής εξόντωσης του Ερντογάν στο ξενοδοχείο όπου έκανε διακοπές, στη Μαρμαρίδα.


ΟΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
Μετά από υποτιθέμενη έντονη προειδοποίηση από ελληνικής πλευράς ότι θα υπάρξει αυστηρότατη απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με διαρροές (!) του τελευταίου και όχι με απευθείας δηλώσεις, ο Τούρκος πρέσβης προέβη σε διευκρινίσεις επί των δηλώσεων του, μέσω του δικτυακού τόπου της πρεσβείας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Δυστυχώς, όμως, με τις δήθεν «διευκρινίσεις» του ο Τούρκος πρέσβης χειροτερεύει, αντί να βελτιώνει τα πράγματα.
Ο Τούρκος πρέσβης κάνει λόγο για «διαστρέβλωση των δηλώσεών του στα ρεπορτάζ ορισμένων μέσων ενημέρωσης» και αναφέρει διευκρινιστικώς:
«Ο Πρέσβης τόνισε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες που κατέφυγαν στην Ελλάδα σε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το Σαββατοκύριακο θα έχουν μια δίκαιη και διαφανή δίκη στην πατρίδα τους.
Δήλωσε ότι η προσδοκία της Τουρκίας είναι μια άμεση έκδοση του στρατιωτικού προσωπικού στην Τουρκία. Αυτό θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις για τις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη πλευρά, μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά ότι αυτό είναι κάτι που ο ίδιος δεν επιθυμεί, καθώς πρωταρχικό καθήκον του ως Πρέσβης είναι να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις και να κρατήσει τα πράγματα σταθερά.
Ο Πρέσβης ευχαρίστησε επίσης τις ελληνικές αρχές στο υψηλότερο επίπεδο για την έγκαιρη στήριξη και τη συνεργασία που παρείχαν έναντι της απόπειρας πραξικοπήματος, και στην προσπάθειά μας να επαναφέρουμε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».
ΟΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
ΕΚΘΕΤΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε αναφερόμενο στις διευκρινίσεις του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα για τις προκλητικές δηλώσεις του, με τις οποίες ζητούσε την έκδοση των 8 στρατιωτικών και τις οποίες διευκρινίσεις έκανε μετά από υποτιθέμενη παρέμβαση του ελληνικού Υπ.Εξ., έκανε το παρακάτω σχόλιο:
«Οι δήθεν διευκρινίσεις που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα για να απαλύνει, υποτίθεται, τις αλγεινές εντυπώσεις από τις πρώτες προκλητικές τοποθετήσεις του, χειροτερεύουν αντί να βελτιώνουν την κατάσταση.
Οι δεύτερες διευκρινιστικές τοποθετήσεις του Τούρκου πρέσβη όχι μόνο δεν εκφράζουν καμιά υπαναχώρηση από τις αρχικές ιταμές απειλές του σε βάρος της χώρας μας, ασυνήθεις για τα διπλωματικά δεδομένα, αλλά, αντιθέτως, φθάνει τώρα στο σημείο να προκαλεί, απειλώντας με τα αρνητικά συναισθήματα του τουρκικού λαού στην περίπτωση μη έκδοσης των «8» στην Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση μένει βαρύτατα έκθετη και διπλά εκτεθειμένη.
Η κυβέρνηση, δυστυχώς, με τη στάση που εξαρχής ακολούθησε δια του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών, στο θέμα της έκδοσης των «8», άνοιξε την όρεξη στο καθεστώς Ερντογάν για να υπερβεί τα εσκαμμένα και να καταφεύγει σε περιφρονητική αντιμετώπιση της χώρας και της ελληνικής δικαιοσύνης».
Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου