ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Πλήγμα για την κυπριακή οικονομία ενδεχόμενο Brexit




Tου Νέστορα Βασιλείου
Από το Sigmalive, Κύπρος

Με απολύτως  πιθανοκρατικά επιχειρήματα το παρακάτω άρθρο επιχειρεί να πει κάτι – που όμως είναι τόσο αδέξιο ώστε μάλλον εμβάλλει σε υποθέσεις  για  τις στοχεύσεις  του …Το άρθρο σιγοντάρει  τους κινδυνολογούντες για το (πιθανό) Brexit ,  άλλοτε υποθέτοντας επικείμενη μετατροπή της Βρετανίας σε χώρα του Ροβινσόνα Κρούσου, άλλοτε σε ανέμελο  διαχειριστή της συναλλαγματικής ισοτιμίας, άλλοτε σε περίκλειστη δασμών περιοχή…Να μια ακόμη φορά όπου  ασκείται εμφανής (όπως και αφανής) πίεση σε μια χώρα , παρά το  δημοκρατικό δικαίωμά της  να αποφασίζει να  ανήκει ή να μην ανήκει σε οποιαδήποτε συλλογικότητα κρατών …ΓΣχ

ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ:
Το πλήγμα για την κυπριακή οικονομία σ' ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να προσδιορίσει σε μελέτη του το ΚΕΒΕ(Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο).

Σε αναμμένα κάρβουνα βάζει τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου και όχι μόνο η αβεβαιότητα  ενδεχόμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα συμπεράσματα μελέτης του ΚΕΒΕ καταδεικνύουν ότι ο αντίχτυπος ενός BREXIT θα αποτελέσει δυνατό οικονομικό πλήγμα στην κυπριακή οικονομία.


Όπως αναφέρει ο ΓΓ του ΚΕΒΕ  Μάριος Τσιακής "τυχόν έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την Κύπρο διότι αποδεικνύεται μέσα από τα στοιχεία ότι οι εμπορικές και γενικά οι οικονομικές σχέσεις με την Αγγλία είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα".


Βάσει στατιστικών του 2015 η Βρετανία απορροφά το 7% των κυπριακών εξαγωγών της τάξεως των €120,3 εκ., αντιπροσωπεύει το 9% των συνολικών εισαγωγών της Κύπρου της τάξεως των €451,5 εκ. και τέλος, είναι ο 2ος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος μετά την Ελλάδα. 

Με βάση στοιχεία που επεξεργάστηκε το Σίγμα και αφορούν στο 2013, οπότε οι συνολικές εισαγωγές από τη χώρα έφτασαν τα 309,5 εκατομμύρια ευρώ, τα κύρια προϊόντα που εισήχθησαν από τη Βρετανία ήταν: αυτοκίνητα και εξαρτήματα 17%, ρουχισμός 11%, αναψυκτικά 9%, καύσιμα 6%, ηλεκτρονικά είδη 6% και φάρμακα 4%

Οι συνολικές εξαγωγές στη χώρα το 2013 έφτασαν τα 209 εκατομμύρια ευρώ.

Τα κύρια προϊόντα εξαγωγής στη Βρετανία ήταν λαχανικά 22%, επεξεργασμένα μέταλλα 31% και γαλακτοκομικά / Μέλι / Αυγά 29%


Όπως αναφέρει ο κ. Τσιακκής, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει τις τιμές των προϊόντων αυτών, δηλαδή μπορεί να μπουν εισαγωγικοί δασμοί ή άλλα εμπορικά μέτρα που να δυσκολεύουν το εμπόριο με την Αγγλία. 

Το ενδεχόμενο του BREXIT φέρνει προβληματισμό και για το καθεστώς που θα ισχύσει για τους Κύπριους φοιτητές στη χώρα.

Ως κοινοτικοί πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς, που είναι μειωμένα κατά πολύ σε σύγκριση με τα ποσά που καταβάλλουν φοιτητές από τρίτες χώρες. 

"Δηλαδή η Κύπρος πλέον για την Αγγλία θα θεωρείται μια τρίτη χώρα άρα είναι πιθανό να αυξηθούν τα δίδακτρα των Κυπρίων που σπουδάζουν στην Αγγλία.
 Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή είναι κατά πόσο αυτοί που έχουν ξεκινήσει σπουδές με τα υφιστάμενα δίδακτρα θα τους επιτραπεί να τελειώσουν με αυτά", τονίζει ο κ. Τσιακκής.

Από τον πιθανό κυκλώνα δεν αναμένεται να τη βγάλει καθαρή ούτε ο τουρισμός.

Η Βρετανιά αποτελεί για χρόνια την κύρια τουριστική αγορά με την ισοτιμία στερλίνας ευρώ να παίζει σημαντικό ρόλο.

Συγκεκριμένα, το 2015 ο τουρισμός από τη Βρετανία αντιστοιχούσε στο 40% των αφίξεων, οι αφίξεις Βρετανών ξεπέρασαν το 1 εκ., τα έσοδα από τους Βρετανούς ξεπέρασαν το 35% του συνόλου των εσόδων από τον τουρισμό, ενώ τα έσοδα από τους Βρετανούς τουρίστες άγγιξαν τα €800 εκ.



Ο κ. Τσιακκής προσθέτει ότι "είναι πολύ πιθανό να υποτιμηθεί η στερλίνα άρα θα είναι πιο ακριβό το κυπριακό προϊόν, το τουριστικό προϊόν και αυτό είναι και πάλι πιθανό να έχει επιπτώσεις πάνω στον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται την Κύπρο".



Παράλληλα, ο προβληματισμός του ΚΕΒΕ εκτείνεται και στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς πιθανή απουσία της Βρετανίας από τα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρείται απώλεια δύναμης.

Οι θέσεις της Βρετανίας, ως χώρας που προστατεύει το καθεστώς του χρηματοοικονομικού κέντρου, ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις και τις προτεραιότητες της Κύπρου.  

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ θα συμμετάσχει σε ειδική εκδήλωση για το Brexit που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/international/336334/pligma-gia-tin-kypriaki-oikonomia-endexomeno-brexit#sthash.QcIlD3np.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου