ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Τελικά μέσα στην ΕΕ υπάρχουν ανεξάρτητα κράτη ή κράτη που ακολουθούν τις απαιτήσεις των μεγάλων Κρατών-μελών ;




Του Γιώργου Θεμιστοκλέους
Κύπρος

Στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου της περασμένης Τετάρτης συζητήθηκε ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο αφορά άμεσα και την χώρα μας. Αφορά την οικονομική επιβίωση και επάρκεια των προϋπολογισμών του κράτους, αφορά την συνέχιση της πορείας εξόδου από τον οικονομικό βάλτο που οδηγηθήκαμε σαν χώρα πριν από λίγα χρόνια.

Ως γνωστό η Κύπρος είναι ένα μικρό νησιώτικο κράτος της ΕΕ, το οποίο δεν διαθέτει βαριά ή άλλες παρόμοιες βιομηχανίες, οι οποίες να είναι ικανές να φέρουν οικονομική ανάπτυξη, πράγμα που διαθέτουν μεγάλα κράτη της Ένωσης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και άλλες. Η οποιαδήποτε ανάπτυξη της Κύπρου στηρίζεται, σχεδόν απόλυτα θα έλεγα, στον τομέα των υπηρεσιών, είτε αυτός είναι ο τουριστικός είτε είναι ο χρηματοοικονομικός. Στον χρηματοοικονομικό τομέα, η Κύπρος σεβόμενη απόλυτα τα διάφορα μέτρα που ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ασφάλεια (ΟΟΣΑ) προτείνει, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που είναι γνωστά ως BEPS, αποδεικνύει ότι είναι έτοιμη να εκσυγχρονίσει την νομοθεσία της ούτως ώστε να μην παρέχονται πλεονεκτήματα με αθέμιτους τρόπους. 

Η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την πρόθεση τους να θεσμοθετήσουν με ευρωπαϊκή οδηγία φορολογικά μέτρα τα οποία να είναι δεσμευτικά για όλες τις χώρες της ένωσης, όσο αφορά την φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στην ανεξαρτησία των Κρατών –Μελών (ΚΜ) της ΕΕ, την ίδια ώρα που οι συνθήκες λειτουργίας της ΕΕ ορίζουν ότι θέματα φορολογίας είναι αρμοδιότητα των ίδιων των ΚΜ. Πως μπορεί αυτό να ισχύει όταν γίνεται προσπάθεια επιβολής μέτρων τα οποία να εναρμονίζουν πρακτικές που επιβάλλονται από τα μεγάλα και αναπτυγμένα ΚΜ και τα μικρά ΚΜ είναι τόσο αδύνατα να αντιδράσουν;


Ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής καθώς και κάποια άλλα πλεονεκτήματα που ισχύουν στην Κύπρο, αλλά και σε κάποιες άλλες χώρες, δεν μπορεί να είναι η δικαιολογία για την επιβολή σε αυτές μέτρων οι οποίες να παροπλίζουν ή να εξουδετερώνουν ουσιαστικά το φορολογικό τους σύστημα, ιδιαίτερα όταν αυτό κινείται μέσα σε απόλυτα νομικά και αποδεκτά πλαίσια . Το μέγεθος αυτών των χωρών και κατά συνέπεια η εκπροσώπηση τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να δώσει καμία ελπίδα αντίστασης στις προθέσεις/προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μόνο “όπλο” στην φαρέτρα τους είναι το δικαίωμα άσκησης βέτο, εφόσον για την υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης απαιτείται ομοφωνία των ΚΜ της ΕΕ. 

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία είναι κατατεθειμένα στην ΕΕ, η  Κύπρος εξασφαλίζει το 6,4% του ΑΕΠ της από την φορολόγηση εταιρειών. Εάν λάβουμε υπόψη και τα άλλα έμμεσα οφέλη που έχουμε σαν Κράτος από την ύπαρξη του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τότε θεωρώ ότι επιβάλλεται να υπάρξει μεγάλη και σοβαρή αντίδραση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Ταυτόχρονα οι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να επικεντρωθούν στην δημιουργία εταιρειών που να έχουν πραγματική έδρα στην Κύπρο, γεγονός που θα δώσει διαφορετική αίγλη και σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα στις Εταιρείες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά από την χώρα μας ως φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου. Οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε μαζί, κυβέρνηση και επαγγελματίες.

Ο Γιώργος Θεμιστοκλέους είναι Εγκεκριμένος Λογιστής και  Διευθύνων Σύμβουλος της Auditchart Limited
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/339338/yparxoun-telika-aneksartita-krati-stin-europaiki-enosi#.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου