ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Κάπα-Κάπα-Ταφ



Του Γιάννη Σχίζα
Δημοσιεύεται στην ΑΥΓΗ της 21.5.16



Δεν πρόκειται για το Κάπα-Κάπα – Τανζανίας  ή Ταϊλάνδης, αλλά για τον τίτλο  ποιήματος του Γιάννη Στρούμπα.



«Από ΚουΚουΕ κάτι έχω ακουστά
Από ΚουΚουΣΕ το ίδιο
Μέχρι και από ΚουΚουΚου.
Μα από ΚουΚουΤου;
Ποιος Κομμουνισμός να ενεδρεύει εδώ;

Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας.
Εδώ να δεις υψίστη διαφώτιση
Εδώ να την ακούσεις»



Ο ποιητής συσχετίζει  την άνωθεν πολιτική διαφώτιση  με αυτήν που παράγεται μέσω των κινητών,  με το  εξελισσόμενο δίκτυο ΚΚΤ. Η συσχέτιση έχει κάτι το ακροβατικό, αλλά έτσι συμβαίνει με κάθε «ποιητική άδεια»:  Μας βάζει  σε συνειρμούς, για να μας δείξει το αφανές πίσω από το προφανές των λόγων.

Σε ένα άλλο ποίημά του ο Στρούμπας  εκθέτει το πρόβλημα της  δυσμορφίας του τοπίου λόγω κεραιών, κι ακόμη   τη σημερινή τεχνική διευκόλυνση της φωτογραφικής  έξωσης  των ενοχλητικών όψεων από το κάδρο. Όλα αυτά  δεν οδηγούν σε ένα πνεύμα απολύτως  Αντικουκουταφιστικό – θα λέγαμε, όπως στις απαρχές της ΚΤ εν Ελλάδι, όταν  πολλοί  υπερηφανεύονταν για την μη κτήση και μη χρήση  κινητού: Αντίθετα μας οδηγούν στην υιοθεσία ενός αναρχοδεξιού συνθήματος, που  πέρασε από τοίχους και στόματα μέχρι να παραγκωνισθεί από πλέον επίκαιρα. Το σύνθημα ήταν «το πολύ το Κάπα Κάπα κάνει το λαό μ@λ@κ@»....




Οι  Αρχαίοι  έλεγαν «παν το πολύ τη φύσει πολέμιον», επιτρέποντας στους  επιγόνους  να αναφέρονται  στο  «πολύ κοντινό», με την αξιοποίηση  της φυσικής επιστήμης . Το «πολύ κοντινό» στην περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας είναι  οι κεραίες που παραβιάζουν τις αποστάσεις ασφαλείας και εκθέτουν ενήλικους και ιδιαίτερα ανήλικους σε  κινδύνους – επιβεβαιωμένους ή προς το παρόν αστάθμητους. Πρόσφατα μια ομάδα πολιτών από το Μαρούσι και άλλες περιοχές της Αθήνας προχώρησε σε διαμαρτυρία έξω από την ΕΡΤ, σχετικά με το πρόβλημα των ακτινοβολιών ΚΤ προέλευσης : Οι πολίτες ζήτησαν  την αναγνώριση νέων και μάλιστα χαμηλότερων  ορίων επικινδυνότητας,  την απομάκρυνση και απαγόρευση  κεραιών σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από σχολεία, παιδικούς σταθμούς,  κλπ., ενώ επίσης έβαλαν το ζήτημα της «ορθής» και ελεγχόμενης χωροθέτησης των κεραιών.

Στο μεταξύ όμως «η Ελλάδα ταξιδεύει», θα έλεγα αξιοποιώντας τη στιχουργική του Σεφέρη :  Δηλαδή  ταξιδεύει προς  ένα καθεστώς υπερχορήγησης κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα με βάση μια καλπάζουσα τεχνολογία σούπερ κινητών, που συσσωματώνουν  απίθανες χρήσεις. Ως νέος Ιούλιος Βερν της ΚΤ έχω από καιρού αναφερθεί στη πιθανότητα των γεωλογικών κινητών (χρήσιμα  για εξερευνητές σπηλαίων ή εργαζόμενους του εξορυκτικού κλάδου) ή σε υποβρύχια κινητά, για  αυτοδύτες !   Όμως ό,τι και να γίνει, ακόμη κι αν τα κινητά του μέλλοντος τηγανίζουν πατάτες,  η υγεία είναι πάνω απ’ όλα…. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου