ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Kαταλήψεις εργοστασίων ζάχαρης...

Σημείωση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Πρόσφατα, ακόμη και μια εκπρόσωπος της Μνημονιακής κατοχής της χώρας, η Φώφη Γενηματά, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει οτιδήποτε παραγωγικό σε αυτό τον τόπο» (σχετικά


Η "προστατευόμενη των Γερμανών κυβέρνηση" τώρα βάλλει εναντίον της ζάχαρης, και έπεται συνέχεια. 
Ακολουθεί κείμενο της ISKRA



Yπό κατάληψη βρίσκονται – για τέταρτη ημέρα σήμερα – τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε Πλατύ Ημαθίας, Ορεστιάδα, Σέρρες και Λάρισα, από τευτλοπαραγωγούς που ζητούν τη συνέχιση λειτουργίας της βιομηχανίας αλλά και την αποπληρωμή των οφειλών της εταιρείας (από την περσινή καμπάνια) προς αυτούς.  

Τα οφειλόμενα υπολογίζονται συνολικά σε 8 εκατ. ευρώ. Οι τευτλοπαραγωγοί έχουν στήσει μπλόκα στις εισόδους των εργοστασίων της ΕΒΖ, με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.  

Αγωνιζόμαστε κυρίως για τη συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας, η οποία πρέπει να μείνει σε ελληνικά χέρια και να μην ξεπουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί”, επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του συλλόγου τευτλοπαραγωγών για την Κεντρική Μακεδονία, Σάκης Πίππας. Πρόσθεσε: “είτε έτσι είτε αλλιώς κάποια στιγμή θα πάρουμε τα λεφτά μας. Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι είμαστε παραγωγοί και παλεύουμε για το δικαίωμά μας να συνεχίσουμε την εργασία μας στα χωράφια”.

«Παρόλο που έχουμε πολλές δουλειές στα χωράφια μας, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς στα όσα συμβαίνουν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Δήμου Αλεξάνδρειας, τευτλοπαραγωγός Τάσος Λιολιόπουλος, και τόνισε: «Θα παραμείνουμε στις θέσεις μας μέχρι να έχουμε κάποια απάντηση. Όλοι μάς αποφεύγουν. Κανείς δεν μιλά για το τι μέλλει γενέσθαι με την τύχη και το μέλλον της εταιρείας».  


Υπενθυμίζεται ότι στις διεκδικήσεις των τευτλοπαραγωγών εντάσσεται και το αίτημα της αποπληρωμής τους, έστω, όπως λένε, και ως αποζημίωση για τη φετινή σπορά τεύτλων, που φτάνει τα 45.000 στρέμματα, ενώ ζητούν και τα κοινοτικά κονδύλια που τους οφείλονται μέσω του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης, για την τριετία από το 2013.

ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟ (ΜΗ) ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΒΖ

Τευτλοπαραγωγοί και εργαζόμενοι αντιδρούν και στρέφονται κατά του σχεδίου που προωθεί η Τράπεζα Πειραιώς για την ΕΒΖ και το οποίο οδηγεί στην απομείωση, τον τεμαχισμό και το κλείσιμό της.  

Αυτό επισημαίνει και καταγγέλλει με δήλωσή του παρακάτω ο Παναγ. Λαφαζάνης.  

Ως γνωστόν ο Παναγ. Λαφαζάνης, ως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μύριες όσες δυσκολίες από την Τράπεζα Πειραιώς και τις βρώμικες αντιδράσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατόρθωσε να βρει 35 εκατ. ευρώ από τον εκκαθαριστή της “κακής” ΑΤΕ και να χρηματοδοτήσει την ΕΒΖ, προκειμένου αυτή να μπορέσει να επαναλειτουργήσει και να μείνει ζωντανή η τευτλοπαραγωγή της χώρας.  

Από τη στιγμή, όμως, που ο Παναγ. Λαφαζάνης έφυγε από την κυβέρνηση, διαφωνώντας με την υπογραφή από τον Τσίπρα του τρίτου καταστροφικού μνημονίου, η νεομνημονιακή μεταλλαγμένη κυβέρνηση Τσίπρα εγκατέλειψε το σχεδιασμό για συνέχιση της λειτουργίας της ΕΒΖ, εξανάγκασε σε παραίτηση τη διοίκηση της ΕΒΖ που είχε τοποθετήσει ο Παναγ. Λαφαζάνης και στην ουσία παρέδωσε τη Βιομηχανία στα νύχια της Τράπεζας Πειραιώς και στα άθλια κερδοσκοπικά και αντιπαραγωγικά σχέδιά της.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Τι προβλέπει το σχέδιο που ενέκρινε η Πειραιώς η οποία διεκδικεί ανύπαρκτα δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ από την ΕΒΖ. Η ρευστότητα, οι μονάδες στη Σερβία και τα «κουρέματα» στους μισθούς.

«Το σχέδιο έχει μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας γιατί έχει δυσκολίες στην εφαρμογή. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος ο οποίος έχει πάει πίσω την εταιρεία παραγωγικά και χρηματοοικονομικά», έλεγε στο Euro2day.gr νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στέλεχος με γνώση της κατάστασης της ΕΒΖ αλλά και των διαπραγματεύσεων μεταξύ της εταιρείας και της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος προβλήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι τα χρήματα που θα δοθούν από την Τράπεζα Πειραιώς ως κεφάλαιο κίνησης είναι λιγότερα από αυτά που ήθελε η εταιρεία ενώ δεν θα δοθούν εφάπαξ αλλά σε τρεις δόσεις με την τελευταία καταβολή να τοποθετείται τον Αύγουστο.

Ένα ακόμη πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι το σχέδιο που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς δεν είναι αυτό που κατέθεσε η εταιρεία αλλά το σχέδιο της ίδιας της Τράπεζας, οπότε χρειάζεται όχι μόνο να εγκριθεί από το δ.σ. της EΒΖ αλλά η διοίκηση της EΒΖ να εκπονήσει νέα business plan.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη διάρκεια της συνάντησης της διοίκησης και των εργαζομένων της ΕΒΖ με τον υπουργό οικονομίας Γιώργο Σταθάκη όπου και παρουσιάστηκε το σχέδιο εξυγίανσης, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση μελών, αλλά και του ίδιου του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ να παραιτηθούν των θέσεών τους, εξέλιξη που πρόκειται να ανακοινωθεί και επίσημα, το πιο πιθανόν, στη διάρκεια της συνεδρίασής τους, που θα γίνει αύριο το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση, η αντικατάσταση των παραιτηθέντων θα γίνει άμεσα, αφού όπως μας επισημάνθηκε η διαδικασία που έχει αποφασιστεί να προχωρήσει για την ΕΒΖ πρέπει να τρέξει γρήγορα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΒΖ Γιώργος Λάντζας χαρακτήρισε "δύσκολη" την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για τη χρηματοδότηση και το μέλλον της ΕΒΖ - υπενθυμίζεται ότι εμμένει στη θέση της για πώληση των εργοστασίων της βιομηχανίας στην Σερβία -, και είχε επισημάνει χαρακτηριστικά, "έχουμε να λάβουμε μια δύσκολη απόφαση, αφού η αποδοχή της πιθανόν να εγείρει και νομικές επιπλοκές για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας".

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν το σχέδιο που ενέκρινε η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει για τα δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ τα εξής:

1. Ένα μέρος των συνολικών οφειλών, περί τα 50 εκατ. ευρώ, θα διαγραφεί. Αυτή η διαγραφή θα γίνει σε βάθος χρόνου και υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα εξυπηρετήσει το υπόλοιπο μέρος των οφειλών που ρυθμίζονται.

2. Αντίστοιχο ποσό, ύψους 50 εκατ. ευρώ, θα ρυθμιστεί σε βάθος 10ετίας με 2ετή περίοδο χάριτος.

3. Την ίδια στιγμή μεταβιβάζονται στην Τράπεζα περιουσιακά στοιχεία της EΒΖ (μεταξύ των οποίων και τα δύο εργοστάσια στη Σερβία) αξίας 50 εκατ. ευρώ τα οποία η τράπεζα θα τα εκποιήσει.

Σε ότι αφορά τη χορήγηση νέου δανείου για κεφάλαιο κίνησης τελικά η EΒΖ θα λάβει 12 εκατ. ευρώ και όχι 15 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το business plan της διοίκησης της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας. Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική απόκλιση μεταξύ των δύο σχεδίων. Με βάση το τελικό σχέδιο αυτά τα 12 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε 3 δόσεις με την πρώτη δόση ύψους 5 εκατ. ευρώ να καταβάλλεται, αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, περί τα τέλη Απριλίου. Το δεύτερο πακέτο, ύψους 4 εκατ. ευρώ θα δοθεί σε βάθος 3-4 μηνών ενώ τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν περί τα τέλη Αυγούστου.

Η καθυστέρηση στην καταβολή του κεφαλαίου κίνησης όπως υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε αυτή καθ' αυτή τη λειτουργία της. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr «οι χρονικές στιγμές που εκταμιεύονται τα ποσά δεν συμπίπτουν με τις ανάγκες που έχει η εταιρεία. Αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η εταιρεία είναι στεγνή και η καθυστέρηση κατάληξης της συμφωνίας, κάνουν δύσκολο το επιχειρηματικό σχέδιο.» «Είναι οριακό και έχει πολλές πιθανότητες να μην βγει», σημείωναν τα ίδια στελέχη αναφερόμενο στο σχέδιο.

Εκτός από τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποφασισθεί και μεσοσταθμικό «κούρεμα» 35% στους μισθούς των 250 εργαζομένων της εταιρείας ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και περιπτώσεις όπου το «κούρεμα» να φθάσει το 50%. Οι περικοπές αυτές μεταφράζονται σε εξοικονόμηση 3 εκατ. ευρώ ετησίως στο μισθολογικό κόστος της επιχείρησης.

Σε ότι αφορά τους τευτλοπαραγωγούς, στους οποίους η εταιρεία οφείλει 8 εκατ. ευρώ και τα οποία θα έπρεπε να είχαν εξοφληθεί ήδη από τον Νοέμβριο θα πάρουν τα πρώτα χρήματα καλώς εχόντων των πραγμάτων στα τέλη Απριλίου. Επίσης και στους τευτλοπαραγωγούς έχει αποφασισθεί «κούρεμα». Σύμφωνα με πληροφορίες οι τευτλοπαραγωγοί εφέτος θα πάρουν χαμηλότερο τίμημα σε σχέση με πέρυσι 20%.

Εκτός από το τίμημα πολύ χαμηλότερη θα είναι και η παραγωγή εφέτος, αφού λόγω των καθυστερήσεων χάθηκε πολύτιμος χρόνος και οι παραγωγοί έχουν σπείρει μόλις 40.000-50.000 στρέμματα (με αυτή την παραγωγή πρέπει να λειτουργήσει ένα εργοστάσιο της εταιρείας) και η εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας θα είναι περιορισμένη.

ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΒΖ

Την παραίτησή τους υπέβαλαν τρία εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), τα οποία διαφώνησαν με το απαράδεκτο σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς για την ΕΒΖ. Πρόκειται για τους Γιώργο ΛάντζαΚρίτωνα Τσικλιά και Πέτρο Γιεμιντζή.

Επί της ουσίας, το δ.σ. βρίσκεται πλέον, χωρίς εκτελεστικά μέλη, καθώς τα εναπομείναντα μέλη δεν προτίθενται να αναλάβουν τον συγκεκριμένο ρόλο.

Σημειώνεται ότι δίχως την παρουσία εκτελεστικών μελών, το δ.σ. δεν έχει τη δυνατότητα να υπογράψει τα απαιτούμενα έγγραφα, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να εφαρμοσθεί το σχέδιο της τελευταίας για την ΕΒΖ, έστω και αν αυτό είναι καταστροφικό.



Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ 

ΕΒΖ: ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

''Είναι τραγωδία για τη χώρα ότι έχει έναν πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα και έναν υπουργό Οικονομίας τον Γ. Σταθάκη, οι οποίοι έχουν καταντήσει όμηροι της Τράπεζας Πειραιώς.  

Είναι πρωτοφανές η Τράπεζα Πειραιώς να διατάζει και η κυβέρνηση να εκτελεί το σχέδιο της για την απομείωση, τεμαχισμό, διάλυση και τελικά κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ).  

Ειδικά, το ενδεχόμενο ξεπούλημα των δύο κερδοφόρων και με άριστες προοπτικές εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία, συνιστά μείζον οικονομικό και παραγωγικό έγκλημα, για το οποίο, εφ' όσον προχωρήσει, θα αναζητηθούν και θα υπάρξουν βαρύτατες ποινικές ευθύνες.  

Δεν είναι δυνατόν τα ανύπαρκτα χρέη της ΕΒΖ προς την Τράπεζα Πειραιώς, (που προήλθαν με μια απαράδεκτη μεταβίβαση τους από την ΑΤΕ, η οποία χαρίστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ η θυγατρική της ΕΒΖ πέρασε στην εκκαθάριση και στην ''κακή' ΑΤΕ), να πνίγουν μια μεγάλη εταιρεία και τελικά την ελληνική τευτλοπαραγωγή.  

Η ΕΒΖ μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει και υπάρχουν σχέδια γι' αυτό αλλά και να αναπτυχθεί ως ενιαία επιχείρηση με τις θυγατρικές της, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση από μια κυβέρνηση που θέλει να υπηρετήσει το εθνικό και λαϊκό συμφέρον.''

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου