ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Διαπραγματευτές ή Οικονομικοί «Δολοφόνοι» των Λαών τα στελέχη του ΔΝΤ;



της "Σοσιαλιστικής Προοπτικής" 

Τόμσεν: Αντί να τους περιμένουμε... Δεν θα δεχθώ ένα πακέτο μικρών μέτρων. Δεν πρόκειται... Θα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι αυτά που θέλουμε
Βελκουλέσκου: Φυσικά, όχι κατανοητό. Τους έχουμε πει, είναι σαφές τι έχουμε και αυτό που έχουμε σε αυτό το σημείωμα που συμφωνήσαμε με τους Ευρωπαίους –οι οποίοι τώρα υπαναχωρούν– είναι πολύ απλό, είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η φορολογία εισοδήματος, ο ΦΠΑ και το μισθολογικό... Αυτά είναι.
Αλλά σε κάθε θέμα από αυτά έχουμε σημαντικά ανοιχτά ζητήματα που είναι όλα πολιτικά σε ότι αφορά τους Έλληνες. Και το άλλο ερώτημα είναι η βιωσιμότητα του χρέους και το εάν θα συζητηθεί κάποια στιγμή.

Τόμσεν: ...Εγώ το σκέφτομαι διαφορετικά. Τι χρειάζεται για να φθάσουμε στο σημείο λήψης αποφάσεων; Στο παρελθόν έχει υπάρξει μόνο μία φορά που ελήφθη απόφαση και αυτή ήταν ότι τους τελείωναν τα χρήματα και κινδύνευαν με χρεοκοπία. Σωστά;
Βελκουλέσκου: Σωστά!

Άφωνους μας άφησε ο διάλογος μεταξύ του κ Τόμσεν υπεύθυνου του ΔΝΤ για την Ευρώπη και της κ Βελκουλέσκου μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας της τρόικας  που διενεργεί την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, το οποίο μας επιβλήθηκε  με την υπογραφή από την  Κυβέρνηση του τρίτου μνημονίου.
Τα όσα λέγονται κατά τη διάρκειά του επιβεβαιώνουν πλήρως το χαρακτηρισμό τοκογλύφοι τον οποίον έχουμε προσάψει στους δανειστές.  Ταυτόχρονα δημιουργεί νέα δεδομένα στις σχέσεις μας με το ΔΝΤ αλλά και τους ευρωπαίους, γεγονός που αναγκάζει την Κυβέρνηση να αναζητήσει νέους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης έτσι όπως αυτή έχει δημιουργηθεί. Και ναι μεν ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση αντέδρασαν στην εκβιαστική  απειλή του κ Τόμσεν, ζητώντας από τη Διευθύντρια του Ταμείου, την Πρωθυπουργό της Γερμανίας και τους άλλους ηγέτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταδικάσουν τις απόψεις των υψηλόβαθμων στελεχών του ΔΝΤ, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ απάντησε στην επιστολή του Πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντας ανοησίες τα περί εκβιασμών, όπως προκύπτουν από το διάλογο Τόμσεν –Βελκουλέσκου. Η κ Μέρκελ  απέφυγε  να πάρει θέση και περιορίστηκε να υπενθυμίσει ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει γρήγορα, το ίδιο περίπου επανέλαβε και ο Πρόεδρος Ολάντ. Ενώ ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξει διχασμός μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για την Ελλάδα» οριοθετώντας με τη δήλωση αυτή και τον άξονα στον οποίο θα κινηθεί η κ Μέρκελ στη συνάντησή της με τη Διευθύντρια του ΔΝΤ.

Στο εσωτερικό η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η ΝΔ στην προσπάθειά της να πλήξει την Κυβέρνηση πήρε σαφή θέση υπέρ του  Ταμείου και των συνωμοτών  στελεχών του, χρεώνοντας  στην κυβέρνηση επιχείρηση «δραματοποίησης» της κατάστασης και δημιουργίας «άλλοθι» και «εχθρών» για να περάσουν τα σκληρά μέτρα. Το γεγονός ότι με τη στάση της αυτή ενισχύει αντικειμενικά την διαπραγματευτική θέση των τοκογλύφων δανειστών δεν φαίνεται να την ενδιαφέρει.  Τα γαλάζια στελέχη αλλά και επισήμως η Συγγρού, διατηρούν σε πρώτο πλάνο το ερώτημα «ποιος ήταν το βαθύ λαρύγγι» που διέρρευσε τον διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου στα wikileaks, αφήνοντας σαφείς αιχμές για εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών.
Από το περιεχόμενο των δηλώσεων της Μέρκελ της Λαγκάρτ και του Σόιμπλε φαίνεται πως προκύπτει μια επαναπροσέγγιση των απόψεων του ΔΝΤ και της Γερμανίας για τη γεφύρωση του χάσματος που τις χωρίζει, όσον αφορά την αναγκαιότητα της μείωσης  του χρέους και την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Το πιθανότερο σενάριο είναι το Ταμείο να παραμείνει στο Ελληνικό πρόγραμμα, όπως επιθυμεί η Γερμανία, η Φιλανδία και η Ολλανδία, παίρνοντας ως αντιστάθμισμα μια ήπια συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους και την δυνατότητα να επιβάλλει εν όλο η εν μέρη την δική του  ατζέντα μέτρων  στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την πρώτη αξιολόγηση.
Εάν το σενάριο αυτό ευδοκιμήσει καθίσταται λίαν δυσχερής η διαπραγματευτική θέση της Κυβέρνησης η οποία επιθυμούσε να τελειώσει γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση, με όσο το δυνατόν ηπιότερα μέτρα και να αρχίσουν άμεσα οι συζητήσεις για την μείωση του χρέους. Ο Πρωθυπουργός διαβλέποντας τις αυξανόμενες δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θα αναγκασθεί να υποκύψει στους Τοκογλύφους υποβάλλοντας το λαό σε νέες θυσίες, συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική του ομάδα προκειμένου να τη συσπειρώσει και να την προετοιμάσει, ώστε να μην αντιμετωπίσει απρόβλεπτες καταστάσεις κατά τη διάρκεια ψήφισης των μέτρων στο Κοινοβούλιο.  
Είναι προφανές οι συνεχείς υποχωρήσεις της Κυβέρνησης  έχουν αποθρασύνει τους δανειστές,  με αποτέλεσμα σε κάθε αξιολόγηση να ζητούν όλο και περισσότερα μέτρα. Η τραγωδία του Ελληνικού Λαού δεν έχει τέλος, η εναπόθεση των ελπίδων της Κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας και είσοδο στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης, στη βοήθεια της  Μέρκελ του Ολάντ και του Γιουνκέρ αποτελεί αυταπάτη, με αυταπάτες όμως δεν μπορούμε να ορθοποδήσουμε και να βγούμε από την κρίση. Χρειάζεται να παρθούν αποφάσεις οι οποίες ενδεχομένως να φθάσουν και στη ρήξη  με το ιερατείο της Ένωσης και τους ανθρωποφάγους του ΔΝΤ. Η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση; Ας μας επιτρέψει να αμφιβάλουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου