ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Νωπό Ελληνικό Γάλα. Στο δρόμο να χαθούν τα προϊόντα του!





Της Καίτης Μυλωνά
Από το TVXS

Σχόλιο ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ :Τώρα πλέον απειλούνται παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι. Σχετικά :  http://oikologein.blogspot.gr/2013/03/blog-post_29.html

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μια «ανεξήγητη» επίθεση στον κλάδο της αγελαδοτροφίας, του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ουσιαστικά πρόκειται για επίθεση στον κλάδο των αγελαδοτρόφων, των μεταποιητών του αγελαδινού γάλακτος και των καταναλωτών. Αλλά κυρίως είναι μια επίθεση ενάντια στη χώρα, ενάντια στην εθνική οικονομία και στην εθνική μας ανεξαρτησία.
Γιατί ακριβώς αυτό σημαίνει η καταστροφή του κλάδου της αγελαδοτροφίας, που συντελείται μέσω των αποφάσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων ημερών. Μείωση των τιμών στο αγελαδινό γάλα, που είναι αλήθεια συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στην Αυστραλία και στη Ν. Ζηλανδία, εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες εγκαταλείπουν την αγορά γάλακτος και αποφασίζουν να προμηθεύονται γάλα ως πρώτη ύλη από το εξωτερικό και όταν όλα φαίνονται να καταρρέουν, απόφαση της κυβέρνησης για γιαούρτι που μπορεί να παρασκευάζεται από μη νωπό γάλα, δηλαδή και από σκόνη, με την Τσεχία να διεκδικεί να παρασκευάζει γιαούρτι με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι».
Ενώ βεβαίως, έχει προηγηθεί η αύξηση της διάρκειας του γάλακτος από 5 ημέρες σε 7, μετά σε 11 και τελικά όσο θέλει ο καθένας.
Φοιτήτρια ακόμη στην Κτηνιατρική Σχολή, υπήρχε μια διαμάχη μεταξύ των πολιτικοποιημένων φοιτητών της Σχολής. Η διαμάχη αφορούσε το ζήτημα, αν στην Ελλάδα μπορούσε να αναπτυχθεί η αγελαδοτροφία ή όχι, λόγω των λίγων εκτάσεων για βόσκηση που υπάρχουν στην Ελλάδα σε σχέση με το υψηλό κόστος διατροφής, αν δεν υπήρχαν βοσκήσιμες εκτάσεις και σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος των αγελαδοτροφικών μονάδων.
Σε πείσμα των καιρών και σε πείσμα υπηρεσιακών παραγόντων του τότε Υπουργείου Γεωργίας, κάποιοι τολμηροί κτηνοτρόφοι ίδρυσαν μονάδες παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, με τη βοήθεια και κάποιων επιδοτήσεων. Έτσι, φτάσαμε να διεκδικούμε και αύξηση των ποσοστώσεων, μια που η παραγωγή αυξανόταν. Μαζί με την ανάπτυξη του κλάδου της αγελαδοτροφίας και ως φυσικό επακόλουθο, αναπτύχθηκε και ο κλάδος της μεταποίησης του αγελαδινού γάλακτος και ιδρύθηκαν οι πρώτες γαλακτοβιομηχανίες. Όλα αυτά, δυστυχώς, χωρίς τη συνδρομή του επίσημου κράτους. Αυτό σημαίνει χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς χωροθέτηση, χωρίς αξιολόγηση της κατάστασης του κλάδου, χωρίς εκτίμηση της πορείας και των δυσκολιών, πολλές φορές και ενάντια στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Αριστερά ενάντια σε ό, τι ιδιωτικό και με σύνθημα που τώρα έχει ξεχάσει , η Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ για να αλώσουν τις ψήφους. Αυτό αφορά, όχι μόνο στην αγελαδοτροφία, αλλά σε όλο τον αγροτικό τομέα.
Και φτάσαμε στο σήμερα, εν μέσω της κρίσης με τα μνημόνια, με τη μνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ξεπουλάει ένα-ένα τα «οικόπεδα» της χώρας, ενώ κατά τα άλλα περιμένουμε να δούμε το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική συγκρότηση (και όχι ανασυγκρότηση, αφού ποτέ δεν είχαμε συγκρότηση) της χώρας. Ενάμιση χρόνο τώρα περιμένουμε, αλλά δεν έχουμε δει τίποτα, γιατί απλά δεν υπάρχει.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Δραγασάκη, ετοιμάζεται (μετά από ενάμιση χρόνο στην κυβέρνηση και τουλάχιστον 2 χρόνια αναμονής για τη διακυβέρνηση) το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και όταν ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα δεν ξέρω τι θα βρει για να αναπτύξει και να ανασυγκροτήσει.
Η καταστροφή του Κλάδου της Αγελαδοτροφίας και η Χαμένη Ανασυγκρότηση της Ελλάδας
Για να έλθω στο προκείμενο. Δεν πέρασαν πολλές ημέρες από τη συνάντηση-σύσκεψη του Υπ. Γεωργίας Β. Αποστόλου με τους φορείς των αγελαδοτρόφων και των μεταποιητών και η επίθεση έρχεται με την ΚΥΑ σχετικά με το γιαούρτι. Στη σύσκεψη, η οποία χαρακτηρίστηκε ως συνάντηση δημοσίων σχέσεων, οι εκπρόσωποι των παραγωγών παρουσίασαν το σοβαρό πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής και µμείωσης των τιμών που αντιμετωπίζουν, κυρίως µετά την κατάργηση των ποσοστώσεων στην Ε.Ε. που είχε ως αποτέλεσμα την υπερβολική αύξηση της παραγωγής γάλακτος στην Ευρώπη και τη συνακόλουθη πίεση στην ελληνική παραγωγή.Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας γάλακτος αναφέρθηκαν στα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζουν, δηλώνοντας και την πρόθεσή τους να στηρίξουν την ελληνική παραγωγή και τους ελέγχους στην αγορά. Από την πλευρά του ο υπουργός δεσμεύθηκε για την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διακίνησης του γάλακτος, ώστε να αντιμετωπιστούν ζητήματα ελληνοποιήσεων, νοθείας και παραπλάνησης των καταναλωτών. Επίσης προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση για τη λειτουργία της αγοράς, ενώ ζήτησε από τους μεταποιητές την υιοθέτηση της αναγραφής προέλευσης της χώρας στο γάλα, έστω και σε προαιρετικό επίπεδο.
Έχουν γραφτεί πολλά στον Τύπο και στο Internet και δεν είναι πρόθεσή μου να τα επαναλάβω, ούτε όσα εξέθεσα παραπάνω έχουν το νόημα της παράθεσης των γεγονότων. Πρόθεσή μου είναι αφενός η καταγγελία και η διαμαρτυρία για όλα αυτά που γίνονται ενάντια σ΄ έναν κλάδο και ενάντια στη χώρα μου και αφετέρου η κατάθεση μιας πρότασης. Αποτελεί συνολική ευθύνη και της κυβέρνησης, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων. Οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ πρέπει να επιδείξουν την κοινωνική ευθύνη τους, η αντιπολίτευση (και η κυβέρνηση) να μη δέχονται άκριτα όλα τα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ο δε αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν είναι υπουργός για να συνιστά στους μεταποιητές-γαλακτοβιομήχανους να αναγράφουν προαιρετικά την προέλευση του γάλακτος, αλλά για να νομοθετεί και να κυβερνά.
Προτείνω στην κυβέρνηση να πάρει πίσω την ΚΥΑ για το γιαούρτι, γιατί ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και για άλλα προϊόντα. Την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση πρέπει να την καταγγείλει και τώρα για να είναι συνεπής. Δεν μπορεί όλα να καταστραφούν στο όνομα της αξιολόγησης. Θα ήταν χρήσιμο, η κυβέρνηση να συμμετέχει στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών, που με πρωτοβουλία της Γαλλίας επιθυμούν να αντιμετωπίσουν την κρίση στον αγροτικό τομέα και να συνεργαστεί με χώρες του Νότου της ΕΕ, προκειμένου να δοθεί παράταση στο καθεστώς των ποσοστώσεων για μια 5ετία τουλάχιστον, μέχρι να σταθεροποιηθεί η αγορά γάλακτος. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ.
Προτείνω στους αγελαδοτρόφους να διαμαρτυρηθούν καταγγέλλοντας την ολιγωρία και τις αποφάσεις της κυβέρνησης και παράλληλα να οργανωθούν σε Οργανώσεις Παραγωγών για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους. Οι Οργανώσεις Παραγωγών αναγνωρίζονται από την ΕΕ  και την υπ’ αριθ. 2133/101443/2013 ΚΥΑ, σχετικά µε τη διαδικασία αναγνώρισης Οργανώσεων Παραγωγών αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος και των Ενώσεών τους. Προτείνω στους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα – στη συγκεκριμένη περίπτωση, γάλα και γιαούρτι – που δεν αναγράφει, ότι παρασκευάζεται από νωπό ελληνικό γάλα.
Τελικά, ας κρατήσουμε κάποιες από τις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ, όπως η αρχή της προφύλαξης και ας μη τα δώσουμε όλα βορά στις πολυεθνικές, πόσο μάλλον τώρα που απειλείται το δικαίωμά μας στην επιλογή της διατροφής μας με την ψήφιση της TTIP. Μπορούμε να το εμποδίσουμε.
* Η Καίτη Μυλωνά είναι κτηνίατρος    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου