ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

To μήνυμα του Υπουργού Παιδείας για την 25η Μαρτίου





Γενικά  το μήνυμα Φίλη έχει απλώς τα χαρακτηριστικά μιας συμβουλής  προς τον μαθητικό πληθυσμό,  υπέρ της βιβλιογνωσίας και της μάθησης. Μπορώ να πω ότι σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό μήνυμα του Αριστείδη Μπαλτά, υπήρξε πρόοδος ή τουλάχιστον μη-υποχώρηση και  μη-χειρότερα : Ο Μπαλτάς υιοθετούσε ευθέως τη θεωρία της ελληνικής εθνογένεσης ως συνέπειας του Διαφωτισμού, παραγνωρίζοντας ότι η ελληνική συλλογικότητα υπήρχε διαχρονικά, ενδεχομένως σε «χύμα» κατάσταση, σε συνθήκες  διασποράς,  ακραίας αμάθειας και αποκοπής από τις ρίζες, αλλά πάντως υπήρχε.
Έγραφα τον Μάρτιο του 2015:
«  ….. Οι Αγγλοσάξωνες το λένε :The Greek diaspora. Η συλλογικότητά μας δεν  έχει κράτος και πολιτειακή υπόσταση  επί αιώνες, μέχρι το 1821, είναι όμως υπαρκτή τουλάχιστον  όσο η συλλογικότητα των Ασσυρίων  : Ξέρετε, αυτή  που εξακολουθεί να υπάρχει, από το αυτοκρατορικό της  status του 7ου πΧ αιώνα μέχρι σήμερα, στα όρη και στα λαγκάδια του Ιράκ-Ιράν.

Η ελληνικότητα υπάρχει σε κατάσταση «θραυσμάτων» σε  όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και Τουρκοκρατίας. Όταν  ο θεατρικός συγγραφέας Δ. Βυζάντιος (1790-1853)αναφέρεται  στο έργο του «Βαβυλωνία»   σε διάφορους χαρακτήρες της απελευθερωμένης χώρας (Τούρκος, Αρβανίτης κλπ) δεν απέχει  από την αλήθεια πολύ, όμως πέρα από όλα αυτά υπάρχει η κεντρομόλος δύναμη  της ελληνικότητας. Η Ελλάδα πριν και επί Δ.Βυζάντιου έζησε χάνοντας Έλληνες αλλά και ελληνοποιώντας ξένους…..»





 Όμως και ο Φίλης απηχεί  εμμέσως την άποψη Μπαλτά,  όταν αναφέρεται στην   «γέννηση της εθνικής μας συλλογικότητας» : Και τούτο γιατί η εθνική μας συλλογικότητα ΔΕΝ γεννήθηκε  αλλά   ανα-γεννήθηκε το 1821, δηλαδή ανα-βαθμίσθηκε και  ανα-νεώθηκε .  

Πέρα από αυτό, ένα οπωσδήποτε   άξιο σχολιασμού  σημείο του μηνύματος Φίλη  αφορά κάτι που δεν ειπώθηκε   :  Κι αυτό είναι ο  εξαιρετικά εχθρικός περίγυρος που συνιστούσε η Ιερά Συμμαχία,  με την «φρέσκια» συγκρότησή της, το 1815, μόλις 6 χρόνια πριν.  Κι όμως , οι Έλληνες τόλμησαν, κι όμως συνέγειραν τους απανταχού φιλέλληνες, ακόμη και από την Αμερική, κι ακόμη παρήγαγαν το πιο δημοκρατικό Σύνταγμα εκείνων των καιρών.
Θα μπορούσε ο Νίκος Φίλης να μιλήσει γι αυτό;  Βεβαίως, όσο ένας πωλητής σχοινιών στο σπίτι ενός κρεμασμένου ! Γιατί ο πολιτικός του χώρος, στο βαθμό που δεν προσχώρησε  στις λογικές της επιτροπείας, είχε και συνεχίζει να έχει ως κύριο επιχείρημα την αδυναμία της χώρας να τα βγάλει πέρα με τους μεγαλοπαράγοντες της Ευρωζώνης. Οπότε το  υπερήφανο 1821 ουδόλως ταίριαζε με το ντροπιασμένο  2015 Τσίπρα και συντροφίας….  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου