ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Βαρουφάκης : Θλιβερή η Σύνοδος- δεν βγήκε από το Μνημόνιο η Κύπρος....


Μιλώντας σε εκπομπή του thepressproject ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε «θλιβερή» την εικόνα της χθεσινής Συνόδου τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν ηγέτες που να στηρίζουν το σώμα των ευρωπαϊκών λάων.
«Θλιβερά τα όσα συνέβησαν χθες στη Σύνοδο Κορυφής για την Ευρώπη. Κάποτε η ΕΕ περιφρουρούσε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Υπάρχει συστηματική παραχώρηση ηθικού εδάφους σε ιδέες που είναι ανάρμοστες για την ΕΕ. Χτες όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν αυτό που αποφασίστηκε. Δεν υπάρχει μια πραγματική ευρωπαϊκή βουλή που να μπορεί να βάζει γραμμές υπέρ του ανθρωπισμού και των θέσεων της Ευρώπης. Υπήρχαν κάποιοι που ασκούσαν βέτο και κανείς δεν ανέλαβε ευθύνη. Παίρνουν (οι ηγέτες) αποφάσεις που δεν μπορούν να στηρίξουν ως «σώμα», πίσω από το οποίο βρίσκονται οι λαοί της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε, επίσης, ότι δεν πρέπει να συγχέεται το προσφυγικό με τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας και εκτίμησε ότι «η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης δεν οδηγεί πουθενά. Κάποιοι βάζουν το προσφυγικό μαζί με το μνημόνιο, που δεν μπορεί να επιτύχει».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε και μια διαφορετική ανάγνωση για την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.
«Θα ήμουν ο πρώτος που θα πανηγύριζα αν η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έβγαιναν από το μνημόνιο, αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, απλά τέλειωσε η καταβολή δόσεων από το ESM. Τώρα ξεκινάει η μακρά και βασανιστική διαδικασία της αποπληρωμής του 95% των χρημάτων των δόσεων. Απλά, τέλειωσαν τα «πακέτα». Τώρα θα ξεκινήσουν νέα μέτρα. Μπήκαμε (η Ελλάδα) στη διαδικασία διαπραγματεύσεων 5-6 μηνών για να μην το περάσουμε αυτό το πράγμα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Είμαστε εγκλωβισμένοι».
Αναφορικά με το νέο κύκλο διαπραγματεύσεων Ελλάδας και θεσμών επισήμανε ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, αλλά κόντρα ανάμεσα στους θεσμούς.
«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση πλέον. Υπάρχει κόντρα ανάμεσα στους εταίρους αλλά όχι διαπραγμάτευση, όπως γινόταν μέχρι το καλοκαίρι. Όταν οι ελέφαντες χορεύουν το ποντίκι τσαλαπατιέται. Τώρα πάμε στην πλήρη εφαρμογή του μνημονίου. Δεν βγαίνουν τα πράγματα όπως είναι η κατάσταση. Απλά συρρικνώνεται η οικονομική δύναμη της χώρας» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου