ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Είμαστε όλοι Κερυνειώτες...


By  ITHAGENEIS.....

PB190190
Να ’χεν γρουσάφκια τούτ’ η γη,
να γυάλλιζεν το χώμαν,
ο τόπος μο’ ’ν’ καλλύττερος που πότιζα με δρώμαν.
Όπως το θέλει το νερόν η γη άμαν διψάσει,
έτσι διψά τον τόπον του τζιείνος πο’ ’ν’ να τον χάσει.
Παρακαλώ τον Πλάστην μου δύναμην να μου δώσει
να ξαναδώ τον τόπον μου πάλε να μ’ αξιώσει.
ΠΙΕΡΗΣ ΠΙΕΡΕΤΤΗΣ
«Μπορεί να μην υπάρχει τεκμηριωμένη έρευνα, ωστόσο τα δικά μου στοιχεία και η διαίσθηση λένε ότι μόλις το 18%-20% των Κερυνειωτών είναι πρόθυμοι και αποφασισμένοι να επιστρέψουν», δήλωνε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Ρεπόρτερ ο δήμαρχος της Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου την 1η Φεβρουαρίου. Υποστήριζε δε ότι «εάν οι συνθήκες βελτιωθούν, μπορεί στα επόμενα 10-15 χρόνια το ποσοστό αυτό ν’ ανέλθει μέχρι το 50%. Ίσως δηλαδή μιλούμε μόνο για 6-7 χιλιάδες άτομα».
Να όμως που μια ομάδα μαθητών, έκανε «αυτό που δεν τόλμησαν το κράτος, οι κυβερνήσεις, τα σωματεία τόσα χρόνια», όπως διατράνωσε ο ίδιος ο δήμαρχος κατά την παρουσίαση έρευνας έντεκα παιδιών από το GC School of Careers. Οι μαθητές πραγματοποίησαν έρευνα για την κατεχόμενη Κερύνεια, για τους Κερυνειώτες και την επιστροφή και την παρουσίασαν στον Γλαύκο Καριόλου και στον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Καδή, ο οποίος είπε, στον σύντομο χαιρετισμό του, ότι η Κερύνεια αποτελεί σύμβολο του αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Σε άλλη κυβέρνηση μάλλον μετέχει ο Υπουργός.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που έκαναν τα παιδιά (και οι καθηγητές τους λογικά) είναι εξαιρετικά σημαντικό και «μάγκικο», αν και σχεδόν ποτέ μια έρευνα δεν είναι εγγύηση για την αλήθεια. Πάντως, όπως παρατηρείται, η έρευνα αποδομεί πλήρως όσα είπε στη Ρεπόρτερ ο δήμαρχος Κερύνειας πριν έναν περίπου μήνα, γι’ αυτό, μάλλον, στην παρουσίαση ανέφερε ότι «δυστυχώς τα αποτελέσματα μιας έρευνας πάντα φόβιζαν».
Δεν θα παρουσιάσουμε ολόκληρη την έρευνα, παρά μόνο ορισμένα σημεία. Σημεία που αποδομούν και την άποψη κάποιων που είναι και βέβαιοι πως οι Κύπριοι δεν θέλουν λύση και δη οι Κερυνειώτες επειδή απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. Στο ερώτημα, λοιπόν, «πώς θα νιώθατε αν λυνόταν το κυπριακό πρόβλημα και ακολουθούσε η επιστροφή;», το 67% κατέγραψε συναισθήματα χαράς, ευχαρίστησης, ικανοποίησης, το 24% δήλωσε ποικίλα συναισθήματα, το 8% δήλωσε ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, ενώ το 2% κατέγραψε ταυτόχρονα χαρά μαζί με φόβο.
Παράλληλα, στην ερώτηση «ποια είναι η άποψή σας για τη συμβίωση Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στην Κερύνεια, αν βέβαια είναι εφικτή;», το 38% δήλωσε ότι μπορεί να συμβιώσει με τους Τ/κ κάτω από προϋποθέσεις αλλά όχι με εποίκους, το 36% θεωρεί δύσκολη τη συμβίωση και το 26% δηλώνει ότι είναι εφικτή η συμβίωση με όλους. Καταρρέει, επομένως, και το επιχείρημα περί αιμοβόρων Ελληνοκυπρίων στους οποίους πρέπει να καλλιεργηθεί «κουλτούρα λύσης» κτλ. κτλ.
Το πιο σημαντικό, κατά την άποψή μας, κομμάτι της έρευνας βρίσκεται στο επόμενο ερώτημα: «Όταν λυθεί το Κυπριακό, θα μπορούσατε να επιστρέψετε και να συνεχίσετε τη ζωή σας εκεί;» Το 71% απάντησε θετικά και το 29% αρνητικά, καταργώντας άμεσα και έμμεσα την άποψη του κ. Καριόλου, του κ. Τορναρίτη, του κ. Λουκαΐδη (που έλεγε πως δεν θέλουν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες) και τόσων άλλων που διαλαλούν ότι οι Κερυνειώτες δεν θέλουν να πάνε στα σπίτια τους. Αν αντιλαμβάνονταν, τελικά, στο ελάχιστο, γιατί το 68%, σε ερώτηση για το τι σημαίνει για αυτούς η Κερύνεια, είπε «είναι η ζωή μου, είναι αγάπη, είναι ομορφιά», το 11% «είναι το σπίτι μου», το 9% «είναι οι αναμνήσεις μου», ίσως να ξυπνούσαν από τον βάρβαρο ύπνο του συμβιβασμού και του «ρεαλισμού». Μπορεί να κατανοούσαν ότι η Κερύνεια, τα χωριά μας γύρω της, δεν προσφέρονται ως «φιλέτα», ακόμα κι αν δεν συζητείται καν από τους διαπραγματευτές. Ακόμα κι αν θεωρείται «αυτονόητο» ότι η Κερύνεια μας, μέσω της φασιστικής ΔΔΟ, του νέου απαρτχάιντ, θα είναι υπό «τ/κ διοίκηση» ή κάτι χειρότερο, έπρεπε να γίνει αντιληπτό ότι όλοι οι δρόμοι ξεκινούν και οδηγούν εκεί, στο Κάρμι, στον Άγιο Αμβρόσιο, στον Λάρνακα της Λαπήθου, στον Καραβά, στο Δίκωμο. «Όμορφη πόλη, φωνές μουσικές, απέραντοι δρόμοι, κλεμμένες ματιές». Είμαστε ΟΛΟΙ Κερυνειώτες. Καλήν  αντάμωση.
Αλ. Μιχ.
12 Μαρτίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου