ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Συνέντευξη Λαφαζάνη : Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με όλη την κοινωνία

 
Ο Παναγ. Λαφαζάνης έδωσε  συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Real fm και στους Ν. Χατζηνικολάου και Α. Δελατόλα.  
Ολόκληρη η συνέντευξη

ΕΡ: Καλημέρα κύριε Πρόεδρε.
Π.Λ.: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου, καλημέρα και στο κύριο Δελατόλα και στους ακροατές σας.  
ΕΡ: Να σε ρωτήσω ευθέως το εξής. Θεωρείς εφικτό μετά τις αντιδράσεις των αγροτών και άλλων ομάδων οι οποίες θα συνεχιστούν να κάνει πίσω η κυβέρνηση, ή πιθανό ενδεχόμενο, στα δυο αυτά νομοθετήματα ασφαλιστικό - αγροτικό ή θα προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις με κάποιες βελτιώσεις;  
Π.Λ.: Κοιτάξτε, νομοθετήματα όπως αυτά για το ασφαλιστικό – αγροτικό δεν μπορούν να περάσουν. Έχουν απέναντι τους ένα κοινωνικό τείχος. Η κυβέρνηση, αν επιμείνει να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα έστω με κάποιες παραλλαγές, θα έχει αντιμέτωπη όλη την κοινωνία, επομένως δεν θα μπορέσει να επιβιώσει. Πολύ περισσότερο που οι πιστωτές ζητάνε επιπλέον μέτρα. Τους δίνουν γάτα, λένε, ενώ ζητάνε αγελάδα!! Βλέπετε λοιπόν, ότι υπάρχει μια διελκυστίνδα, η οποία είναι αδιέξοδη . Η κυβέρνηση προσπαθώντας να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο δεν έχει κανένα μέλλον.

ΕΡ: Δε θα περάσουν εννοείτε από τη βουλή ή δε θα έχουν απόδοση αργότερα και θα έχουν συνεχώς αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων; ..γιατί από τη βουλή μπορεί να περάσουν... 
Π.Λ.: Θεωρώ πολύ δύσκολο να περάσουν και από τη Βουλή, διότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν τα μέτρα θα είναι σε δυσχερέστατη θέση και ιδιαίτερα αυτοί της επαρχίας θα είναι πολύ δύσκολο να πάνε στην περιφέρεια τους. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι τα πράγματα εξελίσσονται εφιαλτικά για την κυβέρνηση.  
ΕΡ: Βλέπετε επομένως πιθανότητα να πέσει η κυβέρνηση;  
Π.Λ.: Βεβαίως βλέπω πιθανότητα να πέσει η κυβέρνηση! Η κυβέρνηση είναι ήδη μετέωρη. Έχει να προωθήσει ένα πρόγραμμα το οποίο δεν εφαρμόζεται και το οποίο ταλαιπωρεί αφόρητα τη χώρα, ταλαιπωρεί και την ίδια και κυρίως ταλαιπωρεί, πολύ περισσότερο, τον ελληνικό λαό. Ακόμα και τα φοροεισπρακτικά μέτρα αυτού του προγράμματος που εφαρμόστηκαν, όπως είδατε στα πρωτοσέλιδα σήμερα, αντί να αποδώσουν, απέφεραν λιγότερα έσοδα!!!  
ΕΡ: Εδώ όμως οι δημοσκοπήσεις κύριε Λαφαζάνη, και το λέω γιατί πριν από λίγο παρουσιάσαμε τις τάσεις της MRB, δείχνουν να έχει περάσει πάλι μπροστά η Νέα Δημοκρατία, και το ερώτημα είναι τι θα αλλάξει εάν πέσει η κυβέρνηση και πάμε σε εκλογές; Πάλι δε θα εφαρμοστεί το 3ο μνημόνιο. Θέλω να πω, εδώ μοιάζει να είναι μια εικόνα αδιέξοδου. Μέχρι τον Ιανουάριο του 15' ο σύριζα μιλούσε για έναν άλλον δρόμο – τώρα μιλάν όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ και ΛΑΕ, όλα τα υπόλοιπα κόμματα με παραλλαγές, μικρο παραλλαγές, μιλούν για τον ίδιο δρόμο... 
Π.Λ.: Βεβαίως και δεν μπορεί να αλλάξει τίποτε με τη Νέα Δημοκρατία. Γι΄ αυτό αναζητείται μια διέξοδος με “οικουμενική” κυβέρνηση, η οποία, όμως, δεν είναι διέξοδος. Δεν πρόκειται καμία οικουμενική μνημονιακή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δεν μπορεί να λύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το θέμα δεν είναι πόσοι θα συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση για να εφαρμόσουν το τρίτο μνημόνιο. Το πρόβλημα είναι το ίδιο το 3ο μνημόνιο. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αν δεν τελειώσουμε με τα μνημόνια και ειδικότερα με το τρίτο μνημόνιο, δεν θα υπάρξει θετική προοπτική για τη χώρα. Θα έχουμε ένα απόλυτο αδιέξοδο και μια απόλυτη εξαθλίωση.  
ΕΡ: Οι προτάσεις που εσύ κανείς και η Λαϊκή Ενότητα για μια σειρά πράγματα, για μια διαφορετική προσέγγιση ενός προγράμματος, οικονομικού και όχι μόνο, φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στα θέλω του ελληνικού λαού. Ο κόσμος δε θέλει την άλλη άποψη...
Η Λαϊκή Ενότητα στις δημοσκοπήσεις παραμένει ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός, τι θα γίνει δηλαδή, ο κόσμος δεν θέλει την άλλη άποψη, σε πλειοψηφία τουλάχιστον, τι θα κάνουμε, τι θα γίνει, θα σταματήσει η χώρα να κυβερνάται, θα σταματήσει η χώρα να συναλλάσσεται.
Π.Λ.: Η Χώρα ήδη από μία άποψη δεν “κυβερνάται”. Η χώρα ήδη πνίγεται στα προβλήματα. Πνίγεται η οικονομία της. Εξαθλιώνεται ο ελληνικός λαός. Βλέπετε υπάρχουν ανυπέρβλητα πολιτικά αδιέξοδα. Και “οικουμενική” κυβέρνηση να γίνει, δεν θα πετύχει τίποτα. Αν έρθει η ΝΔ , θα έχει το ίδιο πρόβλημα και χειρότερο με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το θέμα, λοιπόν, είναι να αλλάξουμε ριζικά πορεία. Να ακολουθήσουμε ένα δημοκρατικό αντιμνημονιακό δρόμο. Λέτε ότι δεν γίνεται διότι δεν το θέλει ο ελληνικός λαός. Κάνετε μεγάλο λάθος, αν το πιστεύετε αυτό.  
ΕΡ: Όχι, εννοώ ότι δεν αποτυπώνεται δημοσκοπικά και εκλογικά, δε λέω ότι ο κόσμος δεν θέλει άλλη άποψη, προφανώς θέλει.
Π.Λ.: Δεν ξέρω τι αποτυπώνει η δημοσκόπηση. Δεν έχω δει τις τάσεις της MRB . Πέραν αυτού, όμως, υπάρχει ένα πελώριο θέμα με τις δημοσκοπήσεις και την αξιοπιστία τους. Βεβαίως αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις οι οποίες θέλουν μια εναλλακτική αντιμνημονιακή προοπτική για τη χώρα, δεν έχουν πλειοψηφία. Προφανέστατο.
Έχουν, όμως, μία δυναμική. Αν, λοιπόν, αυτή η δυναμική εκδηλωθεί με εκλογές, θα καταρρεύσει τάχιστα όλο το μνημονιακό μπλοκ και θα έχουμε ριζική αλλαγή πολιτικού σκηνικού. Γι' αυτό έχουν πέσει λυτοί και δεμένοι για να καθηλώσουν την Λαϊκή Ενότητα σε ένα μέγεθος, το οποίο την εμφανίζει, περίπου, να είναι οριακά εκτός ή εντός Βουλής. Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί ξέρουν ότι η αν Λαϊκή Ενότητα εμφανιστεί, έστω και με μικρή ανοδική δυναμική, θα σαρωθεί καταρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά στην πορεία, ως χιονοστιβάδα, όλο το μνημονιακό πολιτικό σκηνικό. Διότι οι δρόμοι που προτείνουν οι μνημονιακές δυνάμεις είναι αδιέξοδοι. Υπάρχει μία απόσταση ,τεράστια απόσταση, χαώδης απόσταση, η οποία αυξάνεται μέρα με τη μέρα, ανάμεσα στο μνημονιακό πολιτικό σκηνικό, που κυριαρχεί στη Βουλή και στις διεργασίες που σημειώνονται στην κοινωνία.
ΕΡ: Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Λαφαζάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου