ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης(ΚΥΠΡΟΣ) αξιώνει ευρωπαϊκή λύση




Την αποτυχημένη πολιτική ανοίγματος κεφαλαίων στην Τουρκία, την ανάγκη για μια ευρωπαϊκή λύση στην Κύπρο και το θέμα της επίσκεψης του Έιντε στην Ευρωβουλή ήταν ανάμεσα στα θέματα που έθιξε ο ευρωβουλευτής Κώστα Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) σε παρέμβαση του στην συζήτηση επί του προσχεδίου της έκθεσης προόδου των ενταξιακών της Τουρκίας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.
Ο κος Μαυρίδης αρχικά ξεκαθάρισε ότι η έκθεση αυτή αφορά τις ενταξιακές της Τουρκίας και όχι την ουσία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Για αυτό και επικρότησε τον επικριτικό χαρακτήρα της έκθεσης όσον αφορά τις μαζικές παραβιάσεις που το καθεστώς Ερντογάν ασκεί  εντός Τουρκίας στο κουρδικό ζήτημα, γύρω από το κράτος και τους κανόνες δικαίου, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα της ελευθερίας του λόγου. Όλα καταγράφουν ότι η κατάσταση είναι χειρότερη σήμερα παρά πριν χρόνια.
Όπως υπογράμμισε, "αυτή η γενική διαπίστωση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μέχρι τώρα πολιτική της ΕΕ για άνοιγμα κεφαλαίων έχει αποτύχει. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει για αναζήτηση άλλων αποτελεσματικών πολιτικών που θα ενδυναμώνουν τις ευρωπαϊκές δυνάμεις εντός Τουρκίας. Είναι καιρός να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για συμμόρφωση της Τουρκίας με τους κανόνες δικαίου και όχι να επιβραβεύουμε τον Ερντογάν με άνοιγμα κεφαλαίων".
Σε σχέση με την Κύπρο, ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι με δεδομένο ότι η ολόκληρη Κύπρος, ως Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μέλος της ΕΕ, πρέπει στην έκθεση να υπάρχει αναφορά στην ανάγκη διασφάλισης ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι σύμφωνη  με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, γεγονός που παραλείπεται στο προσχέδιο. Τέλος, υπέδειξε ότι το σημαντικό για την ΕΕ που αφορά την έκθεση για την Τουρκία, είναι να διασφαλιστεί λύση με κοινοτικό κεκτημένο σε όλη την Κύπρο, πράγμα που σήμερα εμποδίζει η Τουρκία, και όχι να προσκαλούμε τον Έιντε για ενημέρωση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για τις εξελίξεις ενόσω γίνονται διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Άλλωστε, σημείωσε, η Κύπρος αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος και όχι τρίτη χώρα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου