ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Έκλεισαν για μια ημέρα τα οινοποιεία της Αττικής...


Στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Σταδίου, εκεί που σήμερα είναι η "Χρυσοθήκη" Ζολώτα, ήταν το μαγαζί οικιακών ειδών πολυτελείας του Ζούλοβιτς. Σε λειτουργία από το 1899, έχαιρε γενικής εκτίμησης στις τοπικές κοινωνίες της μείζονος Αττικής, δεδομένου ότι πολλοί που ήθελαν να κάνουν δώρα αξίας σε νεαρά ζευγάρια περνούσαν από κεί και αγόραζαν μαχαιροπήρουνα και άλλα είδη. Το μαγαζί δούλευε ακόμη και την Κατοχή! - υποθέτω πως  έκλεισε μόνο κατά τη διάρκεια των  Δεκεμβριανών  του 1944.  Όμως το 2012 κατέβασε τα ρολά  για πάντα, ακολουθώντας τη μοίρα εκατοντάδων επιχειρήσεων του Αθηναϊκού Κέντρου -  που προσδίδουν σε περιοχές της πόλης τη μορφή   αστικού νεκροταφείου καταστημάτων...
Το κακό όμως δεν τελειώνει και δεν αναχαιτίζεται με τις κυβερνητικές γονυκλισίες προς την Γερμανία :
Μια άλλη κατηγορία παραγωγών, οι οινοπαραγωγοί της Αττικής, που συνδέθηκαν με τη φυσιογνωμία της πόλης όσο ελάχιστοι, που έκαναν τον ιστορικό Δημήτριο Καμούρογλου να μιλάει για τη διάκριση μεταξύ Αθήνας του πνεύματος και του οινοπνεύματος εκατέρωθεν του Υμηττού, κινδυνεύουν επίσης με λουκέτο. Χθες τα οινοποιεία έδωσαν μια προειδοποιητική βολή :


Aντιγράφω από το "Notioanatolika.gr" :
«Δεν πρόκειται για απεργία των εργαζομένων, ούτε για ανταπεργία των οινοποιών. Τα οινοποιεία δεν θα ανοίξουν στέλνοντας ένα δραματικό σήμα κινδύνου, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα στην πλειονότητά τους με την απειλή ενός οριστικού "λουκέτου", για το οποίο την αποκλειστική ευθύνη φέρει η Πολιτεία»
επισημαίνουν στο ψήφισμά τους οι οινοποιοί .
Παράλληλα αναφερόμενοι στο πρώτο δεκαήμερο της εφαρμογής του μέτρου (της επιβολής 20 σεντ ανά λίτρο), οι οινοποιοί αποκαλύπτουν:
• Εκατοντάδες οινοποιεία εξαναγκάστηκαν να διακόψουν τις πωλήσεις τους και κάθε εμπορική δραστηριότητα.
• Εξαγωγικές συμφωνίες ανεστάλησαν και σε πολλές περιπτώσεις ματαιώθηκαν.
• Ζητήθηκε προκαταβολή φόρου ενώ διανύουμε περίοδο απόλυτης έλλειψης ρευστότητας και μηδενικού δανεισμού και τέθηκε θέμα επιβολής ΕΦΚ στις εξαγωγές.
Μέσα σε λίγες μόλις μέρες, η εφαρμογή του νόμου για τον ειδικό φόρτο κατανάλωσης αποδεικνύεται αφετηρία μιας βίαιης μετατροπής των οινοποιείων σε προβληματικές επιχειρήσεις, που προμηνύει το οριστικό κλείσιμό τους».
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 19/1 κατατέθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής του νόμου που προβλέπει τον ΕΦΚ στο κρασί από την ΕΔΟΑΟ, την ΚΕΟΣΟΕ και τον ΣΕΟ.
Στο δικόγραφο της αίτησης ακύρωσης του νόμου περιλαμβάνονται 13 λόγοι τους οποίους ο αμπελοοινικός κλάδος επικαλείται για την ακύρωση του νόμου, ενώ στην αίτηση αναστολής αναλύονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η εφαρμογή του νόμου αναστέλλει την επιχειρηματική λειτουργία των οινοποιείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου