ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Στις πόσες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου «καίγονται»;

της ΝΙΚΗΣ ΖΟΡΜΠΑ*
Χριστουγεννιάτικα τακτοποίησαν "εκκρεμότητες" με μια αιφνιδιαστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ενώ μόλις χθες το βράδυ, λίγο πριν από την εκπνοή του 2015, έφεραν και νέα, με "βροχή" ρυθμίσεων σειράς θεμάτων , τα οποία πάντως ουδόλως απηχούν σε "έκτακτη ανάγκη".
Οι "επάρατες και επονείδιστες" κατά τον (τέως) ΣΥΡΙΖΑ Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, έγιναν τελικώς, "πολύτιμο" εργαλείο στην διακυβέρνησή του.  
Κατά το Σύνταγμα πάντως, η έκδοση ΠΝΠ αφορά αποκλειστικά σε "έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης" οπότε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου, να τις εκδίδει.  
Η τελευταία για το 2015, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία εκδόθηκε χθες, περιλαμβάνει σωρεία ρυθμίσεων, μάλλον για ζητήματα που δεν απαντούν ούτε στο "έκτακτο" ούτε στο "αναγκαστικό" της κατεπείγουσας διαδικασίας.  

Σταχυολογώντας από τη χθεσινή ΠΝΠ τις ..."επείγουσες" ρυθμίσεις (τινές εξ αυτών βρίσκονται στο αποσυρθέν παράλληλο πρόγραμμα):
- Εναρμόνιση του Δημοσίου με το νέο όριο ηλικίας των 67 ή 62 με 40 έτη ασφάλισης.
- Βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων σπουδών δια βίου μάθησης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και με άλλα ΑΕΙ, καθώς και ίδρυσης παραρτημάτων και κέντρων σπουδών σε εξωτερικό ή εσωτερικό.
- Πιλοτική εφαρμογή της "Τάξης Μαθητείας" σε Επαγγελματικά Λύκεια της περιφέρειας το 2016.  
ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Τω καιρώ εκείνω πάντως (όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καθόταν μεγαλοπρεπώς στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) κορυφαία (ακόμη και σήμερα) στελέχη του, προεξάρχοντος του Αλέξη Τσίπρα, εμφανίζονταν λάβροι εναντίον των ΠΝΠ, μιλώντας για "χουντικής εμπνεύσεως" διαδικασία η οποία "συρρικνώνει τη Δημοκρατία".  
Συγκεκριμένα:  
Αλέξης Τσίπρας (05.12.12): "Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου συρρικνώνουν τη Δημοκρατία".  
Νίκος Βούτσης (11.12.12): "Το ζήτημα μη λειτουργίας της Βουλής παρατείνεται και οξύνεται, με ευθύνη της κυβέρνησης, του ίδιου του πρωθυπουργού και των υπουργών. Η διακυβέρνηση της χώρας με τις, χουντικής έμπνευσης, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου επί παντός επιστητού μαζί με τη συρρίκνωση μέχρι εξαφάνισης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την απουσία του πρωθυπουργού και την απουσία, επίσης, νομοθετικού έργου συγκροτούν πλέον, έξι μήνες μετά τις εκλογές, μια σαφή πολιτική στάση".  
Δημήτρης Παπαδημούλης (10.04.13): "Δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης αυτή η "ξεφτίλα" να νομοθετούν κυβερνήσεις με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου".  
Παναγιώτης Λαφαζάνης (13.10.13): "Η διαδικασία δεν αφήνει τίποτα όρθιο από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Οι διαδικασίες αυτές είναι απαράδεκτες, δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα και είναι διάτρητες".
*Πηγή: capital.gr
Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου