ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

"Στον αέρα" η κυβέρνηση - πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα

Της ΝΙΚΗΣ ΖΟΡΜΠΑ*
Από το παγωμένο Νταβός στη 'θερμή" υποδοχή που του επιφυλάσσουν συνδικάτα και βουλευτές του ετοιμάζεται να επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας, με τις αποσκευές του βαριές τε και ασήκωτες: Δεν έλαβε καμία στήριξη σε όσα αναζητούσε, ήτοι ένα "κλείσιμο" του ματιού από Βερολίνο ή ΔΝΤ (κυρίως) ότι θα μετριάσουν τις απαιτήσεις τους ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα και ομαλά η αξιολόγηση.  
Η "μονομαχία" του κ. Τσίπρα με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ πραγματοποιήθηκε σε "ηλεκτρισμένη" ατμόσφαιρα με τις αιχμές εκατέρωθεν να θυμίζουν τραπέζι πινγκ-πονγκ: Ο κ. Σόιμπλε, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για την ανάγκη πιστής εφαρμογής των συμφωνηθέντων, ενίοτε χρησιμοποιώντας και αμφιλεγόμενες και επιθετικές φράσεις (είναι η οικονομία, ανόητε!) , οδηγώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά με "καρφιά", αποκαλύπτοντας το χάσμα που χωρίζει ακόμη και μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, Βερολίνο-Ελλάδα.  
Στα εντυπωσιακά του συναπαντήματος Τσίπρα- Σόιμπλε, είναι η επικοινωνιακή προσπάθεια του Μαξίμου να χαμηλώσει τους τόνους και αντί της συνήθους επίθεσης στην οποία είθισται να επιδίδεται η κυβέρνηση απέναντι στον γερμανό ΥΠΟΙΚ, να γίνεται προσπάθεια ανάδειξης των σημείων στα οποία υπήρξε σύγκλιση: Προσφυγικό και χρόνος αξιολόγησης.  

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΜΕΤΑΞΥ Ε.Ε-ΔΝΤ  
Το τετ α τετ με την Christine Lagarde, επιβεβαίωσε στην Κυβέρνηση, ότι ο "σκληρός" του ελληνικού προγράμματος, το ΔΝΤ, δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει στις απαιτήσεις του για βαθύτερες τομές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.  
Μοναδικό – ίσως – θετικό στοιχείο της περίπου δίωρης συζήτησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την επικεφαλής του Ταμείου είναι η συμφωνία τους να διαπραγματευτούν πλέον απευθείας κυβέρνηση-ΔΝΤ για το ασφαλιστικό και ουχί μέσω "διαρροών" και "αξιωματούχων". Αυτό παρότι βελτιώνει και διευκολύνει το κλίμα της συνεννόησης, ουδόλως αλλάζει το δια ταύτα: το ΔΝΤ δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις θέσεις του για ριζικότερες λύσεις, με λόγια απλά: μειώσεις στις συντάξεις.  
Εξόχως ανησυχητική είναι για το Μαξίμου και η πληροφορία που έλαβε ο Α. Τσίπρας από την κ. Lagarde, πως το Ταμείο έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις από την Ε.Ε και δεν σκοπεύει να κάνει πίσω. Η τοποθέτηση της ισχυρής του ΔΝΤ θορύβησε κατά πληροφορίες τον πρωθυπουργό, διότι οι διαφωνίες Ε.Ε-Ταμείου στην ακολουθούμενη πολιτική, είναι πρόδηλο ότι θα συμπιέσουν την Ελλάδα.  
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ  
Κι όσο ο Α. Τσίπρας συνειδητοποιούσε στο Νταβός πως το κατρουγκάλειο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δεν έχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί από τους Θεσμούς χωρίς νέο "χειρουργείο", στην Ελλάδα, τα μαντάτα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τις θιγόμενες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, βάρυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα, δημιουργώντας συνθήκες ασφυκτικού κλοιού.  
Οι αγρότες βρίσκονται επί ποδός πολέμου, τους δρόμους κατέκλυσαν δικηγόροι και γιατροί την ίδια στιγμή που στο υπουργείο Εργασίας έφτανε νέο "μπιλιέτο": ζητούνται νέες μειώσεις στις συντάξεις, σύνδεση της κατώτατης εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ υπάρχουν και ενστάσεις για τα ποσοστά αναπλήρωσης.  
*Πηγή: capital.gr
Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου