ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Κύπρος : Η ΕΔΕΚ τίμησε τον Τουρκοκύπριο Σ. Λεβέντ






Με την ευχή «να μην πεθάνουμε προτού δούμε την απελευθέρωση της χώρας μας» παρέλαβε απόψε ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ το βραβείο Δώρου Λοΐζου, που του απονεμήθηκε σε εκδήλωση του ΚΣ ΕΔΕΚ, στη Λευκωσία.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον Πρόεδρο του Κινήματος Μαρίνο Σιζόπουλο και τον Επίτιμο Πρόεδρο Βάσο Λυσσαρίδη, ο κ. Λεβέντ, συγγραφέας και εκδότης της τ/κ εφημερίδας «Αφρίκα», δήλωσε πρώτα από όλα Κύπριος, ενώ απευθύνθηκε στο ακροατήριο, αποκαλώντας τους «αδέρφια».

«Σας αποκαλώ αδέλφια, διότι θεωρώ ότι έχω το δικαίωμα, καθώς δεν κάνω διακρίσεις σε θέματα θρησκείας, φυλής και γλώσσας» είπε. «Όλοι είμαστε αδέρφια και εγώ πάνω από όλα είμαι άνθρωπος και Κύπριος» είπε καταχειροκροτούμενος.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Λεβέντ εξέφρασε στην ομιλία του την αντίθεσή του «στη σημαία που βρίσκεται στο βουνό, στα οδοφράγματα που υπάρχουν ανάμεσα μας, σε όλα τα άχρηστα σχέδια που φτιάχτηκαν για εμάς μέχρι σήμερα, όπως Ακρίτας, Άτσεσον, Ανάν».

«Αντιτίθεμαι στην ένωση και στη διχοτόμηση, σε όλους τους ξένους στρατούς και στις βάσεις που υπάρχουν εδώ, αντιτίθεμαι στις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις που κρατάνε αιχμάλωτη την πατρίδα μας για 41 χρόνια, στο ρατσισμό και στο φανατισμό» συμπλήρωσε.

Ανέφερε εξάλλου ότι είναι αντίθετος και στα διζωνικά σχέδια λύσης, καθώς όπως είπε, επιθυμία του είναι μια ενιαία πατρίδα, που δεν θα χωρίζεται με σύνορα.

Γεννηθήκαμε, υποφέρουμε, αλλά ας μην πεθάνουμε προτού δούμε την απελευθέρωση της χώρας μας, είπε, ενώ απευθυνόμενος στον ακροατήριο ευχήθηκε στα ελληνικά «βάστα καλά».

Τέλος, ευχαρίστησε την ΕΔΕΚ για το βραβείο, λέγοντας ότι είναι «από τα πιο πολύτιμα που μου έχουν απονεμηθεί», ευχήθηκε στον Βάσο Λυσσαρίδη μακροζωία και να αξιωθεί να δει την απελευθέρωση της Κύπρου, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα και τον τέως Πρόεδρο της ΕΣΚ Ανδρέα Καννάουρο, για τη βοήθειά του προς την εφημερίδα.


Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι «η επιλογή του κ. Λεβέντ και η απονομή του βραβείου αποτελεί αναγνώριση της πολιτικής του προσφοράς, αλλά και των αγώνων του υπέρ την Κυπριακής Δημοκρατίας, της κοινής μας πατρίδας».

Αναφέρθηκε επίσης στην προσφορά του υπέρ «της δημοκρατίας που θα αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων μας, χωρίς να παρεμβαίνουν εθνοτικά ή θρησκευτικά κριτήρια, της απαλλαγής της πατρίδας μας από ξένους κηδεμόνες και της δημιουργίας των προϋποθέσεων, όλοι οι Κύπριοι, ανεξάρτητα από θρησκευτική ή εθνική προέλευση, να ζούμε μαζί σε συνθήκες ασφάλειας και αγαστής συνεργασίας, ώστε να διαμορφώσουμε το κοινό μας μέλλον».

Αυτά τα οράματα αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του Σοσιαλιστικού μας Κινήματος, είπε.

Κατέληξε, λέγοντας ότι η ΕΔΕΚ θα αναλώσει το σύνολο των δυνάμεών της για μια δημοκρατική λύση, η οποία θα διασφαλίζει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, χωρίς διακρίσεις, αλλά και για τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ένα κράτος που θα εκφράζει έναν λαό, χωρίς γεωγραφικούς διαχωρισμούς και εγγυημένες πλειοψηφίες.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Γραμματέας Θεματικής Πολιτισμού του κόμματος, Έλενα Σταύρου, που είπε ότι η καθιέρωση του βραβείου υπηρετεί το διττό στόχο την απόδοσης τιμής, τόσο προς τον ήρωα ποιητή Δώρο Λοΐζο, όσο και προς την αντίσταση κάθε πνευματικού ανθρώπου ενάντια στην υποδούλωση του πνεύματος.

Διαβάζοντας το σκεπτικό της βράβευσης, η φιλόλογος και μέλος της επιτροπής του βραβείου, Μαρία Συμεωνίδου, είπε ότι το βραβείο δίνεται στον Σενέρ Λεβέντ «λόγω της προσφοράς στον πολιτισμό της πατρίδας μας, αλλά και της όλης πορείας της ζωής του».

Στην εκδήλωση, όπου έδωσε το παρών του και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, αλλά και τ/κ οργανώσεις από τα κατεχόμενα, μίλησε επίσης ο πρώην Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και πρώην Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης, ο φίλος του τιμώμενου Πέτρος Ευδόκας, ενώ η αδελφή του Δώρου Λοΐζου παρέδωσε στον Σενέρ Λεβέντ ένα βιβλίο του. Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου