ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015

Να έρθουμε σε ρήξη με τις μνημονιακές λογικές στην Αυτοδιοίκηση

Των Νίκου Γαλάνη, Κώστα Μαρματάκη και Παναγιώτη Σωτήρη

Στο τέλος του κειμένου : Δες παρατήρηση Οικονικής

Τις τελευταίες μέρες έχει ανοίξει στο εσωτερικό της ΛΑΕ μια μεγάλη συζήτηση σε σχέση με το ζήτημα της υπερψήφισης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής από στελέχη που έχουν αναφορά στη ΛΑΕ, ιδίως από τη στιγμή που άλλα στελέχη προερχόμενα από τη ΛΑΕ το καταψήφισαν και έκαναν και σχετική δημόσια δήλωση.
Χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε τις καλές προθέσεις οποιασδήποτε συντρόφισσας ή συντρόφου πρέπει να πούμε ότι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής είναι ένας μνημονιακός προϋπολογισμός εναρμονισμένος με τις απαιτήσεις των δανειστών. Είναι ένας προϋπολογισμός που συμμορφώνεται στις απαιτήσεις λιτότητας και περικοπών που επιβάλλει το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Είναι ένας προϋπολογισμός που εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα, ιδιωτικές ποδοσφαιρικές ομάδες και περιβαλλοντικά καταστροφικές πολιτικές (π.χ. ΧΥΤΑ Γραμματικού).

Γι’ αυτό το λόγο και τοποθετηθήκαμε στη γραμματεία της ΛΑΕ υποστηρίζοντας ότι πρέπει το σύνολο του δυναμικού που έχει αναφορά στη ΛΑΕ και δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια Αττικής να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, διαχωριζόμενο έτσι από την μνημονιακή πολιτική που προωθεί η κ. Δούρου σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Άλλωστε, δεν μπορούμε να κάνουμε πολεμική απέναντι στη μνημονιακή διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και μετά να φαίνεται ότι συμπορευόμαστε μαζί της στο τοπικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο και ότι «συγκυβερνάμε» στην μεγαλύτερη περιφέρεια που συγκεντρώνει πάνω από το 40% της χώρας.
Αντίθετα, μια συνολική διαφοροποίηση της ΛΑΕ από το είδος καθεστωτικής και μνημονιακής αυτοδιοίκησης που πρεσβεύει η παράταξη Δούρου θα άνοιγε δρόμους καλύτερης και αποτελεσματικότερης παρέμβασης μέσα στα τοπικά κινήματα. Σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής υπάρχει ήδη αριθμός περιφερειακών συμβούλων που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση. Υπάρχουν παραδείγματα αριστερών αυτοδιοικητικών διοικήσεων σε δήμους που δίνουν πραγματικές μάχες με τις μνημονιακές πολιτικές και τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αριστερών και ριζοσπαστικών αυτοδιοικητικών σχημάτων σε όλη την Αττική που δίνουν μεγάλες μάχες. Αντί να παραμένουμε σε μια αδιέξοδη λογική «συγκυβέρνησης» στην Περιφέρεια Αττικής, θα ήταν πολύ προτιμότερο να διαμορφώσουμε όρους συντονισμού και αγωνιστικής συνεννόησης ενός ευρύτερου αριστερού και ριζοσπαστικού δυναμικού που παρεμβαίνει στα τοπικά κινήματα και στην Αυτοδιοίκηση και έχει μπροστά του μεγάλες μάχες απέναντι στην πολιτική των Μνημονίων, των Ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των ελεύθερων χώρων.
Ο κόσμος του αγώνα και της αριστερής αναζήτησης περιμένει από τη ΛΑΕ να κάνει έμπρακτη ρήξη με τις λογικές που οδήγησαν την Αριστερά στην ήττα και την ανυποληψία, ότι πραγματικά διαλέγει δρόμους σύγκρουσης με τις μνημονιακές πολιτικές σε κάθε επίπεδο, με βάση τις ανάγκες και τόσο στην Αυτοδιοίκηση όσο και στο συνδικαλισμό. Αυτό τον κόσμο δεν έχουμε το δικαίωμα να τον διαψεύσουμε.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ  ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Η «κεντρική πολιτική»  βρίσκεται σε σχέση συγκοινωνούντων δοχείων με τις αυτοδιοικητικές, συνδικαλιστικές, περιβαλλοντικές, χωροταξικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές και άλλες πολιτικές. Όμως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται ο επικαθορισμός της κεντρικής πολιτικής, δηλαδή η ηγεμονία εκείνη που αξιώνει συμπεριφορά λόχου (!)από την κοινωνία  της αυτοδιοίκησης, του συνδικαλισμού κλπ.  :  Εδώ βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά μιας ελευθεριακής  και μιας ολοκληρωτικής πολιτικής. Εννοείται πέρα από αυτά, ότι ισχύει η μόνιμη ένσταση   απέναντι σε μια   Αριστερά που θέλει τους άλλους ουραγούς, βοηθητικούς οπλίτες, αφισοκολλητές – που δεν αντιλαμβάνεται ότι μόνο μια ισότιμη και ειλικρινής συμμαχία με την ευρύτερη δημοκρατική κοινωνία μπορεί να εμπνεύσει έναν αποτελεσματικό αντιμνημονιακό-αντιαποικιακό αγώνα.

Με  αυτό το ελευθεριακό πνεύμα δημοσίευσα  πρόσφατα κείμενο της αντιπεριφερειάρχου Κατερίνας Θανοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου