ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

"Αιματηρή εθνοκάθαρση" και "γενοκτονία"

O Nίκος Φίλης βλέπει ποιοτική διαφορά μεταξύ  «αιματηρής εθνοκάθαρσης»  και  «γενοκτονίας». Ως γνωστόν, η εθνοκάθαρση έχει σχέση με το ρήμα «καθαρίζω», που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον  με το γνωστό νόημα(«δολοφονώ») . Όσον αφορά το επίθετο «αιματηρή»,  είναι σαφώς πλεονασμός, που απλά  τονίζει το στοιχείο της δολοφονικής βίας. Η εθνοκάθαρση δεν σημαίνει καθάρισμα όλων αλλά οπωσδήποτε σημαίνει στοχευμένη  κακοποίηση, θανάτωση ή απειλή ή όλα μαζί.
Πέρα από όλα αυτά τι μπορεί να δώσει ο όρος «γενοκτονία»; Κατά την άποψή μου, τίποτε περισσότερο αλλά και τίποτε λιγότερο, όμως με τη γενοκτονία δηλώνουμε την  συνάφεια μιας πρακτικής μεγάλου μεγέθους με ανάλογες, σταμπαρισμένες πρακτικές – π.χ των Γερμανών έναντι των Εβραίων. Και η αποφυγή αυτού του όρου από το Νίκο Φίλη απλώς λειτουργεί κατευναστικά απέναντι σε έναν γείτονα, που ως γνωστόν  αποφεύγει επιμελώς το διάλογο για ιστορικά θέματα και απειλεί αυτούς που του καταλογίζουν ευθύνες για  επιβεβαιωμένα γεγονότα, όπως η γενοκτονία  των Αρμενίων.

Εγώ ερωτώ ευθέως το Νίκο Φίλη :  προς τι η εμμονή του σε μια παλιά δημοσιογραφική του άποψη, όταν σε δεκάδες ζητήματα αυτός και οι εταίροι  του  έκαναν πίσω; Προς τι αυτή η ανέξοδη συνέπεια, όταν  ο ίδιος  και οι δικοί του πήγαν πάσο εκεί που η συνέπεια είχε κόστος; Μήπως γιατί  η (επακόλουθη ) αντιπαράθεση με την Δεξιά θα αναζωπυρώσει  τα αντιδεξιά σύνδρομα, που κινδυνεύουν να εκλείψουν από την «αριστερή» γενοκτονία μισθών, συντάξεων και δημόσιας περιουσίας;

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε  :


«Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος»….«Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη» κατέληξε  ο κ. Μεϊμαράκης.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου