ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Mνημόνιο Τσίπρα, πάνω απ' όλα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Ψυχική και πολιτική ανάταση στη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων είχαν προκαλέσει οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα που είχε διαβάσει στις 8 Φλεβάρη 2015 στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα συναισθήματα, την περηφάνια και το αίσθημα αλλαγής που είχαν προξενήσει!  
Καταπέλτης ήταν τότε ο Αλέξης Τσίπρας. Εντελώς συγκεκριμένος στις υποσχέσεις που έδινε προς τον ελληνικό λαό. «Η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησής μας είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές προγραμματικές μας δεσμεύσεις. (...) Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνησή μας (...) θα μείνει στη συλλογική μνήμη ως η κυβέρνηση που τήρησε τον λόγο της», είχε πει ο πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο. Δυστυχώς για τον λαό μας, κάτω από την αφόρητη πίεση των Γερμανών και των άλλωνδανειστών, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου κατά τον τρόπο αυτό.  

«Η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου, γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής. Ούτε και είναι δυνατόν να ζητείται σήμερα από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, στο όνομα τεχνικών δυσκολιών, η επέκταση ενός προγράμματος πουαποδοκιμάστηκε πρόσφατα, πριν από λίγες μέρες, από τον ελληνικό λαό», είχε τονίσει τον Φεβρουάριο ο Αλέξης Τσίπρας. Νομίζουμε ότι τα πίστευε όταν τα έλεγε. «Έσπασε» όμως κάτω από τους εκβιασμούς του Βερολίνου και έκανε τα εντελώς αντίθετα. Μέχρι και «Μνημόνιο Τσίπρα» υπέγραψε έπειτα από πέντε μήνες, στις 12 Ιουλίου!  
ΣΤΡΟΦΗ 180 ΜΟΙΡΩΝ  
Αντιθέτως, αβάστακτη βαριεστιμάρα προκάλεσαν οι νέες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που ανέγνωσε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα που πέρασε. Αερολογίες, γενικολογίες, αοριστίες.
Τίποτα το συγκεκριμένο που να βελτιώνει την οικονομική κατάσταση του λαού μας δεν υποσχέθηκε. Αυτή τη φορά δεν έδωσε καμιά απολύτως υπόσχεση.  
«Θεσπίζουμε το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ», είχε πει τον Φεβρουάριο. Τώρα; Ούτε κουβέντα! «Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ... Το 2015 δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δέσμευση», είχε πει. Τώρα,ούτε λέξη και για τον ΕΝΦΙΑ.  
«Το ίδιο πιστοί θα μείνουμε και στη δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ», είχε πει. «Αυτή η αύξηση όμως θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016», είχε προσθέσει τον Φεβρουάριο, κάνοντας την πρώτη σημαντική υποχώρηση από τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Τη Δευτέρα όμωςεξαφάνισε και το 2016! «Παραμένει σταθερός ο προσανατολισμός μας για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού», είπε, εξαφανίζοντας με μια τόσο σύντομη φράση τόσο τα 751 ευρώ όσο και το 2016, αποφεύγοντας επιμελώς να προσδιορίσει πότε θα δοθεί η οποιαδήποτε αύξηση, έστω και... 10 ευρώ, στον κατώτατο μηνιαίο μισθό.  
ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Τα κυριότερα θύματα όμως της πολιτικής που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ από τότε που ο πρωθυπουργός πέρασε στο μνημονιακό στρατόπεδο είναι οι συνταξιούχοι. «Καμία αύξηση ορίων ηλικίας! Καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων!» είχε πει στις προγραμματικές του Φλεβάρη. Τι είπε τη Δευτέρα; Στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό ζήτημα «έχουμε σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας»! Τι άλλο είπε; «Καταργούμε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις». Είπε ακόμη ότι «στα χρόνια των δύο πρώτων Μνημονίων περικόπηκαν 14 δις ευρώ συντάξεων σε ετήσια βάση»  
Δεν είπε, φυσικά, αν προτίθεται να δώσει πίσω στους συνταξιούχους μέρος τουλάχιστον αυτών των χρημάτων, των 14 δις ευρώ. Άρχισε ήδη όμως να βάζει κι αυτός χέρι στις συντάξεις, κόβοντας 2% στις κύριες  και 6% στις επικουρικές για την υγεία των γερόντων, οπότε μάλλον πρέπει να συμπεράνουμε ότι λεφτά από τον Τσίπρα δεν θα δουν οι συνταξιούχοι.  
Θυμάστε και κάτι άλλο που είχε πει ο πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο; «Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η επαναχορήγηση 13ης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 σε όποιους λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ μηνιαίως», είχε διακηρύξει. Αυτό μόνο ως ανέκδοτο εκλαμβάνεται πλέον από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα πάρει την υπεσχημένη 13η σύνταξη, την οποία, άλλωστε, ούτε καν ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης που σχημάτισε.    
ΠΕΡΙ ΧΡΕΟΥΣ  
Προεκλογικά, με το καθαρά αστικό «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» που είχε παρουσιάσει ο νυν πρωθυπουργός και τότε ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε «τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο». Ζητούσε δηλαδή «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους, αφού απαιτούσε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του.  
Τι ζητάει ο πρωθυπουργός τώρα, όπως το ανέφερε στις προγραμματικές δηλώσεις της δεύτερης κυβέρνησής του; «Θα προτείνουμε συγκεκριμένα την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετατροπή τους σε σταθερά επιτόκια», δήλωσε επί λέξει. Ούτε μιλιά για «κούρεμα» του χρέους, μόνο παράταση της διάρκειάς του και σταθερά, χαμηλά επιτόκια - κι ας κρατήσει η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας καμιά... διακοσαριά ή τρακοσαριά χρόνια!  
*Πηγή: ''Περιοδικό Επίκαιρα''
Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου