ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Τώρα πλέον ζητούν τα κλειδιά του Κράτους


Του Νίκου Λαμπρόπουλου
Oλ ι κ ή  επαναφορά της  γνώριμης εξευτελιστικής μνημονικής τελετουργίας,   με τους περίφημους  «θεσμούς»,  άρχισε η μνημονιακή κυβέρνηση Σ Υ Ρ Ι Ζ Α  - Α Ν Ε Λ . Με βαστάζους την   Ν Δ ,  το  Π Α Σ Ο Κ και  το   Π Ο Τ Α Μ Ι ,  με στόχο όπως δείχνουν τα πράγματα να υπογράψει  μια γρήγορη  μνημονική συμφωνία και στη συνέχεια να επιδιώξει εκλογές με στόχο να υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού λαού για μια ακόμη φορά  - προς μια κατεύθυνση τελείως άσχετη  με την ριζοσπαστική αριστερά που γνωρίσαμε .
 Το ειρωνικό και μελαγχολικό σύνθημα με το οποίο η εξεγερμένη γαλλική νεολαία εγκατέλειπε τα οδοφράγματα τον Μάη του 1968 και “επέστρεφε στην αστική κανονικότητα”  βρίσκει σάρκα και οστά σε όσα θα λάβουν χώρα από εδώ και πέρα με την λαοπρόβλητη κυβέρνηση    του  “πρώτη φορά αριστερά”. Οι  εκπρόσωποι της τρόικας επιστρέφουν ως επικυρίαρχοι πλέον στην Αθήνα απαιτώντας αυτή τη φορά τα κλειδιά του κράτους και όχι μόνο, ενώ μαζί με την περιβόητη τρόικα έχουμε και μια νέα άφιξη , της γνωστής  Ντέλιας  Βεκουλέσκου , εκπροσώπου του Δ.Ν.Τ.

Η παρουσία της τελευταίας μάλιστα  στην Αθήνα « ξενίζει» και δημιουργεί  μια σειρά από  ερωτήματα :  Ποια  είναι ακριβώς η θεσμική της αρμοδιότητα στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης για το νέο μνημόνιο, τη στιγμή που το Δ Ν Τ  έχει κάνει γνωστό με απόφαση του Δ.  Σ. του ότι « δεν μπορεί να καταλήξει σε  συμφωνία τεχνικού επίπεδου σε αυτό το στάδιο» αλλά μόνο σε δεύτερο στάδιο  - με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουμε εκ μέρους της κυβέρνησης, μια ολοκληρωμένη εφαρμογή δέσμης σκληρών και επώδυνων μεταρρυθμίσεων, αλλά και «συμφωνία των πιστωτών» της ευρωζώνης για  «ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».  Ως γνωστό,  χωρίς την συμμετοχή και τα λεφτά του Δ. Ν. Τ. δεν καλύπτεται το περίφημο πακέτο των 82 - 85 δις του νέου  «επαχθούς δανεισμού». Εδώ πρέπει να σημειώσουμε  ότι το Δ Ν Τ έχει προσθέσει  ισχυρές αμφιβολίες για την αποδοτικότητα του νέου αποικιοκρατκού ταμείου ιδιωτικοποιήσεων  των 50 δις το οποίο απαίτησε και επέβαλλε η γερμανική μπότα. Το Δ Ν Τ εκτιμά ότι δεν περιμένει έσοδα πάνω από 1,5 δις την επόμενη τριετία και το ερώτημα  είναι εάν αυτό αποτελεί ρεαλιστική προσέγγιση ή μια κίνηση τακτικής με σκοπό να ασκηθεί πίεση προς την Γερμανία για να συναινέσει «σε αναδιάρθωση του χρέους».

Το ΔΝΤ ήλθε για να κάνει τη βρώμικη δουλειά

 Η νέα  λοιπόν  «κανονικότητα»,  η οποία πανηγυρικά επισφραγίστηκε και στην πρόσφατη Κ Π  Ε του  Σ Υ Ρ  Ι Ζ Α  περιέχει το στοιχείο αυτής της ιδιομορφίας :  το Δ Ν Τ  είναι παρόν για να κάνει την «βρώμικη δουλειά»   που περίτεχνα έχει σχεδιάσει το κυβερνητικό επιτελείο και ονομάζεται τρίτο μνημόνιο, αλλά ως προς τον δανεισμό δεν προτίθεται να παραβιάσει το καταστατικό του :  Τα 16 δις (???)  που του αναλογούν θα τα εγκρίνει (;;;;)  όταν δημιουργηθούν  προυποθέσεις  αναδιάρθωσης  του χρέους (;;;;) ίσως το 2016 και βλέπουμε (;;;;;).
 Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι :  η Λ Α Ο Π Ρ Ο Β Λ  Η  Τ Η   ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  (;;;)   μπορεί  να Υ Π  Ο Χ Ρ Ε Ω Θ Ε Ι  να υπογράψει και νέο μνημόνιο με το Δ  Ν  Τ  και φυσικά να υποστεί μια νέα διαδικασία   αξιολόγησης και εξευτελισμού   που ίσως περιλαμβάνει και  νέα επαχθέστερα μέτρα κατά των εργαζομένων των συνταξιούχων και των μεσαίων στρωμάτων, -   άλλωστε αυτό υπονοεί και η δήλωση της εκπροσώπου της κομισιόν ότι το Δ Ν Τ  έχει τις δικές του διαδικασίες και τα δικά του χρονοδιαγράμματα, γεγονός που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος και η μόνη συμφωνία «χρηματοδότησης» θα είναι από τον E. S. M.

 
Η  σκληρή λοιπόν και νεοφιλελεύθερη Ντέλια Βεκουλέσκου   θα συμβάλει   στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης τετραμερούς όπου μια πρόγευση της τεχνογνωσίας αυτής δίνουν τα νέα προαπαιτούμενα που έχουν ήδη απλώσει οι εκπρόσωποι των δανειστών, φορολογία αγροτών, πρόωρες συντάξεις, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, ιδιωτικοποίηση του  Α Δ Μ Η Ε, ισοδύναμα για την απόφαση του Σ Τ Ε που κηρύσσει παράνομες τις μειώσεις των συντάξεων, κατάργηση του Ε Κ Α Σ , κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης του 8% στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ , αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες και μπλοκάκια, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, εργασιακά και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δημιουργία bad bank για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών που για μια ακόμα φορά θα απορροφήσει τα 15 δις από τα 25 δις της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, πέρασμα του ελέγχου των τραπεζών στον έλεγχο του E S M , και με ανοιχτό φυσικά το ενδεχόμενο της πλήρους ιδιωτικοποίησης τους.

Το «απίθανο» οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πασχίζει να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι δεν τίθεται ζήτημα νέων μέτρων επικαλούμενο το  «γράμμα»   της συμφωνίας της συνόδου κορυφής της 13 ης Ιουλίου αποκρύπτοντας ότι το Δ Ν Τ  το θέτει ως προυπόθεση για να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα. 
 Τα τεχνικά κλιμάκια  της τρόικας όμως δεν θα μείνουν μόνο στα προαπαιτούμενα αλλά θα δημιουργήσουν τις απαραίτητες βάσεις για να κτιστεί το τρίτο μνημόνιο, σε καιρούς πρωτοφανούς ύφεσης για τη χώρα και όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν ύφεση τουλάχιστον 2% και ελάχιστο πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος, αντίθετα από πίνακες που το ίδιο το ΔΝΤ  και η comission έχουν δώσει στην δημοσιότητα πριν 15 μέρες ( εφημερίδα Καθημερινή) . Εκεί προκύπτει  «επιστροφή» σε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά αυτό ενδέχεται να αυξήσει αναγκαστικά  τον λογαριασμό των προαπαιτουμένων από το 2016 και μετά. Ο λογαριασμός  αυτός ενδέχεται να είναι «μικρότερος»  από αυτόν που προέβλεπε η προηγούμενη εξωπραγματική συμφωνία με τους δανειστές(μέσο ετήσιο πλεόνασμα 3%- 4,5% περίπου και 30 δις δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2018) αλλά προστίθεται σε μια  ρημαγμένη οικονομία  που έχοντας σωρεύσει ύφεση σχεδόν 27% μέχρι σήμερα είναι αντιμέτωπη και με την προοπτική μιας πρόσθετης ύφεσης έως 7% και για την επόμενη τριετία, το ενδεχόμενο μιας νέας «αποτυχίας» του νέου προγράμματος και της ολικής επαναφοράς, του κατά Σόϊμπλε   σχεδίου  grexit όπως ομολογούν άλλωστε και οι λαλίστατοι υπουργοί της κυβέρνησης δεν είναι εκτός προγράμματος. 

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ

Το μείζον για την μνημονιακή κυβέρνηση Σ Υ Ρ Ι Ζ Α  Α Ν Ε Λ  και ιδιαίτερα για τον « Σ Υ Ρ Ι Ζ Α»  είναι η πολιτική διαχείριση της κατάπτυστης αυτής συμφωνίας που στο παρελθόν διέλυσε το Π Α Σ Ο Κ  ακρωτηρίασε την Ν Δ  και έφερε το εγχώριο  πολιτικό σύστημα σε ανυποληψία και μόνιμη υπαρξιακή  κρίση. Το υποτιθέμενο moratorium στο οποίο «φαίνεται ότι κατέληξε» η  Κ  Π  Ε   φαίνεται ΑΠ Ι Θ Α Ν Ο να αποτρέψει την δρομολογούμενη διάσπαση που η ηγεσία του ΣΥΡ Ι ΖΑ  επιδιώκει  με προτροπή πρωτοκλασάτων στελεχών του ηγετικού της πυρήνα που μάλιστα είχαν το θράσος στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ Π Ε  να θέσουν θέμα επανίδρυσης του με το φαιδρό επιχείρημα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός ευρώ η οποία φυσικά πρέπει να συνοδεύεται με μια πιο «δίκαιη διαχείριση  του νέου μνημονίου». Ο σχεδιασμός όπως δείχνουν τα πράγματα βασίζεται πλέον στην ποθούμενη κανονικότητα του φιλελεύθερου μονόδρομου που συνειδητά πλέον έχει επιλέξει το Μαξίμου. Δηλαδή στην υπογραφή της συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου, στην έγκρισή της( από τους γνωστούς Ν ΕΝ Ε Κ Ο Υ Σ και  Β Α Σ Τ Α Ζ Ο Υ Σ)  από την  « Εθνική πλειοψηφία της βουλής»  Σ ΤΗ Ν   Ε Π Ι Κ Υ Ρ Ω Σ Η  Τ Η Σ   Α Π Ο   Π Ρ Ο Θ Υ Μ Ο Υ Σ   Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ο Υ Σ  του   κατ΄όνομα     εκτάκτου Συνεδρίου και  στη συνέχεια στην προσφυγή σε εκλογές  με στόχο να  «εδραιωθούν  στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας» πολιτικά μορφώματα που  στόχο θα έχουν να εμποδίσουν  την αυτόνομη έκφραση ενός Αριστερού   και κοινωνικού μετώπου στην χώρα μας .
Ωστόσο φαίνεται ότι υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός που με το περήφανο Ο Χ Ι    έδειξε ότι πολύ σύντομα θα κατατάξει και τους νέους φρουρούς των μνημονίων εκεί που οδηγήθηκαν και οι προηγούμενοι. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου