ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Μόνη λύση η εθνικά κυρίαρχη νομισματική πολιτική


Της ΜΑΓΔΑΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ*
«……το δίλημμα του πρωθυπουργού την κρίσιμη στιγμή, να αποδεχθεί μνημονιακή λύση, διότι δεν είχε άλλη, ήταν άλλοθι…..».  


Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ψήφιση στην βουλή των προαπαιτούμενων για το τρίτο μνημόνιο, αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας, απέμειναν το ΚΚΕ, με τη γνωστή του θέση ότι η άσκηση Εθνικής Νομισματικής Πολιτικής προϋποθέτει ταυτοχρόνως……..την πτώση του καπιταλιστικού συστήματος, και η φασιστική και πέραν πάσης αμφιβολίας συστημική Χρυσή Αυγή.  

Έγραφα σε προηγούμενο σημείωμά μου, ότι οι σημερινές εξελίξεις ήταν αναπότρεπτες για δύο λόγους.  
1.     Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν το πρώτο επίσημο βήμα για ότι επακολούθησε. Η κυβέρνηση συνομολόγησε ότι δεν θα κάνει μονομερείς ενέργειες, αποδέχτηκε την λογική των ιδιωτικοποιήσεων, αποδέχτηκε το άνοιγμα του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος, αποδέχτηκε στο σύνολό του το εξωτερικό χρέος της χώρας και την ευθύνη για την αποπληρωμή του στο διηνεκές.
2.     Ο δεύτερος λόγος αφορά στην αντίληψη, ότι πήγαμε να διαπραγματευτούμε εμφανιζόμενοι ως χρήσιμοι αφελείς. Πήγαμε δηλαδή να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας, παραγνωρίζοντας, και μάλιστα πέρα από κάθε λογική και γνώση , ότι την Ευρώπη διαφεντεύουν οι πιο σκληροί νεοφιλελεύθεροι μηχανισμοί, τα πιο αδίστακτα χρηματοπιστωτικά συμφέροντα και οι πολιτικοί τους εκφραστές, εκτιμήσεις που και στις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει.

  Το πλέον καθοριστικό από όλα ήταν, ότι σταδιακά και σήμερα πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας, η κυβέρνηση και η διαπραγματευτική ομάδα , έκανε δικό της το πάση θυσία στο ευρώ , με έναν τρόπο μεταφυσικό, αφύσικο όμως στα πλαίσια μιας ριζοσπαστικής αριστερής ανάλυσης.  
Οι εξελίξεις λοιπόν ήταν προδιαγεγραμμένες ανεξαρτήτως προθέσεων.  
Η κυβέρνηση με μια τέτοια λογική , δεν υπήρχε καμία περίπτωση , να αναζητήσει εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, για αυτό άλλωστε, το δίλημμα του πρωθυπουργού την κρίσιμη στιγμή, να αποδεχθεί μνημονιακή λύση, διότι δεν είχε άλλη, ήταν άλλοθι.  
Δεν υπήρχε περίπτωση να έχει άλλο σχέδιο , διότι δεν ήταν στην επιλογή του. Προσωπικά, πιστεύω , ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση, ανεξαρτήτως επιλογής της, όφειλε να έχει σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο, στην υπηρεσία εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού και της χώρας.  
Οικονομολόγοι και πολιτικοί αναλυτές , από όλον τον κόσμο, που σέβονται την επιστημοσύνη τους, αναδεικνύουν τις επιπτώσεις της νέας λιτότητας , σε βάρος του λαού και της πραγματικής οικονομίας, αλλά και ότι αυτό που επιδιώχθηκε να αποφευχθεί , το grexit , έρχεται ακόμα πιο κοντά.  
Για όλα αυτά η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.  
Η επιλογή μνημονιακών πολιτικών, την φέρνει αντιμέτωπη με τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, αλλά και με το προγραμματικό και συνεδριακό κεκτημένο του ΣΥΡΙΖΑ.  
Η κυβέρνηση έχει να ακολουθήσει μία και μοναδική πορεία. Να υπερασπίσει τα συμφέροντα και το μέλλον του λαού , την εθνική κυριαρχία και την αξιοπρέπεια της χώρας, κόντρα σε μεταφυσικές καταστροφικές επιλογές.  
Η χώρα μας πρέπει να ανακτήσει σύντομα, με τρόπο οργανωμένο υπεύθυνο και συντεταγμένο Εθνική Νομισματική Κυριαρχία και Πολιτική , ξεκινώντας άμεσα , με την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος , την στάση πληρωμών και την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους , την παραγωγική ανασυγκρότηση.  
Να σχεδιάσει μέτρα αντιμετώπισης των δυσκολιών που θα προκύψουν το πρώτο διάστημα, εξασφαλίζοντας την επάρκεια της χώρας , σε χρήσιμα αγαθά.  
Δύσκολα πράγματα, αλλά αν δεν μπορεί να τα επιλέξει και να τα κάνει πράξη μια αριστερή κυβέρνηση, δεν μπορεί κανείς , και το κυριότερο δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος, φως...
*Η Μάγδα Σπηλιοπούλου είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου