ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Τζένη Βαμβακά : Ο Αυστριακός Έρβιν Σρουμπφ με το «φάρμακο» της αλληλεγγύης


Ένα τεράστιο δίκτυο εθελοντών και «ανώνυμων» δωρητών έχει δημιουργηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση η οποία έχει σαρώσει πολλά κοινωνικά στρώματα.
Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η υγεία, με ελλείψεις φαρμάκων, χιλιάδες ανασφάλιστους πολίτες και καθημερινή τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία. Ακριβώς αυτές οι δραματικές εικόνες έχουν κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό φορέων και ατόμων εντός και εκτός συνόρων.
Αν και δεν είναι γνωστό στην Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη συμπαράσταση και προσφορά από πολίτες χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία. Εκεί έχουν δημιουργηθεί πυρήνες που προσφέρουν ιατροφαρμακευτική βοήθεια συχνά με πρωτοβουλία ενός και μόνο ανθρώπου. Ενδεικτικά παραδείγματα, είναι η «Ομάδα του Αμβούργου» αλλά και μια προσωπική πρωτοβουλία στην Αυστρία.
Πρόκειται για τη συγκινητική προσπάθεια του Ερβιν Σρουμπφ, ο οποίος με έδρα ένα μικρό χωριό κοντά στο Σάλτσμπουργκ έχει οργανώσει δίκτυο με τακτικές αποστολές φαρμάκων και ιατρικού υλικού σε νοσοκομεία και κοινωνικά ιατρεία. Όλα άρχισαν με αφορμή μια τηλεοπτική εκπομπή που περιέγραφε τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα. Ήταν το κίνητρο για τον Αυστριακό φιλέλληνα, ώστε να οργανώσει άμεσα το πρώτο του ταξίδι στην Αθήνα, με το ιδιωτικό του φορτηγάκι γεμάτο φάρμακα. Έκτοτε σφυρηλατήθηκε μια σχέση ζωής του κ. Σρουμπφ με την Ελλάδα. Μάλιστα, ο δραστήριος Αυστριακός δεν πτοήθηκε ούτε όταν το φορτηγάκι του κάηκε στο Norman Atlantic.


Ο ΕΡΒΙΝ ΣΡΟΥΜΠΦ σταδιακά δημιούργησε την οργάνωση «Βοήθεια για την Ελλάδα» (Griechenlandhilfe) και τώρα κάνει συστηματική μεταφορά ιατρικού υλικού με πέντε οχήματα και κάπου 60 εθελοντές! Ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια μόνος του. Δεν είχε στο παρελθόν κάποια σύνδεση με την Ελλάδα, ούτε την είχε επισκεφθεί. Είδε, έμαθε για την κατάσταση στα νοσοκομεία και σκέφτηκε ότι μπορεί να κάνει κάτι για να βοηθήσει. Τώρα πλέον έρχεται κάθε μήνα, από τον Νοέμβριο του 2012. Αρχικά ενημερώθηκε από τη γερμανική τηλεόραση και άκουσε μια συνέντευξη του διοικητή στο νοσοκομείο "Ελπίς" ο οποίος έλεγε: "Δεν έχουμε τίποτα και χρειαζόμαστε τα πάντα'' Αυτό άκουσε και έτσι ξεκίνησε.
«Οι Αυστριακοί βοηθούν τους Ελληνες στην Ανάγκη», αναγράφεται στο τζάμι ενός από τα μινιμπάς με τα οποία ο Ερβιν Σρουμπφ μεταφέρει τα φάρμακα στην Ελλάδα.
Ανάμεσα στους φορείς που υποστηρίζει είναι και τα Παιδικά Χωριά SOS, άλλωστε και ο ίδιος μεγάλωσε σε ένα από αυτά στην πατρίδα του.
Ο Αυστριακός Ερβιν Σρουμπφ ήταν ένας από τους τελευταίους διασωθέντες του Norman Atlantic. Όταν πιανόταν από την ανεμόσκαλα του ελικοπτέρου του ιταλικού στρατού, ελάχιστοι ήταν οι επιβάτες που είχαν απομείνει στο φλεγόμενο πλοίο. Όμως καμία στιγμή όλες αυτές τις 39 ώρες που πέρασε στο κατάστρωμα δεν έχασε την ελπίδα του. «Είχα εμπιστοσύνη στον Θεό ότι θα σωθώ», έλεγε αργότερα στους οικείους του.
Αυτός ο μοναδικός άνθρωπος ήρθε την Δευτέρα στην Ελλάδα και άρχισε να μεταφέρει τρόφιμα για τις οικογένειες του Δήμου Νίκαιας - Ρέντη και σήμερα μετέφερε φάρμακα στα Δημοτικά Ιατρεία της Νίκαιας και άλλα αναλώσιμα που καλύπτουν άμεσες ανάγκες.
Συναντηθήκαμε στα Δημοτικά Ιατρεία της Νίκαιας και συζητήσαμε με τον Ερβιν και την διερμηνέα του, τις ανάγκες που υπάρχουν στα κοινωνικά και αλληλέγγυα ιατρεία όλου του Πειραιά και θα ξεκινήσουμε συνεργασία αλληλεγγύης ώστε από την επόμενη μεταφορά του να ενισχύσει τα Αλληλέγγυα Ιατρεία - Φαρμακεία της Α΄και Β΄Πειραιά.
Συνεργάζεται με τους Γιατρούς του Κόσμου στο Πέραμα, με το Μητροπολιτικό Ιατρείο του Ελληνικού και τα χωριά ΣΟΣ. 
Tζένη Βαμβακά, πρώην βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου