ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Συμφωνία αιώνιας ντροπής

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Συμφωνία αιώνιας ντροπής για την ελληνική Αριστερά είναι αυτή που συνυπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Τον ξεφτίλισαν εντελώς οι ηγέτες της Ευρωζώνης, αναγκάζοντας τον να υπογράψει μια κατάπτυστη συμφωνία που διέσυρε και την Αριστερά και την Ελλάδα. Καταλύθηκε ακόμα περισσότερο και πιο επίσημα η υποτιθέμενη εθνική κυριαρχία της χώρας μας, η οποία υπήρχε –υποτυπωδώς μόνο- στο πλαίσιο της ΕΕ. Ειδικά μετά την εισαγωγή του ευρώ και την έναρξη της οικοδόμησης του Τέταρτου Ράιχ της Γερμανίας με όπλο αυτή τη φορά το κοινό νόμισμα, ψήγματα τυπικής κυριαρχίας είχαν απομείνει. Τώρα καταργήθηκαν επισήμως και αυτά, καθώς την Ελλάδα θα διοικεί πλέον η τρόικα, βάσει των οδηγιών που θα έχει από την καγκελαρία του Βερολίνου.

Ο Τσίπρας, με τη συμφωνία που τον εκβίασαν και τον έβαλαν να υπογράψει, υποβίβασε το ελληνικό κράτος σε καθεστώς γερμανικής αποικίας των αρχών του 20ου αιώνα. «Απώλεια κυριαρχίας πρωτόγνωρη στην Ευρώπη» ήταν ο τίτλος ολόκληρης σελίδας της Μοντ. «Για να αποφύγει το Grexit, η Αθήνα δέχτηκε να υπαχθεί υπό κηδεμονία χωρίς προηγούμενο στη ζώνη του ευρώ», πρόσθεσε ο υπότιτλος της γαλλικής εφημερίδας. «Η προσωρινή λύση της ελληνικής κρίσης δείχνει ότι για να επιβιώσει το ελληνικό νόμισμα, οι ψηφοφόροι των εθνών που χρωστούν πρέπει να στερηθούν το δικαίωμα τους να αλλάζουν οικονομική πολιτική, παρόλο που κρατούν το δικαίωμα τους να αλλάζουν κυβερνήσεις|, γράφει αρθρογράφος των Τάιμς της Νέας Υόρκης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, γράφει η αμερικάνικη εφημερίδα, αποφάσισαν να σώσουν την Ελλάδα με τόσο δραστικούς όρους ώστε καμία άλλη λαϊκίστικη κυβέρνηση να μην αισθανθεί ούτε καν τον πειρασμό να ακολουθήσει το (ελληνικό) παράδειγμα. Τώρα ο κ. Τσίπρας έχει γίνει ζωντανή απόδειξη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην τρέχουσα οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, αφού επισημαίνουν ότι οι Γερμανοί νομίζουν πως θα καθυποτάξουν τους Έλληνες ακολουθώντας την ίδια πολιτική που ακολούθησαν και στα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όταν κατέρρευσε ο κατ’ όνομα «υπαρκτός σοσιαλισμός», αποδεικνύουν το λάθος του Βερολίνου.

«Στην Ελλάδα, η δημόσια διάθεση είναι διάθεση πλήρους δυσπιστίας, και απαισιοδοξίας. Οι μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζονται ως ισοδύναμες με την ανυπαρξία του μέλλοντος. Πραγματικά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι Έλληνες περιμένουν ότι οι ζωές των παιδιών τους θα είναι χειρότερες από τις δικές τους. Αυτές οι ριζικά διαφορετικές προσδοκίες εξηγούν άριστα γιατί στη μετακομμουνιστική Ευρώπη οι μεταρρυθμίσεις υποστηρίζονται ισχυρά από τους νέους, ενώ στην Ελλάδα απέρριψε το πακέτο μεταρρυθμίσεων των δανειστών το 85% των νέων από 18 έως 24 ετών και το 72% εκείνων που είναι μεταξύ 25 και 34» γράφει η αμερικάνικη εφημερίδα. Στην «Ανατολική Ευρώπη, οι πολιτικοί κατηγορούσαν για την οικονομική καταστροφή το παλιό κομμουνιστικό παρελθόν. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως το παλιό καθεστώς είναι η ΕΕ! Στην Κεντρική Ευρώπη, οι Βρυξέλλες θεωρούνταν φίλος και σύμμαχος. Στην Ελλάδα οι Βρυξέλλες θεωρούνται δανειστές και εχθρική δύναμη» επισημαίνει εύστοχα ο αρθρογράφος των Τάιμς της Νέας Υόρκης. Στους σφοδρούς επικριτές της Γερμανικής πολιτικής απέναντι στη χώρα μας, εντείνει την φωνή του και ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόσεφ Στίγκλιτς. Σε συνέντευξη του στην προχθεσινή Λιμπερασιόν, λέει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, τονίζοντας μεταξύ άλλων αναφορικά με τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους δανειστές στη χώρα μας:
«Το να συνεχίζουν να ζητούν από την Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 δεν είναι μόνο τιμωρία. Πρόκειται για τυφλή ηλιθιότητα!». Λύση υπάρχει για το ελληνικό πρόβλημα, υποστηρίζει ο Στίγκλιτς, μόνο που αρνείται κατηγορηματικά να αποδεχθεί η Γερμανία τη λύση αυτή. «Τη λύση τη γνωρίζουμε. Και το ΔΝΤ επίσης τη γνωρίζει και την παραδέχεται ανοιχτά πλέον. Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή καλύτερα ελάφρυνση (σ.σ αυτό που στη λαϊκή γλώσσα έχει περάσει ως κούρεμα χρέους). Η Γερμανία όμως δεν θέλει να ακούσει ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Στα λόγια λέει ότι θέλει να ορθοποδήσει η Ελλάδα. Επιβάλλει όμως στην πράξη ένα πρόγραμμα που θα γονατίσει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα» τονίζει ο Στίγκλιτς. Ο Αμερικανός νομπελίστας, ο οποίος κάθε άλλο παρά αριστερός μπορεί να θεωρηθεί (είναι ένας προοδευτικός δημοκράτης, με όλες τις αυταπάτες που αυτό συνεπιφέρει αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικοδόμηση), επισημαίνει ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη «δημιουργήθηκαν για να βρίσκονται χώρες πιο κοντά», τώρα όμως οι ίδιοι οι θεσμοί της ΕΕ και του κοινού νομίσματος εξωθεί τα κράτη της Ευρωζώνης «να αλληλοσπαράσσονται και οι ισχυρότεροι να καταβροχθίζουν του ασθενέστερους»! Απόδειξη των αυταπατών που διατηρεί είναι ο ισχυρισμός που προσθέτει: «Είναι η άρνηση της ίδιας της Ευρωζώνης που παρακολουθούμε μπροστά στα μάτια μας»! Αντιθέτως, αυτό που ζούμε είναι η αποκάλυψη της πραγματικής φύσης της Ευρωζώνης και γιατί τη δημιούργησε η Γερμανία, χτίζοντας πάνω στο ευρώ το Τέταρτο Ράιχ της.
Ο Στίγκλιτς καταλήγει με μια προειδοποίηση: «Δεν γνωρίζων κανένα άλλο παράδειγμα παρόμοιας ύφεσης που να προκλήθηκε με τέτοιο σκόπιμο τρόπο και με τόσο καταστροφικές ανθρώπινες συνέπειες. Επανέρχονται προσθέτοντας νέο στρώμα ταπείνωσης… Η παρέμβαση την εθνική κυριαρχία μιας χώρας, οι διαταγές με τον δικτατορικό τρόπο που της επιβάλλονται, είναι πράγμα πολύ επικίνδυνο»!
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΠΡΙΝ'' της Κυριακής 18 Ιουλίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου