ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015

Πρωτοβουλία για το Αποπηγάδι : Τι λέμε για το χωροταξικό….

Για να έχει ουσιαστικό νόημα, περιεχόμενο και όφελος για τις τοπικές κοινωνίες η λεγόμενη «διαβούλευση» για την Αναθεώρηση του Χωροταξικού Σχεδιασμού, η κυβέρνηση οφείλει πρώτα από όλα να καταργήσει ως απαράδεκτο τον Ν. 3986/2011, (Εφαρμοστικός νόμος του Μνημονίου).
Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν, κάθε μεγάλη επενδυτική πρόταση εγκαθιδρύει καθεστώς σχεδιασμού ειδικά προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της, με παρεκκλίσεις, εξαιρέσεις και τροποποιήσεις υφιστάμενων ρυθμίσεων και σχεδίων που αποτελούν νόμους του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, είναι φανερό ότι δεν υπάρχει πλέον πολεοδομική νομοθεσία, σχεδιασμός και ρύθμιση του χώρου, αλλά μόνο «επενδυτικά σχέδια», τα οποία εγκρίνονται με γρήγορες διαδικασίες (fast track) από όργανα που συστήνονται για τον σκοπό αυτό. Επιπλέον θεσπίζεται, κατά παρέκκλιση του Αστικού Κώδικα, το «δικαίωμα επιφανείας», το οποίο εισάγει σημαντικές μεταβολές σε όσα γνωρίζουμε περί ιδιοκτησίας –και ιδιοκτησίας του δημοσίου ειδικότερα–.
Η κυβέρνηση επίσης, οφείλει να καταργήσει ως απαράδεκτα τα Ειδικά Χωροταξικά των ΑΠΕ, του Τουρισμού, της Βιομηχανίας κλπ, όπως και τον απαράδεκτο Ν. 4269/2014 ο οποίος αφορά τον Χωροταξικό Σχεδιασμό. Η ύπαρξη των Ειδικών Χωροταξικών στραγγαλίζει κάθε δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν “τα του οίκου τους”.

Θέτουμε λοιπόν ως πρωταρχικό αίτημα την κατάργηση – αλλαγή της απαράδεκτης και απορυθμιστικής  νομοθεσίας,  και κάθε άλλης σχετικής .
Όσον αφορά το υπό διαβούλευση πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού περιφέρειας Κρήτης αναφορικά με τις ΑΠΕ (και τον ενεργειακό σχεδιασμό) δηλώνουμε την πλήρη αντίθεση μας:
1)Γενικά ως προς την προώθηση των ΑΠΕ σε οποιαδήποτε μεριά της Κρήτης, ως μιας μη αποδοτικής (με την υπάρχουσα τεχνολογία) και συνάμα πανάκριβης λύσης για μια χρεοκοπημένη χώρα όπως η Ελλάδα
2) ειδικά ως προς την επιλογή του όρους Αποπηγάδι ως τη μεγαλύτερη ενεργειακή ζώνη ΑΠΕ από τις 8 που χωροθετούνται σε όλη την Κρήτη με προβλεπόμενη εγκατάσταση 556 MW (βλ. τεκμηρίωση παράρτημα Β).
Είναι σε όλους γνωστός ο 7χρονος πλέον, καθόλα δίκαιος αγώνας μας απέναντι στα αρπακτικά των θυγατρικών της EDF, που ήδη από το 2000 «χωροθετούσαν», εν αγνοία μας , τα μεγαλεπήβολα και καταστροφικά για τον τόπο μας έργα τους.
Ως κάτοικοι των χωριών της περιοχής του Αποπηγαδιού ξεκαθαρίζουμε, ότι θα πολεμήσουμε με κάθε μέσο για τη ματαίωση και αυτού του νέου παρανοϊκού σχεδιασμού, από την κυβέρνηση αυτή τη φορά, που έρχεται να ενισχύσει τα ληστρικά σχέδια των πολυεθνικών στον τόπο μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου