ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Το Τατόϊ ως «Ταβερνοχώρος»

  
Πρώτα επί του προσωπικού ζητήματος : Πέρυσι (2014) ,  ύστερα από  δική μου  εκδήλωση ενδιαφέροντος και ύστερα από υπόδειξη της Περιφερειάρχου Ρένας Δούρου , επιχείρησα να επικοινωνήσω με τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Καραμέρο για το ζήτημα του Τατοίου, για το  οποίο έχω κάνει υπερεκατό αναφορές, σε άρθρα,  σε  ιστότοπους, σε «ζωντανές» εκδηλώσεις, σε  τηλεοπτικές εκπομπές -  από την εποχή της «Νέας Οικολογίας» (1988) έως πρόσφατα.





 Ομολογώ ότι παραιτήθηκα μετά  από  τρεις τηλεφωνικές απόπειρες, γιατί κάπου έμπαινε και θέμα προσωπικής αξιοπρέπειας : Με τον Καραμέρο είμασταν  μοναδικοί αντίπαλοι ομιλητές σε τηλεοπτικό σταθμό τον Απρίλιο του 2012, αυτός   υποψήφιος βουλευτής με τους «Οικολόγους Πράσινους» (ούτε Αριστερά-ούτε δεξιά, ούτε αντιμνημόνιο-ούτε μνημόνιο) κι εγώ υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ . Στη συνέχεια έγινε το περιφερειακό σχήμα Δούρου (Απρίλης  2014) που συμπεριέλαβε όλα τα φωτογενή άτομα της επιλογής του Αλέξη, ενώ  η περιφερειακή παράταξη Μητρόπουλου στην οποία συμμετείχα ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης το 2010 (ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ- ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ) παρακάμφθηκε ως μη υφιστάμενη !  

Ε, πήγαινε πολύ με όλα αυτά τα ένσημα να τρέχω πίσω από ανθρώπους που θα έπρεπε να έχουν και μια Α συμπεριφορά απέναντί μου !  Και τώρα επίσης  πάει πολύ να παραιτηθώ από το νόμιμο και ηθικότατο μέρισμά μου ως μαχητής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και του αντιμνημονιακού κινήματος ,  να κρίνω τον πάσα ένα...

Επανέρχομαι στο ζήτημα του Τατοϊου :
  
Aναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει τις νέες χρήσεις των ιστορικών κτιρίων του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.
Διαβάζω  την άποψη των «Φίλων του Τατοϊου» :
«Οι χρήσεις αυτές δεν συνάδουν με την ιστορική φυσιογνωμία του χώρου και προσβάλλουν το μνημείο. Το σχέδιο της απόφασης έρχεται ως συνέχεια της μελέτης που είχε εκπονήσει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και προέβλεπε την μετατροπή όλου σχεδόν του ιστορικού πυρήνα σε ταβέρνα και καφετέρια. Ενώ η μελέτη στο 70% είναι εξαιρετική,  στο πιο κρίσιμο ζήτημα  των νέων χρήσεων που θα έχουν τα ιστορικά κτίρια,  είναι εκτός τόπου και χρόνου. Μεταξύ άλλων προτείνεται η δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου στο Νέο Βουστάσιο και η κατάργηση της φάρμας. Δεν προβλέπεται πουθενά χωροθέτηση Μουσείου Βασιλικών Αμαξών και Αμαξιών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτεθούν  μέσα στο κτήμα τα αυτοκίνητα και οι άμαξες (μόνος ικανός χώρος είναι αυτός του Νέου Βουστασίου). Επίσης στην καρδιά του πυρήνα και σε απόσταση αναπνοής από το Βασιλικό Κοιμητήριο προβλέπεται η δημιουργία τουλάχιστον 5 χώρων εστίασης. Ταβέρνα θα γίνει το ιστορικό ξενοδοχείο Τατοΐον,  κάτι με το οποίο ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου διαφωνεί κάθετα. Οι 5 χώροι εστιάσης στην καρδιά του κτήματος θα συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του χώρου και την διατάραξη του Οικοσυστήματος. Το κτίριο των Στρατώνων (Κτίριο που χρησιμοποιεί σήμερα ο Σύλλογος Φίλων του Δάσους) θα μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο με πισίνες κτλ. Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου προτείνει εκεί να γίνει το εστιατόριο για να αποσυμφορηθεί ο ιστορικός πυρήνας και να υπάρχει εύκολη πρόσβαση του κοινού από τον δρόμο. Επίσης, μεταξύ άλλων προτείνεται η μετονομασία του κτήματος σε Μητροπολιτικό Πάρκο Τατοΐου εξευτελίζοντας με αυτό τον τρόπο την ιστορική παρακαταθήκη του κτήματος, το brand name και το όνομα με το όποιο είναι γνωστό στην Ελλάδα και διεθνώς. Τέλος, σε πολλά σημεία η μελέτη είναι εκτός θεσμικού πλαισίου για το καθεστώς προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας ενώ παραβλέπει τον Αρχαιολογικό Νόμο και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού επί του κηρυγμένου ιστορικού τόπου»
ΥΓ δικό μου : Επιφυλάσσομαι ως προς την πρόταση μετονομασίας του χώρου, αλλά κατά τα υπόλοιπα συμφωνώ με τους «Φίλους του Τατοϊου». Υπάρχει σαφώς θέμα φέρουσας ικανότητας ενός μνημειακού χώρου και των αντίστοιχων λειτουργιών του, που διαταράσσονται από ένα καθεστώς μαζικής προσέλευσης. Ο χώρος μπορεί να «αυτοχρηματοδοτείται» από άλλου τύπου έσοδα, όπως έδειξε προ καιρού μια μελέτη της «Ελληνικής Εταιρείας». Οι δε ταβέρνες δίπλα σε περιοχές ταφής,  εκτός από παράταιρες είναι και  μάλλον περιττές    σε μια περιοχή  γενικώς ταβερνοβριθή….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου