ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Kαπνοβιομηχανία εναντίον Κράτους….


Αυτή η κίνηση είναι απολύτως σύμφωνη με το πνεύμα της «Διατλαντικής Συμφωνίας» (TTIP) , μιας συμφωνίας που στο λάου-λάου σφυρηλατεί  νέα δεσμά εις βάρος των λαών όλου του κόσμου : Είναι η αγωγή της  καπνοβιομηχανίας Philip Morris  εναντίον της Ουρουγουάης,  επειδή εφαρμόζει  αποτελεσματικούς αντικαπνιστικούς νόμους και επομένως θίγει τα συμφέροντα της Εταιρείας !
Αντίθετα σε αυτή τη πρακτική   ενορχηστρώνεται μια μεγάλη καμπάνια από την διεθνή οργάνωση AVAAZ, με στόχο τη συλλογή υπογραφών και την άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένο δικαστικό σώμα που θα κρίνει  σύντομα την υπόθεση.
Η καμπάνια της AVAAZ είναι οπωσδήποτε συμπαθής, πάσχει όμως από Λεγκαλισμό, κατά το ότι αναθέτει την επίλυση  ενός σημαντικού   κοινωνικού  προβλήματος στην  «πεφωτισμένη» απόφαση ενός δικαστηρίου.  Η   δικαστική  ελίτ καλείται  να ακροασθεί  τον «κυρίαρχο λαό» για  ένα ζήτημα που είναι ουσιαστικά ζήτημα πολιτικής δημοκρατίας, αντί να  διερμηνεύει  τη λαϊκή θέληση που έχει αποτεθεί στα Συντάγματα και στους Νόμους. Και μόνη αυτή η απεύθυνση και επίκληση  της ευθυκρισίας του  δικαστικού σώματος, συμβάλλει σε  κάποιο βαθμό στην αποψίλωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και στην άμβλυνση της εθνικής κυριαρχίας της συγκεκριμένης χώρας.
Με  αυτές τις επιφυλάξεις και λαμβάνοντας υπόψη το κατεπείγον της υπόθεσης, υπέγραψα κι εγώ το αίτημα της AVAAZ. Μακάρι να μην ξαναχρειασθεί να τεθούν για υποστήριξη τέτοιου είδους  αιτήματα στο μέλλον.
Εν όψει :  Σε ένα αμερικανικό καπνιστήριο το ταβάνι "διακοσμήθηκε" καταλλήλως, έτσι ώστε να δείχνει τι θα συναντήσει μια ώρα αρχήτερα  ο καπνιστής...


Το σκεπτικό της AVAAZ  :


Είναι τρομακτικό ότι μια εταιρία, της οποίας το προϊόν σκοτώνει, μπορεί να ανατρέψει νόμους που προστατεύουν τη δημόσια υγεία. Όμως αν μια νομική ομάδα παγκοσμίου κύρους παρουσιάσει τη φωνή του κινήματός μας στο δικαστήριο, μπορούμε να αντεπιτεθούμε με τρόπο που κανένας δικαστής δεν μπορεί να αγνοήσει, δείχνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα απαράδεκτο, παγκόσμιο δεδικασμένο.

Ας δείξουμε στο δικαστήριο ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ουρουγουάη – αν η καπνοβιομηχανία νικήσει, οι πολυεθνικές θα βρουν νομικό πάτημα για να κάνουν μηνύσεις παντού. Τουλάχιστον άλλες 4 χώρες είναι ήδη στο στόχαστρο των πολυεθνικών, ενώ πολλές άλλες ήδη δέχονται επιθέσεις για τους αντικαπνιστικούς τους νόμους.
Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα – το δικαστήριο έχει ήδη ξεκινήσει τις ακροάσεις. Κάνε κλικ για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και τις δημοκρατίες μας απ’ την απληστία των πολυεθνικών – όλα τα ονόματά μας θα κατατεθούν στη δίκη:

https://secure.avaaz.org/el/uruguay_vs_big_tobacco_loc/?bubDaab&v=56900

Η Ουρουγουάη απαιτεί το 80% του πακέτου τσιγάρων να καλύπτεται από προειδοποιήσεις για την υγεία και γραφικές εικόνες. Το κάπνισμα είχε φθάσει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα στην Ουρουγουάη, σκοτώνοντας 7 ανθρώπους καθημερινά, όμως από τη στιγμή που εφαρμόστηκε ο νόμος, παρουσιάζεται συνεχής και σταθερή μείωση του καπνίσματος! Ο κολοσσός Philip Morris ισχυρίζεται ότι οι προειδοποιητικές ετικέτες δεν αφήνουν αρκετό χώρο για τα λογότυπά του.

Οι μηνύσεις κι οι εκφοβισμοί είναι μέρος της παγκόσμιας στρατηγικής της Philip Morris.
 Η πολυεθνική έχει ήδη κάνει αγωγή πολλών εκατομμυρίων ενάντια στην Αυστραλία – και αν κερδίσει αυτή την υπόθεση στην Ουρουγουάη, θα στραφεί εναντίον 100 και πλέον κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες ήδη συζητούν νομοθεσίες που θα σώσουν ζωές.

Ειδικοί αναφέρουν ότι η Philip Morris έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει, καθώς χρησιμοποιεί ένα κλειστό διεθνές δικαστήριο στο οποίο τα 2/3 των υποθέσεων που εκδικάστηκαν πέρσι τα κέρδισαν πολυεθνικές. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές, παρότι πολλοί από τους δικαστές είναι άτομα με στενές σχέσεις με πολυεθνικές και συνεπώς καθόλου αμερόληπτοι. Είναι στο χέρι όλων μας να τους πείσουμε για την καταστροφική επίδραση που μπορεί να έχει η απόφασή τους απέναντι στη δημόσια υγεία σε όλο τον πλανήτη.

Η Ουρουγουάη έχει τη δική της ομάδα νομικών, όμως όπως είναι φυσιολογικό αυτή επικεντρώνεται στα επιχειρήματα της κυβέρνησης. Ενώ εμείς μπορούμε να προβάλουμε ένα μοναδικό νομικό επιχείρημα για το πώς αυτή η απόφαση θα μπορούσε να δημιουργήσει δικαστικό δεδικασμένο και σε άλλες χώρες που έχουν αντικαπνιστικούς νόμους και δεσμεύονται από παρόμοιες εμπορικές συμφωνίες. Και μπορούμε να δείξουμε στο δικαστήριο ότι η κοινή γνώμη είναι μαζί τους αν αποφανθούν υπέρ της Ουρουγουάης και της παγκόσμιας υγείας.

Όσο περισσότεροι και περισσότερες από εμάς υπογράψουμε, τόσο δυσκολότερο θα είναι για τους δικαστές να μας αγνοήσουν. Κάνε κλικ για να ενώσεις τη φωνή σου και προώθησε παντού αυτό το email:

https://secure.avaaz.org/el/uruguay_vs_big_tobacco_loc/?bubDaab&v=56900

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου