ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Η ρωσική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη παρά τις κυρώσεις

 

Παρά τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε μονομερώς η Δύση στη Ρωσία με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία που οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι δημιούργησαν και
παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την «βουτιά» που σημείωσε το ρούβλι τους τελευταίους μήνες του 2014, η ρωσική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη αποτελώντας case study για τους οικονομικούς αναλυτές, και προκαλώντας σοκ στην Ουάσιγκτον.

Η ανάκαμψη της Ρωσίας έχει αποκρυβεί από τα δυτικά και ελληνικά ΜΜΕ καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας στις 8 Απριλίου θα μεταβεί την Μόσχα για να υπογράψει συμφωνίες μετον Β.Πούτιν. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι δεν ήταν τυχαία η απαξίωση χωρίς στοιχεία αλλά με ατάκες της ρωσικής οικονομίας από σωρέια δημοσιογράφων ώστε να "προγραμματισθεί" κατάλληλα η ελληνική κοινή γνώμη και να αποσύρει τη στήριξή της από την νέα ελληνική κυβέρνηση που προσπαθεί φιλότιμα από την αρχή της θητείας (κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενες τρεις κυβερνήσεις) να επαναφέρει την αξιοπρέπεια στην Ελλάδα.

Οπως σχολιάζει η γερμανική Deutsche Wirtschafts Nachrichten, οι επενδυτές επανεξετάζουν τη θέση τους, καθώς η οικονομία της Ρωσίας έδειξε πως παραμένει ελκυστική, δίνοντας προοπτικές ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον ασφαλέστερο από ότι δυο-τρεις μήνες πριν. Η ανάλυση της αγοράς επενδύσεων δείχνει ότι οι ρωσικές εταιρείες είναι πιο κερδοφόρες από τις επιχειρήσεις σε χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογες -δυσμενείς- οικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τη ρωσική στατιστική υπηρεσία Roskomstat, η Ρωσία σημείωσε ανάπτυξη της τάξης του 0,9% και 0,4% κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2014, αντίστοιχα. Συνολικά, το ΑΕΠ της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 0,6% το περασμένο έτος, κόντρα σε κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη.

Σε έρευνα του διεθνούς οικονομικού πρακτορείου Bloomberg, 11 επιφανείς οικονομολόγοι δηλώνουν πως αν και περίμεναν σοβαρή κρίση για το 2015, εντούτοις παραδέχονται πως η κατάσταση στη Ρωσία είναι «απροσδόκητα ήρεμη».

Οπως γράφει ο πρώην αρχισυντάκτης του Bloomberg, Μάθιου Γουίνκλερ, οι δυτικές κυρώσεις έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα: Αντι να συρρικνώσουν την ρωσική οικονομία, έστρεψαν τους πολίτες στην εγχώρια παραγωγή, τονώνοντας την αγορά με σημαντικά οφέλη και διατηρώντας σταθερό το επιχειρηματικό κλίμα, παρά την πρότερη κατάρρευση του ρουβλίου.

Επιπλέον οι Ρώσοι εξαγωγείς προέβησαν σε μαζικές πωλήσεις ξένου νομίσματος, προκειμένου να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, καθώς οι προθεσμίες για την καταβολή του φόρου εξόρυξης, του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έληγαν την Τετάρτη, η ισοτιμία του ρουβλίου άγγιξε τα 56,6 ρούβλια/δολάριο ΗΠΑ και τα 62,09 ρούβλια/ευρώ.

Προς επίρρωση των ανωτέρω εξελίξεων και των θετικών προβλέψεων σχετικά με τη σταθεροποίηση του εγχώριου νομίσματος, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προέβη σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης, στο 14%, κατά τη συνεδρίασή της στις 13.03.2015.

Επιπλέον, κατά την εβδομάδα 13-20 Μαρτίου 2015, τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας κατέγραψαν για πρώτη φορά αύξηση (κατά 1,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ) από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας έχουν μειωθεί κατά $ 35,6 δισ. από τις αρχές του έτους, σε συνέχεια της πτώσης κατά 24,4% που κατέγραψαν κατά το 2014. Αυτό δείχνει ότι η ρωσική οιονομία έχει προσαρμοσθεί, και πλέον δεν εισάγει περισσότερα απ'οτι εξάγει.

Βέβαια τα ΜΜΕ δεν το πολυμεταδίδουν, αφού οι ειδήσεις που αφορούν την Ρωσία πρέπει να είναι μόνο δυσάρεστες. Πριν λίγο καιρό όμως μιλούσαν για πτώχευση της υπερδύναμης, κάτι που δεν είναι τυχαίο διότι ήθελαν να πεισθεί ο κόσμος ότι πλην των "God Bless America" ΗΠΑ, και της "Οι Γερμανοί έιναι φιλοι μας" Γερμανία/Γοτθία, δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα που να μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην ελληνική οικονομία.

Η ρωσική οικονομία μάλιστα όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πέτυχε να μειώσει ακόμα και το ήδη μικρό δημόσιο χρέος της.

Την πρώτη ημέρα του τρέχοντος έτους, το ρωσικό χρέος ανερχόταν σε 599,497 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 728,864 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ήταν το προηγούμενο έτος.

Πρόκειται για σημαντική μείωση της τάξεως του 17,7%. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ότι περίπου 180 δισεκατομμύρια δολάρια από το χρέος της χώρας, βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών τραπεζών.

Εν τέλει καθόλου άσχημα για μια χώρα που χτυπήθηκε ενορχηστρωμένα από τις υποτιθέμενες "παντοδύναμες" ΗΠΑ (περισσότερο στο μυαλό αυτών που ελέγχουν το "βαθύ" αμερικανικό κράτος) και το σύνολο των συμμάχων της στον πλανήτη.

Η Ρωσία όμως απέδειξε και κάτι άλλο: Ότι μια αυτάρκης χώρα, που διαθέτει ότι θέλει μέσα στο έδαφός της δεν μπορεί να χτυπηθεί από τα κόλπα των δυτικών "Αεροοικονομιών" που παράγουν δισεκατομύρια "αεροχρήματος" χωρίς να προέρχονται από παραγωγή αλλά από ηλεκτρονικές συναλλαγές δημιουργήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών,εάν μάλιστα η χώρα αυτή διαθέτει στιβαρή και πατριωτική ηγεσία.

Μάλιστα πλέον η Μόσχα πρότεινε σε Καζακστάν και Λευκορωσία το ενδεχόμενο δημιουργίας νομισματικής ένωσης.

Σε αυτή τη χώρα θα πάει ο Α.Τσίπρας στις 8 Απριλίου για να αναζητήσει λύσεις στα αδιέξοδα που έβαλαν την χώρα οι υποτιθέμενοι "σύμμαχοι" της Ελλάδας στην ΕΕ και στις ΗΠΑ (Το ΔΝΤ ελέγχεται από εκεί)
ΠΗΓΗ : KSIPNISTERE