ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ενοχλημένος από το «Δεν Ξεχνώ» ο Τούρκος πρόξενος



Να εξετάσει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της πινακίδας που απεικονίζει την αιματοβαμμένη Κύπρο και φέρει το μήνυμα "Δεν ξεχνώ", στα ελληνικά και τα τουρκικά, ζήτησε ο νέος γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλί Ριζά Ακιντζί, από τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, στη διάρκεια εθιμοτυπικής επίσκεψής του στο Δημαρχείο(27.3.15).
Για το θέμα ενημέρωσε η κ. Τσανάκα, χθες, το δημοτικό συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι ο κ. Ακιντζί την παρακάλεσε να εξετάσει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της πινακίδας καθώς, όπως ισχυρίστηκε, οι Τούρκοι επισκέπτες -κυρίως από την Κωνσταντινούπολη- "νιώθουν στενάχωρα" αντικρίζοντάς την κατά την είσοδό τους στην πόλη.
Η δήμαρχος Καβάλας, όπως ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο, απάντησε στον ξένο διπλωμάτη ότι η ταμπέλα αυτή αναφέρεται σε ένα θλιβερό ιστορικό γεγονός και ότι οι Κύπριοι είναι αδέλφια των Ελλήνων και υποστηρίζουν πάντα κάθε δίκαιο αίτημά τους. Επίσης, τού τόνισε, ότι όλοι όσοι επισκέπτονται την Καβάλα πρέπει να γίνονται κοινωνοί αυτού του ιστορικού γεγονότος και ότι ένας λαός που ξεχνάει την ιστορία του δεν έχει μέλλον.
Η συγκεκριμένη πινακίδα βρίσκεται στην ανατολική είσοδο του Δήμου Καβάλας και τοποθετήθηκε εκεί πριν από χρόνια από τον Σύλλογο Κυπρίων Καβάλας-Δράμας, με τη συνδρομή του Δήμου Καβάλας. Ανάλογες ταμπέλες υπήρχαν μέχρι πρόσφατα στο επιβατικό λιμάνι "Απόστολος Παύλος" και στη δυτική είσοδο της πόλης. Οι δυο τελευταίες, όμως, απομακρύνθηκαν, λόγω φθοράς και δεν αντικαταστάθηκαν. Η ταμπέλα, στην ανατολική είσοδο της πόλης, κατά το παρελθόν είχε υποστεί πολλούς βανδαλισμούς και καταστροφές από αγνώστους και όταν αποκαταστάθηκε, περιφράχθηκε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ