ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Το «δημοψήφισμα» έφερε αναστάτωση


Σάλος ξέσπασε  μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της ελληνικής Κυβέρνησης σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην ιταλική «Corriere della Sera». Ο Γιάνννης * Βαρουφάκης τόνισε, αναφορικά με τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση και ενόψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup: «Αν δεν δεχτούν το σχέδιό μας, θα υπάρξει πρόβλημα. Αλλά», προσέθεσε, «όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είμαστε καρφωμένοι στις θέσεις μας, μπορούμε να πάμε πίσω, σε εκλογές ή να κάνουμε ένα δημοψήφισμα». Έπειτα από την αναστάτωση που προκλήθηκε, κυβερνητικοί κύκλοι διέψευσαν ότι ο κ. Βαρουφάκης έθεσε θέμα δημοψηφίσματος για το ευρώ.

ΣΧΟΛΙΟ ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Τι σημαίνει όλη αυτή η ιστορία περί νέων εκλογών και δημοψηφισμάτων , που τίθεται ή διαψεύδεται από κυβερνητικά στελέχη ; Τι σημαίνουν αυτές οι πάσες  στην εξέδρα, όταν  οι ίδιοι οι «παίχτες» θα έπρεπε πριν ή έστω μετά τις εκλογές να έχουν μορφώσει άποψη και ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ να την θέσουν στη λαϊκή επιδοκιμασία;

«Τυπικές οι σχέσεις με ΕΚΤ»
Σε άλλο ερώτημα του Ιταλού δημοσιογράφου για τις σχέσεις με την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι, ο κ. Βαρουφάκης τις χαρακτήρισε τυπικές, τονίζοντας ότι «η ΕΚΤ, αντί να αγοράζει μεγάλες ποσότητες γερμανικών ομολόγων, θα έπρεπε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα - χθες και όχι αύριο. Η ΕΚΤ το 2012, σε παρόμοια κρίση αλλά με επικεφαλής μια συντηρητική κυβέρνηση, άνοιξε τα ταμεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες χρηματοδότησης. Τώρα κρατά μιαν αυστηρή στάση άνευ προηγουμένου, στάση που θέλει να πειθαρχήσει την Ελλάδα», σχολίασε ο υπουργός. «Μπορώ να σας πω μόνο ότι έχουμε τα χρήματα να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων - για τα υπόλοιπα θα δούμε», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών. Ακόμη, εκτίμησε ότι η Κυβέρνηση θα επιβιώσει, ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες, ενώ χαρακτήρισε «δηλητηριώδη» τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΟ ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Είναι απίστευτο το να κάνει Υπουργός των Οικονομικών τέτοιες διαπιστώσεις  και στη συνέχεια σαν ΕΥΡΩΡΑΓΙΑΣ  να μιλάει για «δηλητηριώδη συζήτηση»


Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ
Το Υπουργείο Οικονομικών τοποθετήθηκε στις δηλώσεις περί δημοψηφίσματος, διευκρινίζοντας πως η ιταλική εφημερίδα διαστρέβλωσε όσα είπε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ. «Πρόκειται για κιτρινισμό ολκής, για τον οποίο η "Corriere dela Serra" πρέπει να επανορθώσει άμεσα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του. «Ένας δημοσιογράφος επέμεινε στην υποθετική ερώτηση "ναι, αλλά τι θα κάνετε αν απορριφθούν όλες σας οι προτάσεις;" και ο υπουργός απάντησε πως, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, "εμείς δεν έχουμε αγαπήσει τις καρέκλες - αν χρειαστεί, αν βρεθούμε μπροστά σε αδιαλλαξία, θα καταφύγουμε στον ελληνικό λαό είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα" - προφανώς όσον αφορά το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής. Σε αυτό όμως το σημείο της συνέντευξης η σύνταξη της εφημερίδας προσέθεσε "για το ευρώ" - κάτι που ο υπουργός ούτε είπε ούτε εννόησε...», επισημαίνεται από το Υπουργείο.

«Νωπή η εντολή»
Η Κυβέρνηση έχει «νωπή λαϊκή εντολή, την οποία πρέπει να κάνουμε πράξη αντί να σκεφτόμαστε νέες εκλογές», απάντησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε ερώτηση για τα περί εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη. «Ο λαός μίλησε πολύ πρόσφατα και πολύ καθαρά, και η στήριξη και η εντολή για λύση εντός ευρώ έχει γίνει ακόμη πιο ισχυρή. Εμείς οφείλουμε, αντί να σκεφτόμαστε νέες εκλογές, να κάνουμε πράξη τη λαϊκή εντολή που πήραμε στις εκλογές, και η οποία μετά τις εκλογές έχει ενισχυθεί», είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σαμαράς: «Παίζουν με το Grexit»
Ο Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας τη δήλωση Βαρουφάκη για δημοψήφισμα, σε περίπτωση που οι εταίροι μας δεν δεχτούν τις προτάσεις της Αθήνας, δήλωσε ότι «πρόκειται για το ίδιο ολέθριο λάθος, που έκανε και ο Γιώργος Παπανδρέου». Η Κυβέρνηση παίζει με το Grexit, για να πετάξει τις ευθύνες από πάνω της και να τις φορτώσει στον λαό, τόνισε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ, στην εισηγητική του ομιλία στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, αναφερόμενος στην αποστροφή του Γιάνννη* Βαρουφάκη περί πιθανότητας δημοψηφίσματος, εάν οι Βρυξέλλες δεν δεχτούν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε τέτοιου είδους δημοψήφισμα, η Ελλάδα θα πάει στα βράχια», σχολίασε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη. «Ποιον κοροϊδεύουμε; Αν η Ελλάδα ψηφίσει ευρώ ή δραχμή, τότε οι Έλληνες θα πάρουν την ευθύνη τους», σημείωσε η κυρία Μπακογιάννη, προσθέτοντας πως, αν οι πολίτες ψηφίσουν δραχμή, τα χρόνια που τους περιμένουν θα είναι «κόλαση».



ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, Το Βήμα, in.gr, Πρώτο Θέμα

*Γιάνννης με 3 ν. Έτσι για να καταλαβαίνουν κάποιοι ότι η  φαντασία δε βρίσκεται στην εξουσιούλα τους