ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Δεν γεννιέσαι γυναίκα. Γίνεσαι!


Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Oι γυναίκες γεννιούνται όπως όλα τα παιδάκια, μεγαλώνουν και όταν ωριμάσουν έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες. Καλούνται να "παίξουν" πολλούς ρόλους και, είτε έχουν όρεξη είτε όχι, αποδέχονται ότι είναι διαφορετικές από τους άνδρες. Με την πάροδο του χρόνου μοιράζονται ευθύνες και αρμοδιότητες, παλεύουν, και ενίοτε καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας, στον βαθμό που τους αναλογεί, τα προβλήματα μιας οικογένειας.

Έχετε παρατηρήσει πόσες φορές γίνονται αναφορές στις γυναίκες με απαξίωση και τρόπο απαράδεκτο; Δεν είναι γι' αυτές που εξασκούν τον "έρωτα επί πληρωμή". Είσαι σε έναν χώρο και ακούς τον κύριο να μιλάει για σένα σαν να στερείσαι φωνής και γνώμης. Δεν σε σκοτώνει, σε σφάζει με το μαλακό. Συχνά ακούς αναφορές σε μια ύπαρξη σαν να είναι αντικείμενο, ενώ αυτή παρίσταται. Τι είναι, βαλίτσα; "Θα την πάρω, θα την πάω και θα τη φέρω", χωρίς να ερωτηθεί η ίδια αν επιθυμεί αυτούς τους χειρισμούς. Ούτε άρρωστη ούτε ανάπηρη είναι, όμως ο "πασάς" δεν θεωρεί απαραίτητη τη συγκατάθεσή της. Απλώς είναι πεπεισμένος ότι στερείται γνώσεων και εμπειρίας και το μόνο που ξέρει είναι τα φοντάν, η κουτάλα, το σιδέρωμα και φυσικά να κάνει παιδιά -σε πολλά ζευγάρια η επιλογή της συντρόφου γίνεται με δεδομένη τη σύνεση απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά.

Το τίμημα του να είσαι γυναίκα πληρώνεται ακριβά σε όλο τον κόσμο.
Πολλές έχουν υποστεί βασανιστήρια, βιασμούς και θανατικές ποινές μόνο επειδή είναι γυναίκες. Μερικές προκαλούν την τύχη τους και μόνο με το πέρασμά τους. Η Ινδία κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις σε γυναίκες, είτε είναι μόνες είτε συνοδεύονται. Στα μουσουλμανικά κράτη εφαρμόζεται ακόμη ο δημόσιος λιθοβολισμός.
Μια 36χρονη γιατρός, μητέρα τριών παιδιών και δήμαρχος στην πόλη του Τικιτσέο του Μεξικού, έπεσε θύμα των καρτέλ των ναρκωτικών ύστερα από δύο άλλες επιθέσεις που προηγήθηκαν ως απειλή. Είχε δηλώσει πως δεν μπορεί να τα παρατήσει, διότι έπρεπε να δώσει στα παιδιά της το σωστό παράδειγμα (2012).

Ποιος φταίει γι' αυτό; Κάποιοι επιμένουν πως μόνο οι γυναίκες φταίνε! "Μερικές προκαλούν, φορούν κοντά φορέματα και είναι δαίμονες του πειρασμού. Πρέπει να προχωρήσουν σε βαθιά αυτοκριτική" (παραλήρημα ιερωμένου στη Λα Σπέτσια της Ιταλίας, www.pontifex.roma.it.) Άντε που ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος (1995) είχε ευχαριστήσει δημόσια όλες τις γυναίκες για το έργο και τη συμβολή τους στην κοινωνία.

"Δεν γεννιέσαι γυναίκα. Γίνεσαι!" είπε η Σιμόν ντε Μποβουάρ. Γεννιόμαστε ίδιοι, αλλά στην πορεία αλλάζουμε και θα αναπτύξουμε αντοχές. Ο πολιτισμός μας έχει κανόνες καλής διαγωγής και σεβασμού, κυρίως απέναντι στη μάνα - μητέρα - μαμά, την αδερφή και την κόρη. Μέχρι εκεί, όλα καλά.
Όταν βγαίνεις από αυτό τον κύκλο και κυκλοφορείς έξω, αν ενοχλήσεις κάποιον, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα σε αποκαλέσει "κότα" ή "κυράτσα". Αν τυγχάνει να κατέχεις υψηλή θέση στην επαγγελματική ιεραρχία, έχεις κερδίσει (με το σπαθί σου) τον τίτλο της σκύλας και της μ...νης! Η πιθανότητα να σου πει κάποιος καλά λόγια ελέγχεται μόνο στο πλαίσιο γλειψίματος ή προσπάθειας να αποσπάσει μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση του θέματός του.
ΑΥΓΗ 7.3.15