ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Προμελετημένο έγκλημα εναντίον Κυπριακής και Ελλαδικής οικονομίας

του Άθω Κοϊρανίδη*

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το τελευταίο Δελτίο Τύπου της Δεξαμενής Σκέψης “Θουκυδίδης” με αφορμή την δεύτερη επέτειο του Γιούρογκρουπ του Μαρτίου 2013. 
Το  δελτίο διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι το κούρεμα καταθέσεων, το ξεπούλημα των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών και το φόρτωμα του ELA της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για διάλυση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και εξόντωση της κυπριακής οικονομίας.
Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού, που όπως διαφαίνεται από εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας («ΕΚΤ») εκπονήθηκε από το καλοκαίρι του 2012 από την ΕΚΤ και την Κομισιόν, προσέκρουε σε 2 τεράστιους σκοπέλους. 
Πρώτον, τη συστημικότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με αυτό της Ελλάδας (το οποίο είχε πρόσφατα ανακεφαλαιοποιηθεί από το μηχανισμό στήριξης ESM με 40 δις ευρώ), η οποία προκαλείτο από την παρουσία μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.   
Δεύτερον, την κατάσταση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και των κυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που με την εξαίρεση της Λαϊκής Τράπεζας,  δεν ήταν ιδιαίτερα άσχημη αφού συγκρινόταν ευνοϊκά με αυτή πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Για να ξεπεραστούν αυτοί οι δύο σκόπελοι έπρεπε αφενός να αποξενωθούν οι εν Ελλάδι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών και αφετέρου να παραποιηθεί προς το χείρον η εικόνα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος ώστε  να δικαιολογηθεί η λήψη δραστικών μέτρων όπως το κουρέματος καταθέσεων.
Με δαιμονική φαντασία προετοιμάστηκε το εξής σχέδιο.  Οι εν Ελλάδι δραστηριότητες των Κυπριακών Τραπεζών θα ξεπωλούνταν σε τέτοια τιμή που θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στις Κυπριακές τράπεζες και θα τις καθιστούσε τεχνητά πτωχευμένες.  Πέραν τούτου, η εικόνα των εν Κύπρω δραστηριοτήτων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα παρουσιαζόταν ως πολύ χειρότερη της πραγματικής.
Για να γίνει αυτό έπρεπε να γίνουν τα ακόλουθα: Πρώτον, ένας «ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας» να διαγνώσει την κατάσταση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος ως πολύ χειρότερη της πραγματικής.  Δεύτερον, να φύγει η εξουσία πώλησης των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των Κυπριακών τραπεζών από τα διοικητικά τους συμβούλια τα οποία ουδέποτε θα συναινούσαν στο ξεπούλημα τους και να δοθεί σε κάποιους που θα ήταν έτοιμοι να το πράξουν.
Η επιλογή του «ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα» έφερε το όνομα PIMCO και έγινε από την ΚΤΚ με μία αδιαφανή διαδικασία η οποία καυτηριάστηκε έντονα στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το 2013.  Ενδεικτικά αναφέρει η έκθεση : «Η Υπηρεσία μας ζήτησε τα σχόλια της ΚΤΚ για το γεγονός ότι η Blackrock είχε εμπειρία σε ακριβώς ανάλογη εργασία που διεξήγαγε την ίδια σχεδόν περίοδο στην Ελλάδα και όμως η προσφορά της απορρίφθηκε, ενώ το κόστος της ήταν ουσιαστικά το μισό σε σχέση με αυτό της PIMCO. Επίσης ζητήθηκαν τα σχόλια της ΚΤΚ, ως προς τη θέση ότι, εάν οι αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου (Credit Loss Projections - CLPs) από δάνεια που είχαν χορηγηθεί στην Κύπρο, είχαν υπολογιστεί βάσει των ανάλογων παραδοχών που είχαν χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα από την εταιρεία Blackrock, τότε οι ανάγκες που θα προέκυπταν για την ανακεφαλαιοποίηση των Κυπριακών τραπεζών θα ήταν πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις ανάγκες των 10 δις ευρώ που υπολογίστηκαν από την PIMCO. Η ΚΤΚ δεν σχολίασε καθόλου τις πιο πάνω αναφορές.»
Η απόφαση για εξουσιοδότηση της ΚΤΚ να αναλαμβάνει την διαχείριση τραπεζών σε περίπτωση κρίσης και έτσι να τις υποχρεώνει να πωλούν τα υποκαταστήματά τους στο εξωτερικό έγινε με νομοθεσία που ψηφίσθηκε από την Κυπριακή Βουλή. 
Τα όσα ακολούθησαν είναι σε όλους γνωστά.  Οι εν Ελλάδι δραστηριότητες των Κυπριακών τραπεζών ξεπουλήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς (της οποίας η επιλογή δεν ήταν τυχαία και είναι θέμα διερεύνησης από ειδική επιτροπή στην Ελλάδα) για 524 εκ ευρώ την στιγμή που η ΚΤΚ αποτιμούσε την καθαρή αξία τους (net asset value) σε 8 δις ευρώ.  Για να αποτελειωθεί πλήρως η Τράπεζα Κύπρου της φορτώθηκαν τα 10 δις ευρώ ELA της Λαϊκής Τράπεζας.  Αυτά μαζί με τον κλονισμό της εμπιστοσύνης που επέφερε το κούρεμα οδήγησαν στον στραγγαλισμό του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και στην βαθύτατη οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα.
Από τα πιο πάνω γεγονότα, προκύπτουν τα ακόλουθα:
Πρώτον, η Κυπριακή πολιτική ηγεσία (εκτελεστική και νομοθετική) ήταν εγκληματικά αμελής αφού, με την ανικανότητά της να κατανοήσει τα δεδομένα και την ηττοπαθή νοοτροπία της να αντισταθεί στις επιβουλές των ξένων και να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά, συνέργησε στην υλοποίηση ενός τέτοιου δαιμονικού σχεδίου ως αποτέλεσμα του οποίου ο η οικονομία κλονίστηκε συθέμελα και ο λαός οδηγήθηκε στην ανέχεια, την ανεργία και την ευτέλεια.
Δεύτερον, κάποιοι τεχνοκράτες γνώριζαν αυτά που τεκταίνονταν και πιθανόν τα μετέφεραν στους πολιτικούς προϊσταμένους τους.  Αυτοί οι τεχνοκράτες και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους οι οποίοι ήξεραν το τι γινόταν πίσω από την πλάτη του λαού θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
Τρίτον, δύο χρόνια μετά κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του.  Αντίθετα,  το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα εις βάρος του λαού συγκαλύπτεται με εύσχημο τρόπο και ροκανίζεται ο χρόνος ώστε οι ένοχοι, όχι μόνο να μην πληρώνουν για τα λάθη τους αλλά να συνεχίζουν να νέμονται την εξουσία και να διαχειρίζονται το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου.
Είναι ξεκάθαρο ότι το θέμα αυτό αποτελεί ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί εξονυχιστικά και οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Ο Άθως Κοιρανίδης, είναι μέλος της Δεξαμενής Σκέψης “Θουκυδίδης”
ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ :


http://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/218482/egklimatiki-ameleia-i-mipos-kati-xeirotero#sthash.zK9wYHKi.dpuf