ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΚΥΠΡΟΣ : Ο προκλητικός κύριος Ντράγκι



Σε δήλωσή του  ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι η  παρότρυνση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι όπως επισπεύσουμε την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις για να μπορέσει η ΕΚΤ να μας δώσει την επόμενη δόση του δανείου, είναι ατυχής, γιατί γίνεται σε μια χώρα η οποία  πληρώνει τεράστιο ανθρωπιστικό και κοινωνικό κόστος από αποφάσεις της ίδιας της ΕΚΤ,

Οι Κύπριοι πληρώνουν με την ανεργία, έχασαν τις καταθέσεις τους, πληρώνουν το κόστος των 3,5 δισεκατομμυρίων από την απόφαση της ΕΚΤ που ήταν προειλημμένη για την προπώληση των καταστημάτων των τραπεζών μας στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας κάνοντας λόγο για πρόκληση εκ μέρους του κ. Ντράγκι “με το δόλωμα ότι έτσι θα βγούμε ενωρίτερα στις διεθνείς αγορές”.

“Ποιος είναι ο στόχος; Να υπάρξει ανάπτυξη σε αυτό τον τόπο ή απλά θεωρητικά να τερματιστεί το μνημόνιο και πρακτικά η κυβέρνηση να δανείζεται με ψηλότερα επιτόκια από τις λεγόμενες διεθνείς αγορές;”, διερωτήθηκε ο κ. Λιλλήκας.



Επεσήμανε πως το μεγάλο ερώτημα είναι ποιο είναι το ύψος των επιτοκίων που θα κληθεί να πληρώσει η κυπριακή κυβέρνηση και κατά συνέπεια ο Κύπριος πολίτης. “Και με αυτή την ύφεση,  θα είναι  βιώσιμο το δημόσιο χρέος μας όπως έχουν σήμερα τα δεδομένα,  εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη και αύξηση του ΑΕΠ μας;” πρόσθεσε.


Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμη πως το πρόγραμμα που εξαγγέλλει από την Κύπρο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι προς μια σωστή κατεύθυνση, είναι όμως ανεπαρκές για να σπάσει η αλυσίδα και η φιλοσοφία της λιτότητας που έχει επιβάλει σε όλη την ΕΕ και κυρίως στις χώρες του Eurogroup η γερμανική Κυβέρνηση. Πρόσθεσε πως η λύση είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας και όχι η δημοσιονομική λιτότητα και η ευημερία των αριθμών.

Εξάλλου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως τα έγγραφα της ΕΚΤ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται στο Γενάρη του 2013 αφήνουν εκτεθειμένη τόσο την προηγούμενη Κυβέρνηση όσο και τη σημερινή.

“Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι και η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση γνώριζαν για το κούρεμα των καταθέσεων και δεν έπραξαν τίποτα. Τελικά δεν χρειάστηκαν ούτε εκβιασμοί, αλλά ούτε και μελετήθηκαν από τις κυβερνήσεις τις δικές μας εναλλακτικές επιλογές”, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Υπενθύμισε πως τότε είχε προτείνει με επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εναλλακτικές επιλογές για να αποφευχθεί το κούρεμα των καταθέσεων, για να προσθέσει πως “δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε”.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως με βάση αυτά τα έγγραφα και την οδηγία της ΕΕ που ισχύει σήμερα το κούρεμα των καταθέσεων θεωρείται ένα εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που μια τράπεζα της ευρωζώνης χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση για να επιβιώσει.

Ανέφερε πως στην περίπτωση της Κύπρου υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό και κατά τον ίδιο ένα μεγάλο νομικό και ηθικό ζήτημα: “Οι καταθέσεις στην Λαϊκή Τράπεζα κουρεύτηκαν κατά 100% σχεδόν. Δεν έγινε όμως η ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας. Δεν έχει επιβιώσει η Λαϊκή Τράπεζα. Οδηγήθηκε βάσει σχεδίου στο κλείσιμό της. Προς τι λοιπόν και γιατί έγινε το κούρεμα των καταθέσεων με αυτό τον τρόπο;”, σημείωσε

Εξάλλου, ο κ. Λιλλήκας αναφερόμενος στην απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει τροποποιητικό νομοσχέδιο για απάλειψη της διάταξης που απαγορεύει στις τράπεζες να πωλούν δάνεια, είπε πως είναι απαράδεκτο Κύπριοι δανειολήπτες, οι οποίοι ενδεχόμενα έθεσαν υποθήκη ακόμη και το σπίτι τους για τις σπουδές των παιδιών τους ή για να το κτίσουν αύριο να βρεθούν να χρωστούν σε ένα απρόσωπο επενδυτικό ταμείο από την Αμερική ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα ή ακόμη να βρεθούν να χρωστούν, με το σπίτι τους υποθηκευμένο, σε εταιρείες που ενδεχόμενα να δημιουργηθούν και από τον υπόκοσμο.

Επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να “παύσει να σκέφτεται πώς θα εξυπηρετήσει τους νέους μετόχους των τραπεζών και να σκεφτεί πώς θα προστατεύσει και τους Κύπριους πολίτες”, τους οποίους αφήνει εκτεθειμένους, όπως ανέφερε, το τροποποιητικό νομοσχέδιο.


ΠΗΓΗ - ΚΥΠΕ