ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

Το κρατίδιο Βανουάτου ήταν κάποτε πρώτο στη λίστα ευημερίας…


Το νησιωτικό κρατίδιο του Βανουάτου έπεσε θύμα κυκλώνα με αποτέλεσμα να υποστεί τεράστιες καταστροφές και να έχει θύματα 24 νεκρούς. Όμως το 2006 το κρατίδιο είχε  θεωρηθεί από μια σοβαρή έρευνα  ως πρώτο σε ολόκληρο τον πλανήτη, από την άποψη  της ποιότητας ζωής και της ευημερίας !
 Πιο συγκεκριμένα  το  Βρετανικό  «Ιδρυμα Νέας Οικονομίας»  είχε υποστηρίξει  ότι το  Βανουάτου,  που κατοικοεδρεύει στον Ειρηνικό διαθέτοντας  μόλις  2900 δολλάρια κατά κεφαλήν ΑΕΠ,   ερχόταν  πρώτο στη «Λίστα του Ευτυχισμένου Πλανήτη» - ήτοι     μια νέα «βαθμολογία»  των κρατών  ανάλογα με την ποιότητα ζωής και τις επιπτώσεις της  ανάπτυξης στο περιβάλλον. Η «βαθμολογία» ήταν  προϊόν της  συνεκτίμησης ποικίλων παραγόντων μέσα στα πλαίσια δύο βασικών κατηγοριών, που είναι αφενός  οι «εισροές» φυσικών πόρων στο οικονομικό   σύστημα και  αφετέρου το αποτέλεσμά τους(«εκροές»), δηλαδή  οι ανθρώπινες ζωές διαφορετικής χρονικής διάρκειας και ποιότητας....Με βάση τα κριτήρια του Βρετανικού Ιδρύματος, που εκπονήθηκαν σε συνεργασία με την διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση των «Φίλων της Γης»,  οι ΗΠΑ κατελάμβαναν   μόλις την 150η θέση στο κόσμο, ενώ στην Ευρώπη προηγείτο η Ελβετία  - με την Ελλάδα   στην υπ.αριθμ. 133 θέση επί συνόλου 178 αξιολογηθέντων χωρών...
9 χρόνια αργότερα, εικόνες απόλυτης καταστροφής κυριαρχούν στα νησιά  Βανουάτου, έπειτα από το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Παμ..
Τα νησιά  βίωσαν ανέμους  ταχύτητας 300 χιλιομέτρων την ώρα. Εξαιτίας του Παμ  καταστράφηκαν δρόμοι και γέφυρες. Ιδιαίτερα επλήγη το νησί Τάνα,  200 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Πορτ Βίλα, όπου  τα τρία τέταρτα των κτιρίων καταστράφηκαν  ή υπέστησαν  σοβαρές ζημιές.
«Μοιάζει ακριβώς σαν να έχει πέσει βόμβα στο κέντρο της πόλης», δήλωσε στέλεχος της Unicef.
Στρατιωτικές πτήσεις από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία μετέφεραν νερό, φάρμακα, είδη προσωπικής υγιεινής και προσωρινά καταλύματα για τους περίπου 10.000 ανθρώπους που έμειναν  χωρίς στέγη στο κεντρικό νησί της χώρας.