ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ένα Νόμπελ Οικονομίας κατά του Eurogroup…


«…… η επιστροφή στη δραχμή δεν θα είναι και τόσο καταστροφική για την Ελλάδα διότι υπάρχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό…..»

 Λάβρος κατά της στάσης που τηρεί το Eurogroup απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο Sigmalive ο Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, διατυπώνοντας τη θέση ότι αυτά που ζητά η Ελλάδα (για συμφωνία- γέφυρα) είναι πολύ λογικά. Εξέφρασε παράλληλα την έκπληξη του για το γεγονός ότι το Eurogroup απέρριψε την «λογική» πρόταση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, τονίζοντας  ότι «κινδυνεύει ολόκληρη η ευρωζώνη εξαιτίας της πολίτικης που ακολουθείται».
Στην περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, θα συνεπάγεται  αποτυχία της ίδιας της ευρωζώνης, τόνισε ο κ. Πισσαρίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί.
Πρόσθεσε ότι η επιστροφή στη δραχμή δεν θα είναι και τόσο καταστροφική για την Ελλάδα διότι υπάρχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. «Αν βγει από την ευρωζώνη, τότε γιατί να συνεχίσει να πληρώνει δάνεια και τόκους;», διερωτήθηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος, συμπληρώνοντας ότι θα καλύπτει τα έξοδα της από τους φόρους και από την πάταξη της φοροδιαφυγής, αφού και η κυβέρνηση Τσίπρα εμφανίστηκε έτοιμη να πολεμήσει το φαινόμενο. Συνεπώς, είπε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, «δεν νομίζω να έχει και τόσο μεγάλο πρόβλημα η Ελλάδα. Αντιθέτως, τα δάνεια προς τους δανειστές δεν θα αποπληρώνονται».
Αναφέρθηκε παράλληλα σε ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι «η Γερμανία και η ΕΚΤ λένε ότι εκτός από τα δημοκρατικά δικαιώματα των Ελλήνων, πρέπει να σεβαστούμε και τα δημοκρατικά δικαιώματα των Γερμανών πολιτών», προσθέτοντας, ωστόσο ότι σε ένα συνεταιρισμό, όπως είναι η ευρωζώνη, χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Σήμερα, είπε, «χρειάζεται να γίνει υποχώρηση για την Ελλάδα, πριν μερικές δεκαετίες χρειάστηκε και έγινε υποχώρηση για τη Γερμανία. Έτσι λειτουργεί το σύστημα. Σε μια Ένωση πρέπει να υπάρχει αλληλοβοήθεια». Σημείωσε παράλληλα ότι ο Ραχόι στην Ισπανία δεν θέλει να συμφωνήσει με τον Τσίπρα διότι ανησυχεί για το Podemos.
 «Άκουσα από συγκεκριμένο Υπουργό Οικονομικών να λέει ότι η νομισματική ένωση υπερέχει των δημοκρατικών αρχών κάθε χώρας και έγινα έξαλλος», είπε ο κ. Πισσαρίδης και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί οι δανειστές να επιμένουν στην τρόικα, τη στιγμή που μια δημοκρατικά εκλελεγμένη κυβέρνηση την απορρίπτει.