ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Μπαράκ….


Δεν θεωρώ καθόλου αμελητέες τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα στο CNN εναντίον  του ελληνικού squeeze (= ξεζούμισμα) και   της λιτότητας. Απλώς θυμάμαι ότι  στο παρελθόν  ο  Αντιπρόεδρος   της Κυβέρνησής του (Joe Biden) είχε δηλωθεί  από τα ελληνικά μίντια ως «Φιλέλληνας» - χωρίς αυτό να αποτυπωθεί  σε κρίσιμες  αμερικανικές αποφάσεις  όσον αφορά τα εθνικά θέματα της χώρας μας.  Οπότε και αναρωτιέμαι : Πόσο ένσφαιρη και μακράς πνοής είναι  η  συγκεκριμένη βολή του Ομπάμα;

Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά το Συνέδριο του Ιουλίου 2013 εμπεριείχαν διάφορες αιχμές εναντίον του Κεϋνσιανισμού. Και τώρα, πάντα υπό συνθήκες καπιταλισμού, πως πρέπει να ονοματίζεται αυτό το υβρίδιο αγοράς  + δημόσιας παρέμβασης στην οικονομία που προωθεί η κυβέρνηση Tσίπρα ; Κύριοι σύντροφοι μη ψαχνόσαστε, αυτό λέγεται Κεϋνσιανισμός. Για την ακρίβεια μάλιστα   θα είναι  «Αριστερός Κεϋνσιανισμός», αν  η παρέμβασή του στην οικονομία  υπηρετήσει σε κάποιο  βαθμό την ευημερία των λαϊκών τάξεων…

Κάποτε στην Αμερική έβαζαν το δίλημμα «βούτυρο ή κανόνια», για να δηλώσουν την επιλογή  μεταξύ δύο σταθεροποιητικών και αντιϋφεσιακών πολιτικών… Η Αμερική από τον Ρήγκαν και μετά προτίμησε τη δεύτερη πορεία,  δηλαδή στηρίζοντας την  λύση των εξοπλισμών, της στρατιωτικοποίησης του διαστήματος κλπ. Το σημερινό αμερικανικό κράτος παραμένει παρεμβατικό  και   οι «οργανικοί διανοούμενοί»  του εκβάλουν λιγότερες κραυγές υπέρ της ανεξέλεγκτης και αχαλίνωτης αγοράς, σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους…

Πρόσεξα  ότι στη συνέντευξή του στο CNN ο Μπαράκ ήταν ενήμερος για το ελληνικό φορολογικό σύστημα και τη φαυλότητά του…Το ζήτημα έχει γίνει διεθνής celebrity, αλλά είναι και λίγο  «σικέ» : Γιατί όλη  αυτή η ιστορία περί τα φορολογικά   έχει γίνει σκέτο overdose – υπερδοσολογημένη, υπερτονισμένη,υπεραναλυμένη. Έλεος κύριοι, σεβαστείτε τους έχοντας αν όχι σώας,  τουλάχιστον ένα μέρος  από τας φρένας  τους : Η χώρα έχει ένα μεγάλο και κύριο και καθοριστικό μέτωπο, κι αυτό είναι το μέτωπο του χρέους. Όλα τα άλλα δεν είναι μηδαμινά αλλά στο βαθμό που υπερπροβάλλονται, είναι σκέτος αναχωρητισμός….