ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Αυξάνουν τα αποθέματα τους σε χρυσό οι κεντρικές τράπεζες.



Οι κυβερνήσεις πρόσθεσαν 477,2 μετρικούς τόνους χρυσού στα αποθέματα τους το περασμένο έτος, στη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση των αποθεμάτων τους σε 50 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, μεταδίδει το Πρακτορείο Bloomberg.Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 17% σε σχέση με τον προηγούμενο  χρόνο .
Με βάση τη μέση τιμή του χρυσού το 2014, οι κεντρικές τράπεζες πλήρωσαν περίπου 19,4 δισ. δολ. σημειώνει το Bloomberg.
Το ποσό βέβαια δεν φαίνεται  μεγάλο, αν ληφθεί υπόψη ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας σε «χάρτινο χρήμα» είναι της τάξεως των τριών τρισεκατομμυρίων δολλαρίων! Όμως το πρόσθετο ποσού χρυσού + το ήδη διαθέσιμο ποσό σε τραπεζικά  θησαυροφυλάκια + τα διαθέσιμα από ιδιώτες , κάνουν ένα μεγάλο μέγεθος, για το οποίο έχουμε επανειλημμένα εξηγήσει : Ότι είναι δηλωτικό της νομισματικής αστάθειας που συνεπάγονται οι ρευστές και επισφαλείς πολιτικές σχέσεις.
Λέει το  Bloomberg:
«Τα τελευταία πέντε χρόνια οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα αποθέματα τους, εγκαταλείποντας την πολιτική των πωλήσεων των δύο δεκαετιών από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Οι αγορές αναμένεται να φτάσουν τους 400 τόνους αυτό το έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  του Συμβουλίου.
Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού, ενώ η Ουκρανία ήταν ο μεγαλύτερος πωλητής. Η Ρωσία έχει αυξήσει τα αποθέματα της στο μεγαλύτερο επίπεδο από το 1993 μετά από αγορές που ξεπέρασαν τους 173 τόνους το περασμένο έτος. Στον αντίποδα η Ουκρανία πούλησε σχεδόν 19 τόνους, ενώ το Καζακστάν και το Ιράκ αγόρασαν περίπου 48 τόνους, σύμφωνα με το Συμβούλιο. Το Αζερμπαϊτζάν αγόρασε περίπου 10 τόνους».
ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ : http://www.capital.gr/
Σχετικά για τον χρυσό :