Του Δημήτρη Μανουσάκη
"......ακόμη και η ένταση που υπήρξε μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας για την Γενοκτονία των Αρμενίων φαίνεται ότι δεν αποτελεί πια εμπόδιο για την σύσφιξη των σχέσεων........"
Από το Κυπριακό sigmalive, 222.1.15
Την ώρα που η Κύπρος προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κρατήσει την ΤOTAL εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία έχοντας διαθέσιμα αρκετά δισσεκατομμύρια για αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων, δελέαζε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.
Από τον περασμένο Οκτώβρη η Τουρκία φλερτάρει ανοιχτά με τη Γαλλία σε ότι αφορά το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Αγκυρα γι' αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων και συγκεκριμένα συστημάτων αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής άμυνας.
Το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία, λόγω Ουκρανίας και η ακύρωση της Ρωσσογαλλικής συμφωνίας για δύο ελικοπτεροφόρα πλοία κλάσης Mistral, τα οποία θα παρέδιδε το Παρίσι στη Μόσχα έφεραν μεγάλο πλήγμα στον Φρανσουά Ολάντ αφού θα κοστίσουν στη Γαλλική κυβέρνηση περίπου 3 δισ. Ευρώ, γεγονός που ίσως σπεύδει να εκμεταλλευτεί ο Ταγίπ Ερτογαν.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ η επίσκεψη Ερτογάν στο Παρίσι τον περασμένο Οκτώβρη ήταν άκρως ενδιαφέρουσα
«Ο Ερντογάν έχει “αντικαταστήσει” τον αγαπημένο του Ευρωπαίο ηγέτη Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Γάλλο “μπερμπάντη” πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Χουριέτ.
Στην συνάντηση Ολαντ-Ερτογάν συζητήθηκε η κρίση στη Συρία, με Τουρκικές πηγές να λένε ότι συζητήθηκε επίσης τη δυνατότητα αμυντικής συνεργασίας που αφορά και στην αναζήτηση από την Τουρκία συστημάτων αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής άμυνας.
Επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν αν και είχε σχεδόν συμφωνήσει με την Κίνα, γι' απόκτηση εξοπλιστικού προγράμματος έκανε πίσω.
Εντός Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου 90 Γάλλοι από 60 εταιρείες αμυντικού υλικού και κατασκευής οπλικών συστημάτων θα επισκεφθούν την Τουρκία.
Στο ίδιο δημοσίευμα η Χουριέτ δίδει έμφαση στη συνεργασία Γαλλίας-Τουρκίας στην κατασκευή του Τουρκικού κατασκοπευτικού δορυφόρου Gokturk και επικαλείται δήλωση πηγής προσκείμενης στον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Είναι πολύ πιθανό η νέα πολιτική κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας να βρει πρόσφορο έδαφος σε εμπορικούς δεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών προμηθειών», αναφέρει το δημοσίευμα.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ακόμη και η ένταση που υπήρξε μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας για την Γενοκτονία των Αρμενίων φαίνεται ότι δεν αποτελεί πια εμπόδιο για την σύσφιξη των σχέσεων ενώ η Τουρκία αισθάνεται πολύ κοντά με την γαλλική θέση για το θέμα της Συρίας.