ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στον ΣΥΡΙΖΑ : Πράξη ευθύνης αλλά και επιβίωσης


Τελικά και οι Οικολόγοι Πράσινοι αποφάσισαν να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο πριν από αυτούς και ανεξάρτητα από την έκβαση του σημερινού έκτακτου εκλογικού συνεδρίου τους, η πρώην εκπρόσωπος του κόμματος Ιωάννα Κοντούλη είχε  δηλώσει τη δική της προσχώρηση. Αυτό είναι κάτι που θα το πάρει το ποτάμι των ημερών, όμως οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της Οικολογίας  μάλλον  το σημείωσαν.
Ενώ εκκρεμεί η αντίδραση των Ευρωπαίων Πρασίνων απέναντι στην απόφαση των ΟΠ, στο έκτακτο εκλογικό συνέδριο  αποφασίστηκε, με μεγάλη πλειοψηφία, η στήριξη  συγκεκριμένων υποψηφίων   στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τα άλλα οι ΟΠ κατήγγειλαν την  εκστρατεία φόβου που ενορχηστρώνεται από το απερχόμενο κυβερνητικό σχήμα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, καθώς και το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, το οποίο υφαρπάζει τις ψήφους των Ελλήνων πολιτών . 
Οι εκπρόσωποι Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Φίλιππος Γκανούλης και Χριστίνα Ευθυμιάτου, δήλωσαν : «Στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, η πολιτική οικολογία δεν αποτελεί πολυτέλεια. Αποτελεί τη φωνή της συνείδησης αυτών που βλέπουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προ των πυλών, την κατασπατάληση του φυσικού πλούτου του πλανήτη, την κρίση των δημοκρατικών θεσμών και την καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο όνομα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας», που μεταφράζεται στην κυριαρχία του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού».
Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα να βάλουν σε πρώτο πλάνο  την ολέθρια πολιτική των μνημονίων στο συγκεκριμένο τόπο του εγκλήματος – δηλαδή στο ελληνικό περιβάλλον. Δεν το έκαναν, αλλά υποθέτω ότι θα το κάνουν τις επόμενες ημέρες.
Με αφορμή την προσχώρηση των ΟΠ , κύκλοι του  ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζαν την απήχηση της πολιτικής του στον ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό χώρο της Αριστεράς, της Οικολογίας  και των κινημάτων που αναπτύχθηκαν την περίοδο του μνημονίου. Κι ακόμη τόνιζαν ότι παρά την μη σύμπραξη με τη  ΔΗΜΑΡ, πιστοποιήθηκε η ανάγκη ευρύτερης συμπαράταξης για την κοινωνική σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας την επομένη των εκλογών.
Από την άλλη πλευρά, το σχήμα «Πράσινοι – αλληλεγγύη» που προέρχεται από διάσπαση των ΟΠ και έχει επικεφαλής τον Νίκο Χρυσόγελο, συναποφάσισε με «τμήμα της ΔΗΜΑΡ» κοινή κάθοδο στις εκλογές.  Λέμε «τμήμα της ΔΗΜΑΡ» γιατί η απόφαση της κοινής καθόδου προκάλεσε την αντίδραση/αποχώρηση της βουλευτίνας Ασημίνας Ξυροτήρη, ενώ κοντά στους Λυκούδη και συντροφία έχουν αποστασιοποιηθεί οι Πανούσης, Ρεπούση, Αναγνωστάκης και Κυρίτση….Τέλος, αδιατάρακτη, αλλά όχι και ιδιαίτερα πολυπληθής,  φαίνεται η πορεία του τρίτου σχήματος «Ευρώπη-Οικολογία»  προς τη συνεργασία με το «Ποτάμι»