ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Συνέντευξη Γ. ΣΤΑΘΑ (υποψήφιου ΣΥΡΙΖΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ) στο ΧΩΝΙΟ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βοιωτία, Γιάννης Σταθάς, «χαλάει την πιάτσα». Oχι µόνο επειδή κατέκτησε, τη διετία 2012 – 2014, την 6η θέση µεταξύ των συναδέλφων του στη... µάχη του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και γιατί µέρος των αποζηµιώσεων που δικαιούταν ως βουλευτής ή του µισθού του ως βιοµηχανικού εργάτη (στην Αλουµίνιον ΑΕ), το κατέθετε στο ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ, στη ΦΛΟΓΑ και στο Σύλλογο Ιµβρίων για την επαναλειτουργία του δηµοτικού σχολείου στην Iµβρο...Δεν πήρε ποτέ βουλευτικό αυτοκίνητο, είχε διαθέσει τους αστυνοµικούς του στο αστυνοµικό τµήµα Αλιάρτου και δεν έχει αποσπάσει κανέναν από τους µετακλητούς που δικαιούταν από το ∆ηµόσιο.
Με το ίδιο πείσµα και ήθος, µάχεται και σήµερα για την επανεκλογή του. Μιλώντας στο ΧΩΝΙ, επιµένει πως στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου «θα περάσει ένα ισχυρό µήνυµα προς τους θιασώτες των µνηµονίων, που οδήγησαν τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση» και ότι «προτεραιότητα και δέσµευση τουΣΥΡΙΖΑ είναι η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των γερµανικών επανορθώσεων».
*Η κυβέρνηση της υποτέλειας, που κρατά στο συρτάρι το «email Χαρδούβελη» µε τα νέα µέτρα, µιλά για «αλήθεια προς τον κόσµο και ευθύνη απέναντι στο εθνικό συµφέρον». Πως κρίνετε τη στρατηγική της Ν∆;
Πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσουµε πως δεν είναι «email Χαρδούβελη», αλλά είναι το «email Σαµαρά». H µόνη αλήθεια, παρότι η Ν∆ την κρύβει επιµελώς, είναι πως δεν υπάρχει κυβέρνηση Σαµαρά, αλλά ότι η χώρα κυβερνάται από τους τραπεζίτες και τους τοκογλύφους που δίνουν εντολές στον απερχόµενο πρωθυπουργό.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την παρούσα περίοδο ως «αρχή του τέλους ενός καθεστώτος που βύθισε την Ελλάδα», στέλνοντας µήνυµα ελπίδας στους πολίτες. Ποιες οι προτεραιότητες της επερχόµενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
Στόχος δικός µας είναι να σταµατήσουµε την ανθρωπιστική κρίση, να δώσουµε ελπίδα στον ελληνικό λαό και να στείλουµε µήνυµα ανατροπής αυτής της απάνθρωπης πολιτικής της εξαθλίωσης -η οποία έχει ξεκινήσει από την Ελλάδα, απλώνεται στο Νότο και σιγά-σιγά σε ολόκληρη την Ευρώπη- προς όλους τους λαούς που υποφέρουν.
*Τόσο εσείς όσο και άλλοι συνάδελφοί σας θέτετε εδώ και καιρό το θέµα του κουρέµατος του χρέους και της διεκδίκησης των γερµανικών αποζηµιώσεων. Τελευταία, οι φωνές που στηρίζουν τα δύο αυτά αιτήµατα πληθαίνουν εντυπωσιακά σε όλη την Ευρώπη. Η 26η Ιανουαρίου θα αποτελέσει ηµεροµηνία σταθµό στα παραπάνω ζητήµατα;

Ως µέλος της διακοµµατικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερµανικών αποζηµιώσεων και λόγω της καταγωγής µου από το ∆ίστοµο, τη συγκεκριµένη πρόταση τη γνωρίζω καλά. Eχω συµµετάσχει σε πολλές σχετικές εκδηλώσεις στη Γερµανία και πράγµατι αντιλαµβάνοµαι κι εγώ πως τυγχάνει ευρείας αποδοχής ακόµη και µεταξύ των Γερµανών. Φυσικά, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος δεν πρόκειται να εφαρµοστεί για πρώτη φορά, αφού µέσα από τις στάχτες του Β' Παγκοσµίου Πολέµου, το 1953, η διεθνής κοινότητα «κούρεψε» µεγάλο µέρος του χρέους της Γερµανίας, βάζοντας µάλιστα και ρήτρα ανάπτυξης. Μέσα από την απόφαση της Συνθήκης του Λονδίνου, η Γερµανία στάθηκε στα πόδια της για να γιγαντωθεί ως σήµερα. Ανάµεσα στις χώρες που δέχθηκαν το «κούρεµα» ήταν και η πατρίδα µας. Προτεραιότητα και δέσµευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των γερµανικών επανορθώσεων, ενώ ο ίδιος ο Τσίπρας έχει δεσµευθεί ότι θα µπει η υπογραφή ώστε να εκτελεστεί η οριστική και αµετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου για το ∆ίστοµο, κάτι που θα αποτελέσει µια ηθική δικαίωση για τα θύµατα του ναζισµού. Το µήνυµα της εκτέλεσης της απόφασης για το ∆ίστοµο είναι αφενός ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν αυτοί που έχουν διαπράξει τέτοια εγκλήµατα θα πληρώσουν, και αφετέρου να µαθαίνουν οι νεότερες γενιές τι σηµαίνει ο φασισµός.