ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Παρέμβαση στη Συνέντευξη Τύπου για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ (19/1/2015)


του Κώστα Φωτεινάκη


Διαβάζω ένα κείμενο του Νομπελίστα λογοτέχνη  Ζοζέ Σαραμάγκου «περί ιδιωτικοποιήσεων» (1998)

[Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα,
ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός,
ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας,
ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος,
ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο,
ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο,
ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά.

Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων,
ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη,
παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων
σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό.
Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου…

Και μιας και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.]

Η μνημονιακή λοιπόν κυβέρνηση Σαμαρά και τα κόμματα που την υποστήριζαν (ΝΕΑ Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) «ανταποκρινόμενη» στην παραίνεση του Ζοζέ Σαραμάγκου ψήφισε το νόμο 3896/2011 για τη σύσταση του «ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.». Το ΤΑΙΠΕΔ έχει χαρακτηριστεί ως «…ένα εργαλείο της τρόικας, εκτροφείο διαφθοράς και διαπλοκής, που επιχειρεί το μεγαλύτερο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας που έχει να δει η Ευρώπη από την εποχή της Ανατολικής Γερμανίας».
Αυτό το «εκτροφείο διαφθοράς» δεν εκσυγχρονίζεται, δεν βελτιώνεται, δεν δημοκρατοποιείται, δεν μεταρρυθμίζεται – καταργείται με νόμο όπως και «επιβλήθηκε».

Στo Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ που δημιουργήθηκε από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ το Σεπτέμβριο του 2014 «Χαρτογραφήθηκαν 195 ιδιοκτησίες που είναι προς πώληση, από τις 412 που αναφέρονται στα έγγραφα του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς περιλήφθηκαν μόνο οι περιοχές που είναι φυσικές, και όχι τα υπό εκποίηση κτίρια ή οι εταιρείες του δημοσίου που βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, αυτό που φαίνεται από τη χρήση του Παρατηρητηρίου ΤΑΙΠΕΔ, το 80% των περιουσιών που απεικονίζονται βρίσκονται εντός ζώνης 1.000 μέτρων από την ακτογραμμή της Ελλάδας. Από τις 195 εκτάσεις που παρουσιάζονται στον χάρτη του Παρατηρητηρίου, εντός περιοχώνNATURA 2000 βρίσκονται οι 47, ενώ άλλες 41 βρίσκονται σε ακτίνα 1 χλμ. από περιοχές NATURA 2000.

Επιπτώσεις θα προκληθούν επίσης για τις σημαντικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποικίες θαλασσοπουλιών που φιλοξενεί η χώρα μας.
Τέλος, οικότοποι προτεραιότητας που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43/ΕΟΚ, όπως οι αμμοθίνες και η υγροτοπική βλάστηση, που φύονται σε πολλές από τις παράκτιες περιοχές που πρόκειται να «αξιοποιηθούν» από ιδιώτες, θα καταστραφούν.
Αλλά πάνω από όλα, θα τραυματίσει τον τρόπο που ο πολίτης αντιλαμβάνεται την ελεύθερη πρόσβαση, το κοινό αγαθό, την αξία της φυσικής κληρονομιάς, έννοιες βαθιά συνδεδεμένες με τη δημοκρατική αντίληψη μιας κοινωνίας.]

Ένα από τα πολλά συμπεράσματα από τη σημερινή συνάντηση, αλλά και από τους καθημερινούς αγώνες, είναι κατά τη γνώμη μου ότι η λεηλασία της φύσης γίνεται με τη συνέργεια κυβερνήσεων και δημοσίων υπηρεσιών.
Δεν είναι εξωγήινοι αυτοί που λεηλατούν τη φύση και εκμεταλλεύονται τη δημόσια περιουσία, είναι καπιταλιστές που ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχουν οι "επενδύσεις" στη φύση και στην κοινωνία.
....
Στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να καταδικαστούν και με την ψήφο μας τα κόμματα εκείνα που ψήφισαν το σχετικό νόμο για το ΤΑΪΠΕΔ.
Δεν φτάνει όμως η καταδικαστική ψήφος….
….Παράλληλα τα κινήματα πολιτών θα πρέπει με όλα τα μέσα να υπερασπίσουν τη δημόσια περιουσία και να αντιταχθούν στη λεηλασία της φύσης ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι πιέσεις της τρόικας είναι δεδομένες για την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ο νόμος για το ΤΑΙΠΕΔ εντάσσεται στα «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012−2015» και ως τέτοιος νόμος τα κινήματα, οι οργανώσεις, τα σωματεία, οφείλουν να απαιτήσουν την κατάργησή του.

Οι θέσεις των ΦτΦ είναι ότι   οι θάλασσες και οι ακτές, τα βουνά οι λόφοι και τα φαράγγια, τα ποτάμια και οι εκβολές τους, οι λίμνες και οι λιμνοθάλασσες δεν ανήκουν σε κανένα. Ανήκουν σε όλους μας – και πρώτα απ΄ όλα στους μόνιμους κατοίκους τους/ στη χλωρίδα και στην πανίδα. Με σθένος υπερασπίζουμε τα «αναξιοποίητα» δάση, τις «αναξιοποίητες» βραχονησίδες [καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής της ορνιθοπανίδας], τις «αναξιοποίητες» παραλίες…
Υιοθετούμε το σύνθημα «Ενάντια στης φύσης της λεηλασία -  αγώνας για τη γη και την ελευθερία».
Καλούμε σε αγώνα και συντονισμό οργανώσεων, επιτροπών και πρωτοβουλιών πολιτών, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κοινών αγαθών  και τη λεηλασία της φύσης, των ελεύθερων χώρων στις πόλεις, την πολιτιστική υποβάθμιση της χώρας μας.
Και τέτοιοι πολύμορφοι αγώνες και αντιστάσεις έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα  με πολύμορφα μέσα π.χ.  (με προσφυγές στο ΣτΕ, αρθρογραφία, συγκεντρώσεις, συλλογή υπογραφών, ημερίδες, διαδηλώσεις, τοπικό δημοψήφισμα για το νερό  – και πολλές φορές σε συνδυασμό μεταξύ τους): στην Κέρκυρα, Λακωνία, Ελληνικό, Καβούρι, Ελαφόνησο, Πάρο, Νάξο, Μήλο, Άνδρο, Αντίπαρο,  Ναύπλιο, Άργος, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Κρήτη κ.α.
Να συνεχίσουμε τους αγώνες για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και την υπεράσπιση του  φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Και κάτι τελευταίο, ο κ.Σαμαράς που κατεβαίνει όλα τα χρόνια υποψήφιος στο Νομό Μεσσηνίας, για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους έβγαλε 48 παραθαλάσσια στρέμματα από τον αρχικό κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ, στο συνοικισμό Κορδία Δυτική Παραλία Καλαμάτας. Τα συμπεράσματα δικά σας.

ΥΓ  Στη συνέντευξη εισηγήθηκαν  οι :

Κασιμάτης Γεώργιος, συνταγματολόγος, ομ. καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Χριστοφορίδης Γιώργοςδικηγόρος, μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας

Πορτάλιου Ελένη, Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ

Κώστας Φωτεινάκης, Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece

Πάνος Τότσικας (συντονιστής), Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ----